Home Στήλες Unsung Heroes Unsung Heroes: Mal Evans 27/5/1935-05/01/1976

Unsung Heroes: Mal Evans 27/5/1935-05/01/1976

117
0
Mal Evans

Mal Evans: Ο κύριος της φωτογραφίας ήταν ένα ψηλό παλικάρι , 1,98μ για να είμαστε ακριβείς (είπαμε είμαστε σοβαρό μαγαζί), ντροπαλός και είχε το παρατσούκλι ο ευγενικός γίγαντας. Δούλευε σαν τεχνικός επικοινωνιών για το ταχυδρομείο στο Λίβερπουλ. Κάπου στα 1962, βλέπει τους Beatles στο Cavern Club και πιάνει φιλίες με τον George Harrison, ο οποίος τον προτείνει για πορτιέρη στο κλαμπ.

Στις 11 Αυγούστου του 1963 μαζί με τον Νιλ Άσπινολ (άλλος unsung hero – ανέλαβε την Apple corps μετά) προσλαμβάνεται από τους Beatles ως οδηγός, road manager, σωματοφύλακας (έπαιξε ξύλο με δημοσιογράφους στο Παρίσι και αλλού) και υπεύθυνος εξοπλισμού.(Βγάλε από το φορτηγάκι, στήσε, ξέστησε, ξαναβάλε στο φορτηγάκι, να μην νομίζετε πως έχει γκλαμουριά ο τίτλος).

Τα σκαθάρια λέγαν ότι πρώτα από όλα ήταν φίλος τους…

Mal Evans
Mal Evans μαζί με τον Νιλ Άσπινολ

beatlemania

Τους οδηγεί συνέχεια από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο καθώς η beatlemania αρχίζει και φουντώνει και είναι ο οδηγός τους σε όλες τις τουρνέ και εκτός Ευρώπης. Ο Μαλ εκτός από όλα τα καθήκοντά του, ήταν ο go getter των Βeatles, δηλαδή τρεχάτε ποδαράκια μου σε όποια ανάγκη είχαν (ή νόμιζαν πως είχαν) τα λιβερπουλόπαιδα.
Φυσικά και ο ίδιος γούσταρε τρελά το όλο θέμα, ειδικά στις αρχές! Στην πορεία που το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει, έγραφε στο ημερολόγιό του πως αναγκαστικά οδηγούσε την Austin που μετέφερε τους Beatles και όχι κάποιο άλλο αμάξι πιο σικ, ακριβό και μουράτο, απλά και μόνο γιατί το είχε τεστάρει να έχει μεγάλο ανοιγμα πόρτας καθώς οι Fab Four τις περισσότερες φορές αναγκάζονταν να κάνουν βουτιά στο αμάξι για να αποφύγουν τα πλήθη που τους κυνηγούσαν.

Όταν επίσης η μπάντα δεν είχε χρόνο, αυτός και ο Άσπινολ υπόγραφαν αυτόγραφα για όλους τους άλλους (Μπητλοσυλλέκτες προσοχή, κατά πάσα πιθανότητα , αν έχετε αυτόγραφο και των 4 μαζί, πιθανότατα να μην είναι αυτό που νομίζετε…).

Ήταν μαζί τους και στις ταινίες και σε όλες τις τουρνέ μέχρι το 1966 όταν οι Beatles αποφασίζουν να μην ξαναπαίξουν live καθώς οι κραυγές καθιστούσαν αδύνατο στα μέλη της μπάντας να ακούσουν τι παίζαν.

Συνεχίζει μαζί τους στην Apple Records μέχρι το θάνατό του…

Παντού υπάρχει ένας (ελληνικός) μύθος (ή γεγονός!)

Το 1967 ο Μαλ μαζί με την μπάντα έρχονται Ελλάδα για να αγοράσουν νησί(α).(Άμα πιάστε λεφτά ξέρετε τι να κάνετε). Τους είχε προτρέψει ο Μάτζικ Άλεξ (άλλος unsung hero ελληνικής καταγωγής), ηλεκτρονικός στην Apple Records . Το πλάνο , που περιλάμβανε και τον Μαλ, ήταν να αγοράσουν νησί ή νησιά και να ζει ο καθένας σπίτι του ή στο νησί του και να επικοινωνούν μεταξύ τους με τούνελ σε ένα κεντρικό κτίριο-στούντιο. Απλά καθημερινά κοινότυπα πράγματα… Ο Πωλ όμως λάκισε από το σχέδιο και η αγορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Απλός κουβαλητής;

Ο Μαλ είχε και ενεργή συμμετοχή τόσο μουσικά όσο και κινηματογραφικά με τους Beatles. Επιγραμματικα:
Φωνητικά στο Yellow Submarine
Όργανο στο You won’t see me
Φυσαρμόνικα στο Being there for the benefit of Mr Kite
Πιάνο και ξυπνητήρι στο A day in the life
Τρομπέτα στο Helter Skelter
και σε πολλά άλλα κομμάτια…

Σύμφωνα με το ημερολόγιό του είχε ενεργό ρόλο στο Sgt Peppers στη συγγραφή των κομματιών και ο Πωλ του είχε υποσχεθεί δικαιώματα που δεν είδε ποτέ, μένοντας στο βδομαδιάτικο των 38 λιρών. (Ο Πωλ είναι γνωστός φίτσουλας με τα φράγκα ακόμα και σήμερα…)
Έχει κάνει εμφανίσεις σε 4 από τις 5 ταινίες (πάλι χωρίς αμοιβή).

Mal Evans 2
Από τα γυρίσματα του Let it Be

Τελικά…

Ο Μαλ πυροβολείται και σκοτώνεται από αστυνομικούς στο σπίτι του στο Λος Άντζελες το 1976. Στην κηδεία του δεν πήγε κανείς από την μπάντα παρότι έτρεχε γι αόλα τους τα καπρίτσια… Είχε πάρει Valium και είχε ανα χείρας ένα αεροβόλο που ως γνωστόν, είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη . Οι αστυνομικοί δεν δίστασαν και τον ξάπλωσαν άμεσα. Μετά από κάποια χρόνια βρέθηκε μια βαλίτσα που είχε ο Μαλ και η οικογένεια έβγαλε Beatles memorabilia στο σφυρί!

Χαρτί με σημειώσεις και στίχους από το Α day in the life για 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σημειωματάριο με στίχους του Πωλ για το Hey Jude για 111.500 λίρες και πολλά άλλα. Βέβαια ο Πωλ (είπαμε φίτσουλας) έκανε αγωγές (τις οποιές και κέρδισε) για να μην πουλάνε ΑΛΛΟΙ memorabilia και δεν παίρνει αυτός λεφτά, με τον ισχυρισμό πως εφόσον ήταν στα καθήκοντά του να μαζεύει τον μπητλικό χαμό, ο χαμός ανήκε σε αυτούς και όχι στον Μαλ.
Πολλοί διεκδικούν τον τίτλο του 5ου Beatle, ο Μαλ ίσως πιο δικαιωματικά από άλλους…

Για περισσότερα εδώ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mal_Evans
http://beatlesnumber9.com/mal.html