Home Μουσική Συνεντεύξεις Μια ωραία κουβεντούλα με τους Lucky Shots

Μια ωραία κουβεντούλα με τους Lucky Shots

284
0
Lucky Shots

Με αφορμή την κυκλοφορία του Armadillos & Giant Burritos καθώς και την promo περιοδεία τους, οι Lucky Shots απαντάνε σε ερωτήσεις που ταλανίζουν τον Alex. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Γεια σας και καλώς ήρθατε στο afternoiz.gr. Και επειδή είμαστε ευγενικά παιδάκια, συστηθείτε μας με τους ρόλους που έχει ο καθένας στους Lucky Shots. Επίσης πείτε μας και το πώς προήλθε το όνομα!

Η αρχική σύνθεση των Lucky Shots η οποία κράτησε μέχρι και την ηχογράφηση του ντεμπούτου EP μας ‘’California Grizzly’’ ήταν η εξής :
Στάθης Αλεξόπουλός: lead ηλεκτρική κιθάρα
Βασίλης Γάκης : μπάσο
Σπύρος Μισυρλής : τύμπανα
Λουκιανός Λιούμπας : κιθάρες , τραγούδι

Τα τελευταία 3 χρόνια μαζί μας, μετά την αποχώρηση για προσωπικούς λόγους του Βασίλη, είναι στο μπάσο ο Νίκος Κούτρας. Έδωσε το δικό του χρώμα στους Lucky Shots για να φτιάξουμε τον ήχο μας σε νέες βάσεις. Και φυσικά για να ηχογραφήσουμε όλοι μαζί το πρώτο μας album ‘’ Armadillos & Giant Burritos’’ που κυκλοφορήσαμε ανεξάρτητα το Μάρτιο του 2023. Να πούμε εδώ ότι στον τελευταίο δίσκο και σε αρκετά από τα live μας συμμετέχει στα φωνητικά η Σοφία Καμηνά. Φυσικά να μην ξεχάσουμε το πέμπτο κρυφό μέλος αυτής της μπάντας που δισκογραφικά είναι υπεύθυνο για μεγάλο μέρος του ήχου μας μιας και είναι ο παραγωγός της καρδιάς μας και ακούει στο όνομα Αλεξ Μπόλπασης.

Το όνομα της μπάντας προέκυψε από μια ιδέα που είχε μια πάρα πολύ καλή φίλη της μπάντας (φιλιά στη Τζωρτζίνα). Τότε απλά ήθελε να δώσει όνομα για το μπαρ που ήθελε να ανοίξει κάποια στιγμή ο Λουκιανός. Επειδή ήταν πιο εύκολο να κάνει μια μπάντα απ’ το να ανοίξει μαγαζί βέβαια, έπεσε στο τραπέζι σαν ιδέα όταν ψάχναμε για όνομα. Ψηφίστηκε από όλους. Ετυμολογικά πλέον βέβαια αφήνουμε τον καθένα να δώσει τη δική του ερμηνεία. Αυτός ήταν και ο ‘’στόχος’’ εξ’ αρχής.

Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία σας! Από όσο ξέρω μόλις τελειώσατε και μια εγχώρια βολτίτσα. Πώς πήγε; είχε ανταπόκριση από τον κόσμο; Σε σχέση με την προ Covid εποχή παρατηρείτε διαφορές στο κοινό;

Ευχαριστούμε πολύ και ένα μεγάλο ευχαριστώ και για τη φιλοξενία. Στα πλαίσια του promo του δίσκου μας περάσαμε από Σπάρτη, Καλαμάτα, Γιάννενα Θεσσαλονίκη αλλά και Αθήνα φυσικά. Παίξαμε σε κόσμο που δεν είχαμε ξανασυναντήσει μέχρι τώρα. Ανέλπιστη ανταπόκριση από τον κόσμο. Και κυρίως σημαντικές γνωριμίες και φιλίες προέκυψαν, με κόσμο που ερχόταν και μας έβρισκε μετά το live για να μας πουν έναν καλό λόγο για τη μουσική μας και να πιούμε μια μπύρα μαζί.

Νομίζουμε ότι η covid εποχή έχει μείνει πίσω στη σκέψη του κόσμου και κυριαρχεί πλέον η δίψα για αναπλήρωση του χαμένου χρόνου. Στη μουσική, στον έρωτα, στη διασκέδαση, την υπερβολή, το τραγούδι, τις παρέες. Συστατικά από τα οποία φτιάχτηκε και συνεχίζει να υπάρχει χάρη σ αυτά η ίδια η μπάντα μας ως ζωντανός οργανισμός. Πάντα χρειάζεται προσοχή και πρόληψη αλλά σε πλαίσια πλέον ανθρώπινα και χωρίς καταναγκαστικούς περιορισμούς.

Τι προτιμάτε; Live ή studio;

Η ομόφωνη απάντηση εδώ θα έπρεπε να ήταν το live. Αλλά κάπου εδώ ακούγεται στο βάθος ο Λουκιανός να φωνάζει ότι θέλει να ξημερώνει και να βραδιάζει μέσα σ’ ένα studio.

Καλύτερη και χειρότερη εμπειρία σε live

Καλύτερη μέχρι τώρα θα λέγαμε όλο το τελευταίο tour μαζί με την παρουσίαση του δίσκου στην Αθήνα στο six Dogs. Χειρότερη με την έννοια της πιο άβολης στιγμής θα μπορούσε να είναι μια παρεξήγηση που ζήσαμε μεταξύ του ηχολήπτη ενός μαγαζιού και μιας φιλικής μπάντας που θα μοιραζόμασταν τη σκηνή. Στο τέλος επικράτησε η λογική και η ‘’πυροσβεστική’’ εμπειρία των υπολοίπων ευτυχώς και γλιτώσαμε hard rock καταστάσεις.

Τι έχει να περιμένει κάποιος που θα πάει σε ένα live των Lucky Shots?

Αυτό που έχει να περιμένει είναι αυθεντική αγάπη εκ μέρους μας για αυτούς. Πολύ ιδρώτα , όμορφους ανθρώπους να χορεύουν κάτω απ’ τη σκηνή και τέσσερις τύπους επάνω σε αυτή να δίνουν την ψυχή τους για αυτό που αγαπάνε.

Ας μιλήσουμε λίγο για τις επιρροές σας καθώς στο album ακούω πολλά (ωραία) και διαφορετικά πράγματα.

Στην ουσία δεν υπάρχουν επιρροές. Δεν ξεκινήσαμε ποτέ με γνώμονα να ακουγόμαστε σαν αυτούς ή τους άλλους ή η κιθάρα να παίζει έτσι ή η φωνή να ακούγεται αλλιώς. Και αυτό γιατί τους περισσότερους από εμάς τουλάχιστον δεν τους βάζει κανείς στην κατηγορία του δεινού παίχτη όποτε δεν τολμάμε εύκολα μουσικά να ακουμπήσουμε κάτι που δε μπορούμε να το φέρουμε τόσο κοντά στο πρωτότυπο ώστε να το θυμίζει .Έτσι αποφεύγουμε και τις αναφορές σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες και μπάντες. Έχουμε όμως τρομερή χημεία μεταξύ μας σε ότι αφορά το songwriting. Έτσι από ένα riff ή μια ιδέα κάποιου προκύπτουν ακόμα και ολόκληρα κομμάτια.

Για αυτό όταν εκ του αποτελέσματος μετά από live ή την ακρόαση του δίσκου μας λένε ότι τους θυμίζουμε κάποια άλλη μπάντα ή η φωνή αυτόν ή η κιθάρα τον τάδε, μόνο χαρά και τιμή νοιώθουμε γιατί ξέρουμε πως η μουσική μας δε γράφεται επιτηδευμένα αλλά από καρδιάς . Φανταστείτε μια μπάντα που ο ένας ακούει Radiohead, o άλλος Led Zeppelin, ο άλλος Muddy Waters και ο άλλος RHCP. Δε θα επικοινωνούσαμε ποτέ ο ένας με τον άλλον αν δεν είχαμε αποφασίσει ότι ο ήχος μας θα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με εμάς.

Πώς δουλεύετε; Πρώτα έρχεται η μουσική και μετά οι στίχοι ή το ανάποδο; Πόσο εύκολο ή πόσο περιοριστικό είναι αυτό;

Στην πραγματικότητα ο περιορισμός και η όποια δυσκολία ή ευκολία στην τραγουδοποιϊα έγκειται στο γεγονός της έμπνευσης. Και δυστυχώς όπως είναι γνωστό δεν έχεις κάθε μέρα ραντεβού μαζί της. Ακριβώς γιατί και τα ερεθίσματα που παίρνουμε άλλες φορές είναι πιο αδύναμα και άλλες φορές από μόνα τους τόσο δυνατά που όποια περαιτέρω περιγραφή είναι ανούσια. Συνήθως ο Λουκιανός εμπνέεται από τη μουσική που θα τζαμάρουμε ένα βράδυ στο στούντιο. Ή από ένα κουπλέ που θα παιδεύει στην κιθάρα σπίτι του για μέρες. Από ένα ρεφραίν ξεχασμένο που έμεινε χωρίς κουπλέ και γέφυρα. Από μια μελωδία ή ένα riff που θα του στείλει ο Στάθης ακόμα και από ένα ρυθμικό που θα τζαμάρει στα διαλείμματα ο Νίκος με το Σπύρο.

Έτσι θα φτιάξει μια ιστορία πάνω σε αυτό που του έβγαλε η μουσική. Ή θα χτίσει πάνω στη μουσική στιχάκια από καταστάσεις βιωματικές δικές του ή φίλων κτλ. Είτε είναι κοινωνικό είτε ερωτικό το περιεχόμενο. Είναι ομαδική δουλειά σ εμάς το songwriting. Εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις που έρχεται ένα κομμάτι έτοιμο στο στούντιο με ολοκληρωμένη δομή και απλώς δουλεύουμε την ενορχήστρωση.

Από που αντλούν έμπνευση για τα κομμάτια οι Lucky Shots;

Κυρίως από βιωματικές καταστάσεις που αγγίζουν πολλές φορές το σουρεαλισμό και το φανταστικό.  Αλλά και από σουρεάλ και φανταστικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι αληθινές. Ο θυμός και η αδικία στον έρωτα ή και την κοινωνία είναι θέματα που συναντάς συχνά στα κομμάτια μας στιχουργικά . Μουσικά έμπνευση παίρνουμε ο ένας απ’ τον άλλο την ώρα της πρόβας κυρίως όταν δουλεύουμε μια καινούρια ιδέα ή όταν απλά τζαμάρουμε. Είναι σαν να μαζεύεται μια οικογένεια να φάνε παρέα στο ίδιο τραπέζι Κυριακή μεσημέρι και να πει τα νέα της εβδομάδας. Με τη διαφορά ότι εμείς συναντιόμαστε βράδυ, δεν τρώμε και αντί να λέμε τα νέα της εβδομάδας τα γράφουμε και τα τραγουδάμε.

Επειδή έχω και γω τα ψυχαναγκαστικά μου, πως διαλέξατε τη σειρά των κομματιών; Εγώ ας πούμε θα άνοιγα με το Welcome to My Show. Όχι οτι με χαλάει το Please Them All. Αλλά ο τίτλος του κομματιού που κλείνει ας πούμε, το Nothing Left To Say είναι ιδανικός!

Καταλαβαίνουμε πλήρως τον ιδεοψυχαναγκασμό σου καθώς μιλάς με ‘’χαλασμένους’’ κατά τα λοιπά ανθρώπους. Όμως θέλαμε να ξεκινήσουμε επιθετικά και το riff του συγκεκριμένου τραγουδιού δε μας άφησε πολλά περιθώρια. Για να κοιμηθείς ήσυχος το βράδυ να σου πούμε πάντως σε αυτό το σημείο ότι με τον τρόπο που σκέφτηκες για τα δύο αυτά κομμάτια, ανοίγουμε και κλείνουμε τα live μας!!!

Μιλήστε μου λίγο και για το απλό λιτό και απέριττο Interlude.

Το Interlude είναι μια σύνθεση του Στάθη και γράφτηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για εκείνον αλλά και τον πατέρα του ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια χρόνια προβλήματα υγείας. Πριν τέσσερα χρόνια όταν συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη έγραψε αυτή τη μελωδική λούπα. Κρίναμε ότι πρέπει να δισκογραφηθεί σαν φόρος τιμής στον πατέρα του και σε όλου όσους περνάνε δυσκολίες. Σαν ένα μουσικό διάλειμμα και παράλληλα μια γέφυρα για τα επόμενα δύο κομμάτια του δίσκου που κινούνται σε πιο ‘’υπόγειες’’ γραμμές.

Εξ όσων γνωρίζω, έχετε επισκεφθεί και μια φορά τα αγγλικά χώματα. Τώρα με το Brexit είναι εύκολο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο; Σκέφτεστε να κάνετε περιοδεία και στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Επειδή επισκεφτήκαμε την Αγγλία με Brexit δε μπορούμε να πούμε ότι δυσκολευτήκαμε κάπου γραφειοκρατικά κτλ. Αντιθέτως ήταν τρομερή εμπειρία να παίζουμε live μπροστά στο αγγλικό κοινό. Είναι μακράν το πιο ένθερμο κοινό που έχουμε παίξει μέχρι τώρα. Συζητάμε ήδη να επαναλάβουμε και αυτό το χειμώνα ένα ταξίδι στην Αγγλία. Αν όλα πάνε καλά σκεφτόμαστε και 2 ,3 σταθμούς ακόμα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια αλλά δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο ακόμα.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι rock n roll μπάντες στην Ελλάδα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ίδια τους η ύπαρξη νομίζουμε. Αν μπορούσε κάποιος να δει τι δουλειά γίνεται και πόσοι τόνοι ενέργειας και αγάπης χρειάζονται για να στηθεί μια μπάντα, να προβάρει, να κάνει live, να δισκογραφεί, να τουράρει και κυρίως να το απολαμβάνει, θα καταλάβαινε ότι το όλο εγχείρημα είναι πραγματικά ένα challenge όταν μιλάμε ειδικά για local σκηνές και ανεξάρτητες ως
επί το πλείστον παραγωγές. Είναι πρόκληση να αντέχεις στο χρόνο κάνοντας μουσική έτσι κι αλλιώς.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια των Lucky Shots?

Προς το παρόν απολαμβάνουμε το ταξίδι του δίσκου μας που μόλις ξεκίνησε κάνοντας ένα διάλειμμα από live και πρόβες. Άμεσα σχέδια είναι τον επόμενο μήνα να μπούμε στούντιο να δουλέψουμε το νέο υλικό που υπάρχει βάζοντας πλώρη για τον επόμενο δίσκο. Ένα νέο τουρ τον Οκτώβρη είναι ήδη σχεδιασμένο και θα το
ανακοινώσουμε το καλοκαίρι ενώ επιλεκτικά θα γίνουν κάποια lives στην Αθήνα από το Φθινόπωρο και Αγγλία το χειμώνα

Κάποιοι καλλιτέχνες εν ζωή που θα θέλατε να συνεργαστείτε? Και γιατί

Θα μπορούσε εδώ ο καθένας μας να γράψει δυο τρεις από τις αγαπημένες του μπάντες αλλά δε θα είχε νόημα. Μουσικά και κοντά στον ήχο μας θα ήταν πολύ ωραία μια συνεργασία με τον Gary Clark Jr ίσως ή με τους Rival Sons ή με Queens of the stone age. Τα όνειρα είναι για να τα βλέπουμε άλλωστε. Ευχαριστούμε και πάλι για την ωραία συνέντευξη. Take your shot!!

Ευχαριστούμε ξανά για το χρόνο σας, καλή συνέχεια , καλή επιτυχία και ραντεβού στο επόμενο live!