Home Μουσική Η γνώμη μας ALMA IRATA: Τι σχέση έχει η Magna Grecia με το νέο τους...

ALMA IRATA: Τι σχέση έχει η Magna Grecia με το νέο τους τραγούδι;

327
0

Την αγάπη μου για την Ιταλία , την ξέρετε οι περισσότεροι. Λίγο ότι μου αρέσει η γλώσσα, λίγο ότι η ιταλική κουζίνα είναι έρωτας, λίγο ότι η κουλτούρα της είναι πολύ εναρμονισμένη με τον εαυτό μου, λίγο η Ιταλίδα γιαγιά… Ε, είναι πολλές οι προσλαμβάνουσες. Λογικό να ενθουσιάστηκα, όταν άκουσα τα νέα δύο singles των Alma Irata, τα οποία κυκλοφορούν από το ιταλικό label, Overdub Recordings.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι Alma Irata είναι ένα Anticapitalist Punk’n Roll συγκρότημα από την Ρώμη. Έχουν επιρροές από το alternative rock των 90s με πολλά grunge στοιχεία. Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ: το “Deliverance” το 2016 και το “Errore di sistema” το 2013.

Το 2022, επιστρέφουν με το “Sai Chi Ha Fatto La Rivoluzione?”.

Η ακριβής μετάφραση είναι η εξής “Θες να μάθεις ποιος ξεκίνησε την επανάσταση;”.

Ουσιαστικά, στο τραγούδι φωτογραφίζεται το ιταλικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών. Και σύμφωνα με τη μπάντα: “Το πολιτικό σύστημα αποτελούμενο από υποτιθέμενους πολιτικούς, που αναδείχθηκαν χάρη σε προπαγανδιστικά συνθήματα και απραγματοποίητες υποσχέσεις,”. Με βάση τους στίχους, γίνεται η σύγκριση του σαθρού συστήματος με εκείνους  τους πολίτες που, μέσω της δύναμης των ιδεών τους, κατάφεραν να ακούσουν και να αναλάβουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού, εφαρμόζοντας μια σειρά από αυθεντικά επαναστατικές συμπεριφορές.

Δείτε το video clip εδώ:

Και τον Δεκέμβριο του 2022, κυκλοφορούν το “Ogni Santo Giorno”

Όπου στη γλώσσα μας σημαίνει “κάθε Άγια ημέρα”. Όταν το άκουσα, μίλησε στην καρδιά μου. Ειλικρινά. Εκτός από φοβερή μελωδία, έχει και μία πολλή ωραία ιστορία. Διαβάστε και θα καταλάβετε!

Το τραγούδι περιγράφει την επαίσχυντη κατάσταση στην οποία αναγκάζονται να ζήσουν οι κάτοικοι της πόλης του Τάραντα, κρατούμενοι του χαλυβουργείου που επί δεκαετίες προσφέρει δουλειά σε πολλούς από αυτούς, ζητώντας τους, ως αντάλλαγμα, να παρατήσουν το δικαίωμα στη δική τους υγεία και στην υγεία των οικογενειών τους.
Η πόλη Τάραντας χρησιμοποιείται ως παρομοίωση, για όλους εκείνους που αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ εργασίας και υγείας,  που φεύγουν από το σπίτι και δεν είναι σίγουροι ότι θα επιστρέψουν, που ξέρουν ότι η δουλειά θα τους κρατήσει ζωντανούς για αρκετό καιρό ώστε να δουν τους γύρω τους να πεθαίνουν.

Δείτε το official lyric video εδώ:

 

Ως γενικό σχόλιο, μπορώ να δηλώσω ενθουσιασμένη και να πω στους Ιταλούς φίλους μας, Alma Irata, “mantieni lo spirito e lunga vita alla rivoluzione”!

 

FYI:Ο Τάραντας  είναι η πρωτεύουσα της Ιταλικής επαρχίας του Τάραντα στην Ιταλική Περιφέρεια Απουλία.Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στην νότια Ιταλία, εμπορικό κέντρο, ναυτική βάση και θεωρείται μία από τις παλιότερες πόλεις στην Ιταλική χερσόνησο. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας και στις ακτές γύρω απ’ αυτή. Ο Τάραντας ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Σπαρτιάτες, αποτελεί την μοναδική Ελληνική αποικία στην Μεγάλη Ελλάδα που ιδρύθηκε από τους Σπαρτιάτες. Σήμερα η κεντρική του λεωφόρος ονομάζεται Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).

Το όνομα της πόλης προήλθε από τον μυθικό Ταραντα. Ο Τάρας ήταν γιος του θεού Ποσειδώνα και της Σατυρίας που ήταν μία από τις Νύμφες ή κόρη του Μίνωα.

 

Βρείτε το Youtube account τους, εδώ 

Βρείτε το Bandcamp τους, εδώ