Home Ανταποκρίσεις Θέατρο Ανταπόκριση: “Charles Bukowski “Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση”...

Ανταπόκριση: “Charles Bukowski “Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση” του Ανδρέα Ζαφείρη

244
0
Charles Bukowski

Καθίστε αναπαυτικά, θα σας μιλήσω για τον Charles Bukowski. Όχι όχι μην φεύγετε… Ξέρω, καταλαβαίνω… είναι λίγο βαρύς, είναι λίγο ψαγμένος.. θα το βρούμε όμως!
Να σας μιλήσω για μια ιστορία αγάπης που ξεκίνησε από βαθιά ουτοπικά & μισητά όνειρα; Εκείνα που αφορούν την αγάπη και τον φόβο αυτής; Να σας μιλήσω για το πως το μίσος μπορεί να μετατραπεί σε πάθος; Πολύ μελό; Πάμε να το κάνουμε πιο ανατριχιαστικό; Ας μιλήσουμε για την διαστροφή του μυαλού, για τον πόνο του σώματος και των αναμνήσεων και ας δούμε πως μπορεί να δέσει αυτό σε μια σχέση. Απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή.

Μία πραγματική, «καταραμένη», ιστορία αγάπης, αυτή του ποιητή Χανκ Τσινάσκι με την Λίντια, τον μεγάλο του έρωτα. Ίσως και τον μοναδικό τώρα που το καλοσκεφτομαι.  Ένας πιθανός φόνος, ένα ατύχημα, μια γνωριμία, μια αλήθεια.
Ο χώρος 2510 και η Θεατρική του ομάδα, παρουσιάζει το έργο «Charles Bukowski Η Αγάπη είναι ένας Σκύλος από την Κόλαση!» ,του Ανδρέα Ζαφείρη.

Ο Charles Bukowski ή αλλιώς «Χανκ Τσινάσκι» το alter ego του, είναι ο «μεγαλύτερος ποιητής της Αμερικής», σύμφωνα με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Εκείνος που η γλώσσα του πρώτα βουτά στην πραγματικότητα και στην αλήθεια των όσων αντικρίζει και καταφέρνει να μεταφέρει χωρίς να σου χαϊδέψει τα αυτιά.

Βέβαια σας το περιγράφω κάπως, τώρα όλο αυτό που είπα, αλλά πιστέψτε με άργησα να ξεμπλέξω το μυαλό μου, καθώς νωρίτερα είχα δει την παράσταση “Νίκος Μπελογιάννης: ΣΤΟ ΜΠΟΪ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ “ και δεν είχα χρόνο να αναλύσω αυτό που είδα. Δυσκολεύτηκα να βρεθώ αντιμέτωπη με το νόημα.. μην ξεχνάμε Bukowski είναι αυτός.

Charles Bukowski

Θα σας πω όμως τι είδα και πως το κατανόησα.

Η Λίντια, μια νεαρή γυναίκα εμφανίζεται στην παρουσίαση βιβλίου του ποιητή Χανκ Τσινάσκι. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, καλλιτέχνης, προσωπικότητα.  Στην υπογραφή ενός βιβλίου η Λίντια ζητά να του φτιάξει την προτομή, λόγω μιας εργασίας που έχει για την σχολή καλών τεχνών. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα.. όχι απαραίτητα ο έρωτας, έτσι ξεκινά να ξεδιπλώνεται μια αλήθεια, που μοναδικό σκηνικό είναι το σπίτι του.

Μην ξεχνάμε πως ο έρωτας μπορεί να έρχεται απρόσκλητος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ευπρόσδεκτος από όλους. Επίσης δεν έχει πάντοτε τις καλύτερες προθέσεις. Να σε πονέσει θέλει και έπειτα να φύγει. Γιατί η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση, ή μήπως ένα κουτάβι που πρέπει να μάθει να αγαπιέται για να βρει τον παράδεισο του; Ίσως αυτό να μας έλεγε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ίσως αυτό να έλεγε σε κάθε του σχέση.

Charles Bukowski

Η ιστορία δείχνει την Λίντια που σε μικρές χαμένες στιγμές, μεταπηδάει σε μνήμες που είναι επώδυνες για εκείνη και μόνο αυτή ξέρει τι σημαίνουν. Από την άλλη ο ποιητής μας, είναι και αυτός χαμένος ανάμεσα σε λέξεις, φαιά ουσία και στάλες αλκοόλ στο αίμα του.

Ένα παράξενο ζευγάρι που μέσα σε ένα βράδυ κατάφεραν εσφαλμένος με την βία, να αντιμετωπίσουν όσες μορφές μπορεί να κρύβει η αγάπη. Μπορεί να είναι για τον σύντροφο σου, για το παιδί σου, για το κατοικίδιο σου, για εκείνον που μίσησες περισσότερο. Και όμως η αγάπη έχει τόσα πρόσωπα, που πρέπει να δείξει για να μπορέσεις να επιλέξεις εκείνο που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Η  Αμελί Τριπαμπούκη (Λίντια) βιώσε και βιώνει τον πόνο του αποχωρισμού, εκείνον που μόνο μια μάνα μπορεί να νιώσει. Εκείνον τον πόνο που νιώθεις τα σπλάχνα σου να σκίζονται. Και η Αμελί μας μετέφερε τον πόνο, την τρέλα εκείνη, που αποζητά να βρει την αλήθεια και τέλος την εξιλέωση.

Βροχή
Πραγματοποίηση
Για μια νύχτα που δεν άγγιξα τη γραφομηχανή

Από την άλλη ο Λουκάς Ξαπλαντέρης (Χάνκ), είχε στο βλέμμα του αυτή την αλήθεια του τρελού που προσπαθεί να φωνάξει για τα όσα τον ενοχλούν στον κόσμο, για τα όσα με περηφάνια κλείνουμε τα μάτια. Μην ξεχνάτε πως είναι ο ποιητής της παρέας. Εκείνος που θα πατά τα πλήκτρας μια γραφομηχανής και θα σβήνει την δίψα του με ποτό.

Δυο ερμηνείες που απέδωσαν αυτούς τους δύσκολους χαρακτήρες, γιατί μην μου πείτε πως είναι εύκολο να παίξεις σε δυο επίπεδα του μυαλού σου…

Σύνθεση ομάδας

Σκηνοθεσία/ Κέιμενο: Ανδρέας Ζαφείρης
Παίζουν: Λουκάς Ξαπλαντέρης,
Αμελί Τριπαμπούκη,
Κατερίνα Προκόπη.
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Μπόη.
Φωτογράφοι: Παναγιώτης Λουκόπουλος, Μαριαλένα Μπόη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη, 6955445130