Στη Sarasota της Florida, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 “γεννιέται” μια μπάντα που έμελλε να βάλει έναν ισχυρό και θεμέλιο λίθο στο Heavy/Power Metal των ΗΠΑ. Ο λόγος για τους Crimson Glory. Χρειάστηκαν μόνο δυο δίσκοι για προκαλέσουν τέτοιο χαμό που έπεσαν όλα τα μάτια πάνω τους από όλο τον κόσμο. Η μαγευτική φωνή του Midnight, οι μελωδικές κιθάρες των Drenning/Jackson και το prog/heavy rhythm section των Lords/Burnell έστησαν ένα υπέροχο θέατρο νεοκλασσικού Heavy/Power Metal.

Το ντεμπούτο, μια τεράστια επιτυχία
Με τον πάταγο που προκαλούν οι Celtic Frost με τους Anthrax τους παίρνουν βόλτα στην Ευρώπη για μια σειρά συναυλιών. Ο κόσμος τους μαθαίνει κατευθείαν και εμφανίζονται το 1987 στο Hammersmith Odeon. Έρχεται το “Transcendence” και δεν τους σταματάει τίποτα. Είναι σαν ένα τρένο δίχως σταματημό και πραγματοποιούν και το πρώτο τους videoclip για το “Lonely”.

Τα πρώτα “σύννεφα” για τους Αμερικάνους
Κοιτάξτε, το “Strange and beautiful” το θεωρώ ένα καλό άλμπουμ. Δεν με “χαλάει” να το ακούω, απλά ήταν κάτι διαφορετικό τότε. Τι τους ήρθε και άλλαξαν τον ήχο τους, δεν έχουμε ιδέα. Μπορεί η φυγή του Brunell και η αντικατάσταση του από τον Ravi Jakhotia, ίσως η εμπλοκή του Midnight περισσότερο στη σύνθεση. Μπορεί και οι υπογραφές με την Atlantic να μεγιστοποίησαν το άγχος για πωλήσεις και να εξυπηρετήσουν τους στόχους τόσο της μπάντας όσο και της εταιρείας. Η ιστορία μετά ήταν δαιδαλώδης, αποχώρησε ο Midnight πριν την περιοδεία και για την ακρίβεια, εξαφανίστηκε από την μουσική βιομηχανία.

Μετά αλλάξαν αρκετά πράγματα και συνέβησαν διάφορα που δεν είναι της παρούσης να ανατρέξουμε. Δεν μπορούσαμε όμως να μην γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να εξηγήσουμε γιατί αυτή η μπάντα ήταν απλά θηριώδης μουσικά και στιχουργικά. Ουσιαστικά με δυο άλμπουμ έβαλαν δυο “χρυσές σφραγίδες” στο Αμερικάνικο Heavy/Power Metal. Όσο κι αν διαφωνούν πολλοί, εγώ τους Crimson Glory τους θεωρώ σε μεγάλο βαθμό Neoclassical Metal. Αυτός ο συνδυασμός των αιθέριων διαστημικών μελωδιών με την μαγευτική φωνητική χροιά του Midnight έφερε αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Μετά από προσπάθειες και διάφορα projects, οι Crimson Glory επιστρέφουν το 1999 με έναν απίστευτο prog/heavy/power δίσκο. Ο λόγος για το “Astronomica”. Έναν δίσκο “κόσμημα” με τους Crimson Glory να κάνουν προσλήψεις στα φωνητικά και τα drums τους Wade Black και Steve Wacholz. Τώρα για τον πρώην drummer των Savatage θα πούμε στη συνέχεια. Ο Wade Black από την άλλη πλησίασε όσο μπορούσε τον Midnight, όμως διατήρησε το προσωπικό του ύφος και δεν έπεσε στην “παγίδα”.

Η επική εισαγωγή κατευθείαν σε προετοιμάζει για τι έρχεται. Μπαίνουν back to back τα “War of worlds” και “New world machine”, οι κιθάρες με πιο πολύ απλότητα από το παρελθόν, προσφέρουν μελωδίες βγαλμένες από την κληρονομιά τους. Ναι, οι Crimson Glory είχαν επιστρέψει. Το 1999 ήταν η χρονιά τους με μια επιστροφή απίστευτα ηχηρή και με έναν χαρισματικό ερμηνευτή μπροστάρη. Το ομώνυμο κομμάτι έχει riffs βγαλμένα από την ιστορία του US Metal και ερμηνεία που “τσακίζει κόκαλα”. Ο Wade Black δεν έχει αντίπαλο σε αυτό το άλμπουμ, για μένα μέχρι τότε ο καλύτερος αντικαταστάτης του Midnight.
Η μπαλάντα του δίσκου
Το “Edge of forever” είναι μπαλάντα που σου κολλάει στο μυαλό κατευθείαν. Ο Wade Black ξεδιπλώνει πλήρως το ταλέντο του και η ερμηνεία του είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Τα “Touch the sun” και “Lucifer’s hammer” είναι μέσα στα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της τότε αναγεννημένης περιόδου των Crimson Glory. Η επική έναρξη του “Touch the sun” σε διαλύει με τα riffs να σε αρπάζουν και να σε πετάνε στον τοίχο.
“If we could only Touch the sun
To dream is not enough
The world is on our hands…”
Εξαιρετικά solos που θυμίζουν σε κάποιο βαθμό τους Iron Maiden, άλλωστε ποτέ δεν έκρυψαν την αγάπη τους προς το NWOBHM, και πάνω από όλα επικές ατμόσφαιρες με την δίκη τους μαεστρία. Οι Crimson Glory χάραξαν ξανά τον δρόμο με το “Astronomica”. Στο τέλος του “Touch the sun” ο Black απλά δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.
Ένας δίσκος που συνδυάζει όλες τις αρετές των Crimson Glory
Το “The other side of midnight” είναι ένα πολύ όμορφο και χαλαρό κομμάτι γεμάτο μυστήριο που θα μπορούσε να ανήκει και σε κάποιο δίσκο του “Βασιλιά” (King Diamond ντε). Ο Wade Black για άλλη μια φορά ερμηνεύει με μια εκπληκτική θεατρικότητα, ο τύπος έχει το δικό του έργο μέσα στην μπάντα. Το “Cyber-christ” είναι ένα κλασσικό heavy metal κομμάτι με αρκετό progressive μέσα να το διανθίζει. Εξαιρετικό μπάσο, solos από κιθάρες και φωνητικά για σεμινάριο. Ως τελευταία σύνθεση για το “Astronomica”, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το “Cydonia”.
Η σημασία του “Astronomica” για τους Crimson Glory
Ας αναφέρουμε κάποιες πράγματα από το παρασκήνιο σχετικά με αυτή την επανασύνδεση. Λοιπόν, στην αρχή οι Jackson/Lords είχαν προσεγγίσει τον Midnight για να ερμηνεύσει τις συνθέσεις του άλμπουμ. Ο τελευταίος αρνήθηκε γιατί πίστευε ότι δεν θα φτάσει τα standards που έθετε η το άλμπουμ αλλά και η υπόλοιπη μπάντα. Φανταστείτε να ερμήνευε τα “Touch the sun” και “Cydonia” ο Midnight? Ανατριχίλα. Ο Wacholz μπορεί να είναι στις φωτογραφίες της μπάντας αλλά δεν ηχογράφησε και δεν περιόδευσε ποτέ με την μπάντα.
Εν κατακλείδι
Οι Crimson Glory λοιπόν απέδειξαν ότι υπήρχε ζωή και μετά τον Midnight. To “Astronomica” με τον πομπώδη ήχο του, την πεντακάθαρη παραγωγή του και την τρομερή έμπνευση των μελών μετά αρκετά χρόνια, είναι ένα άλμπουμ θεσπέσιο. Μπορεί να μην φτάνει τα θηριώδη δυο πρώτα, αλλά στέκεται και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων. Το “Astronomica” είναι μεγάλη αδυναμία.
Οι Crimson Glory για πρώτη φορά στην Κύπρο
Να υπενθυμίσουμε εδώ, όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα, ότι οι Crimson Glory θα εμφανιστούν στην Κύπρο για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου στο Downtown Live στη Λευκωσία μαζί με τους εξαιρετικούς Solitary Sabred ως opening act. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην agenda μας.