Home Στήλες Unsung Heroes The Mummies

The Mummies

98
1
the mummies

Αν μια μπάντα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντι-ήρωες, αυτή σίγουρα είναι οι Mummies. Και επειδή μιλάμε για αντι-ήρωες δεν θα επεκταθούμε πολύ.  Είναι (ακόμα) μια παράξενη περίπτωση του garage ιδιώματος. Σίγουρα είναι μια μπάντα που σε τραβάει από το αυτί. Ο ήχος τους ωμός και άτεχνος. Αλλά με άποψη. Γραμμένος επίτηδες με low fi εξοπλισμό για να είναι όσο πιο αληθινός γίνεται. Θα μου πείτε σήμερα πολλές μπάντες είναι στην DIY αισθητική. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή γιατί οι Mummies ήταν οι ιεροκήρυκες της φάσουλας.

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν το 1988 στο San Bruno στην California.

Τότε λοιπόν,  μια ομάδα λαμπρών νέων (μπορεί και όχι) δημιουργούν μια μπάντα για να παίξουν garage. Όμως ήταν αρκετά πιο ωμοί στον ήχο τους. Εκεί που οι σύγχρονοί τους είτε προσπαθούσαν να ακούγονται μοντέρνοι ή παλιακοί, ανάλογα με το αλκοολίκι και την εντύπωση του καθένα, οι Mummies ήταν απλά ωμοί. Με παλιά όργανα, παλιούς ενισχυτές , και τα 2 σε κακή κατάσταση, ηχογραφούσαν τραγούδια με μοναδικό τρόπο. Το ονόμασαν “budget rock” για τους προφανείς λόγους. Δεν προσπαθούσαν τίποτα, δεν ήταν επιτηδευμένο. Ή μπορεί να ήταν επιτηδευμένα ανεπιτήδευτο. Αν πείτε την τελευταία φράση 110 φορές σερί χωρίς να μπερδευτείτε κερδίζετε την εκτίμησή μου.

Από το San Bruno ορμώμενοι λοιπόν οι Mummies ξεκίνησαν. Και η πρώτη φάση δεν κράτησε και πολύ. Μάλιστα όταν βγήκε το πρώτο (και μοναδικό επίσημο) studio album, είχαν ήδη διαλύσει. Και το cult είχε ξεκινήσει.  Μέχρι σήμερα βέβαια έχουν κυκλοφορήσει κάμποσα albums, περισσότερα από κάμποσα 7ιντσα, συμμετοχές σε συλλογές και splits με άλλες μπάντες. Πολλά από αυτά είναι bootlegs αλλά αυτό δεν έχει σημασία. έχουν κάνει reunion και παίζουν μέχρι και σήμερα. Αλλά ούτε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το πως διαχειρίστηκαν την μπάντα.

Και εδώ έρχεται η στιγμή της επιτυχίας!(ή μήπως όχι;)

Σε κάποια φάση λοιπόν, οι Mummies έχουν κάνει ένα πιστό following και συζητιέται το live τους από τους λίγους τυχερούς που τους βλέπουν. Για λόγους που κανείς δεν ξέρει, ούτε καν οι ίδιοι, τους προσέχουν στην Sub Pop. Και τους κάνουν πρόταση να βγάλουν ένα single. Και εδώ οι Mummies λάμπουν δια της ακλόνητης θέσης τους που τους κάνει πραγματικά ασυμβίβαστους τόσο στον ήχο όσο και στην στάση τους απέναντι στο εμπόριο και τις μουσικές πολυεθνικές. Απάντησαν έτσι:

mummies_sub_pop_fuck_off_letter_small

Και επειδή είμαι καφροπαλίκαρο με γραφικότητα, το να πω πως υψώσανε περήφανα το μεσαίο δάχτυλο στην μουσική βιομηχανία είναι λίγο. Είπαμε όλα γινότανε σε ένα 4 κάναλο κασετόφωνο , live και με μίξη πάνω στο κομμάτι. Είχανε θέμα με την τεχνολογία επίσης. Δεν θέλανε να βγει η μουσική τους σε cd. Στην αρχή το κατάφεραν. Βέβαια κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν και κάποια cd. Αλλά φανταστείτε να έχετε ένα cd που να γράφει FUCK CDs πάνω! Αντίστοιχα γράμματα στείλανε σε όποιον δεν γουστάρανε. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε δεν γουστάρανε και πολλούς.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε βιογραφικά, ποιοι είναι και τέτοια.

Άλλωστε το ότι εμφανίζοτανε ντυμένοι μούμιες έδινε κάτι παραπάνω στο μυστήριο. Βέβαια αυτό δεν υπάρχει πλέον αλλά δεν θα το χαλάσω από εδώ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον ήχο τους. Σήμερα πολλές μπάντες προσπαθούν να ακουστούν έτσι. Και δικαίως θα αναρωτηθείτε: Μα καλά τόσο δύσκολο είναι; Δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό, αλλά δεν το έχει καταφέρει κανείς. Δεν μιλάω μόνο για garage rock μπάντες, αλλά και μπάντες punk, grunge και rock n roll με την ευρεία έννοια.

Επίσης , παρόλο που ήταν μια κλασική garage μπάντα, δεν διασκευάζανε μόνο αρχετυπικά κομμάτια. Ήταν και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εμπορευματοποίησης της μουσικής τους . Κάνανε επανασύνδεση μόνο αν γουστάρανε κάποια φάση ή απλά θέλανε να ξαναπαίξουν μαζί. Ίσως είναι η μόνη μπάντα που έλεγε στον κόσμο FUCK THE MUMMIES.

Στο site τους αυτοαποκαλούνται ηλίθιοι. Το ίδιο αποκαλούν και το κοινό τους. Τώρα όμως όλοι ξέρετε ότι δεν είναι έτσι. Facebook, Instagram και άλλες τέτοιες μοντερνιές δεν έχουν απλά γιατί δεν γουστάρουν. Αναζητείστε videos στο youtube , έχουν αρκετά ευτυχώς για μας που δεν τους έχουμε δει live ακόμα. Και όπως καταλαβαίνετε, επίτηδες δεν βάζω τίποτα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά δεν θέλω. Να τους ψάξετε μόνοι σας. Budget rock rules!

Σχολιάστε

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here