Home Μουσική Συνεντεύξεις Aqua Barons: Κουβέντες με το reverb στο 11

Aqua Barons: Κουβέντες με το reverb στο 11

154
1
Aqua-Barons1

Ομολογώ πως τους Aqua Barons δεν τους είχα ακούσει μέχρι τη στιγμή που κλείσαμε μια συναυλία στο Μπάγκειον (αν το λένε έτσι) μαζί και με τους Cosmic Shadows και μου είπε ο Μανώλης ο μπασίστας μας, είναι surfers από Κορινθία! Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις είναι να ανακαλύπτεις καινιούργιες μπάντες που αγαπάνε αυτό που κάνουν και το κάνουν καλά.

Όταν τους είδα in action μου έπεσαν τα σαγόνια κάτω τόσο από ήχο, παίξιμο, και τραγούδια, όσο και από τον εξοπλισμό της μπάντας ! Στις 19 (την Παρασκευή ντε!) του μήνα θα ανοίξουν για τους Bullets … Surf’s up! Φορέστε λοιπόν τα καλά σας, λουστείτε με την καλύτερη διάθεση, και δώστε το παρόν στο ΚΥΤΤΑΡΟ. Pure fun and nothing but fun…

1. Γεια σου Πέτρο! Σύστησε μας λίγο την μπάντα και τι κάνει ο καθένας
Γεια σου Άλεξ! Η μπάντα αποτελείται από τον Παναγιώτη Δημήτρουλα και εμένα στην κιθάρα, τον Δημήτρη Μπίζδα στο μπάσο και τον Κώστα Μπέσσα στα ντραμς.

2. Πότε ξεκινήσαν οι Aqua Barons; Επιρροές;Υπάρχει κάτι που νοσταλγείτε από την εποχή που ήσασταν στο ξεκίνημα; Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί ο εξοπλισμός που θέλετε για τον συγκεκριμένο ήχο και να αποτυπωθεί σε μια ηχογράφηση;
Με βομβαρδίζεις από τα αποδυτήρια 😊. Έπαιζα μουσική παρέα με τον αδελφό μου Φίλιππο και είχαμε μια ροκ μπαντούλα (2005-2006). Είχε την ιδέα να το ρίξουμε στο surf μιας και οι δύο ακούγαμε, αλλά του απάντησα «σιγά μην παίξουμε surf». Το 2009 όμως ήταν πλέον αναπόφευκτο. Κάναμε προσπάθειες να βρούμε ντράμερ και άλλο κιθαρίστα, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο στο μέρος που ζούσαμε ( Λέχαιο Κορινθίας). Αρχές του 2010 γνωρίσαμε τον Ηλία και η μπάντα ήταν γεγονός.

Βασικές επιρροές ήταν η surf σκηνή της Καλιφόρνια, αρχές του 60. Dick Dale, the Lively Ones, the Chantays, οι Ventures φυσικά και από Ευρώπη οι Shadows. Γενικά ότι εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα του rock n’ roll μας αρέσει και δανειζόμαστε στοιχεία για τον ήχο μας. Από το ξεκίνημα το μόνο που νοσταλγώ είναι το ότι έπαιζα με τον αδερφό μου και υπήρχε αυτή η χημεία. Όταν έφυγε εξωτερικό για δουλειά έπρεπε να αναζητήσω νέα μέλη και οι εναλλαγές στο line up μέχρι να καταλήξουμε στην τωρινή σύνθεση είναι κάτι που ταλαιπώρησε την μπάντα. Όσον αφορά τον εξοπλισμό που ρώτησες πιστεύω ότι αυτόν τον ήχο μπορείς να τον αναπαράγεις με διάφορους τρόπους και σχετικά οικονομικά, όμως τόσο εγώ όσο και ο Παναγιώτης έχουμε μια τρέλα για παλαιό, αναλογικό εξοπλισμό, Mosrite, Fender κιθάρες και ενισχυτές, reverb units, vintage delays και fuzz boxes και όσον αφορά την ηχογράφηση, την κάναμε μόνοι μας σε ένα 16κάναλο.

Για εμένα η αγάπη για την μουσική και για τον vintage εξοπλισμό είναι πράγματα αλληλένδετα. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε φτηνό χόμπι αλλά θέλαμε τον παραδοσιακό surf ήχο των αρχών του 60 χωρίς συμβιβασμούς.

3. Τι έχουμε μέχρι στιγμής δισκογραφικά;
Έχουμε δύο δίσκους (2016, 2020) και συμμετοχές με τραγούδια μας σε αρκετές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

4. 2 lp , συμμετοχές σε συλλογές, συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τι υπάρχει στο μέλλον δισκογραφικά, συναυλιακά;
Δισκογραφικά θα θέλαμε να βγάλουμε σύντομα ένα 7ιντσο. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να το βάλουμε μπρος μες τις γιορτές. Συναυλιακά και δεδομένης της παρούσας κατάστασης δεν έχουμε κάτι άλλο, αλλά είμαστε και λίγο της τελευταίας στιγμής και των εκπλήξεων.

5. Πόσο εύκολο είναι να υπηρετείς στην Ελλάδα το surf rock; Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια μπάντα που ξεκινάει τώρα στο συγκεκριμένο είδος;
Είμαστε οι τελευταίοι από τους οποίους θα έπρεπε κανείς να ζητήσει συμβουλή 😊. Αν κάποιος αγαπάει αυτήν την μουσική , θα είναι χαρούμενος και ας μην βρίσκει την παραμικρή ανταπόκριση. Έχουμε κάνει κάποια από τα καλύτερα live μας μπροστά σε 15 άτομα κοινό. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι το είδος αυτό δεν είναι καθόλου εμπορικό και αυτό όχι μόνο δεν μας πτόησε, αλλά μας απελευθέρωσε! Μόνο έτσι υπηρετείς σωστά την μουσική που αγαπάς!

6. Η μπάντα είναι για σας τρόπος έκφρασης, μια εκτόνωση από την καθημερινότητα ή κάτι περισσότερο; Από που αντλείτε έμπνευση;
Η μουσική βασικά είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι δημιουργία! Και κάθε ένας που δημιουργεί, ξέρει πως είναι αυτό το συναίσθημα. Για εμένα είναι σύνδεση με τον Θεό! Η έμπνευση σε εμένα λειτουργεί πηγαία. Έχει εξάρσεις, αλλά και ύφεση, μπορεί να ετοιμάσω τραγούδι σε 5 λεπτά και άλλο να μου πάρει χρόνια…αλλά καλύτερα να σταματήσω γιατί θα μετανιώσεις που μου έκανες αυτήν την ερώτηση 😊

7. Έχετε μετανοιώσει ποτέ για κάποια σας κίνηση; Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω τι θα κάνατε διαφορετικά; Νοιώσατε ποτέ αδικημένοι;
Δεν έχουμε μετανιώσει νομίζω σαν μπάντα για κάτι. Ούτε θα κάναμε κάτι διαφορετικά. Ότι αποφάσεις πήραμε όλα αυτά τα χρόνια, τα πήραμε με γνώμονα το τι νομίζαμε ότι ήταν καλύτερο την δεδομένη χρονική στιγμή. Όσο για τον αν αισθανόμαστε αδικημένοι, όλοι οι μουσικοί αισθάνονται έτσι, ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι. Οπότε δεν είναι κακό συναίσθημα. Είναι χρήσιμο για να πεισμώνει ο μουσικός και να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Από κει και πέρα ο χρόνος θα δείξει αν είχε δίκιο να αισθάνεται έτσι!

Aqua-Barons-exteme

8. Με όλη αυτή την προβολή σε internet που είναι στη διάθεση κάθε μπάντας σήμερα, πιστεύετε ότι μια εταιρεία έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε μια μπάντα ;
Ναι, πολύ! Οι εταιρίες είναι απαραίτητες για να βγει κάτι σε φυσική μορφή χωρίς να ματώσει οικονομικά ο μουσικός. Έχουν και ένα δίκτυο διανομής. Και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Get that beat records που πίστεψε σε εμάς, ρίσκαρε και κυκλοφόρησε τον 2ο δίσκο μας μέσα στην καρδιά της πανδημίας.

9. Πώς επηρρέασε ο covid τους aqua barons;
Ο covid είναι σκέτο γατάκι μπροστά στις οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις μας!

10. Καλύτερη στιγμή της μπάντας σε συναυλία ή περιοδεία, και η χειρότερη …
Ως καλύτερες θα έλεγα τις στιγμές που μπλεκόμαστε με τις κιθάρες μας μέσα στο κοινό, ως χειρότερες σίγουρα τις φορές που μας έκοψε η αστυνομία

11. Τι να περιμένει το φιλοθέαμων κοινό από σας στις 19 το μήνα στο ΚΥΤΤΑΡΟ;
Αυθεντικό surf ήχο. Υλικό κυρίως από τον καινούργιο δίσκο μας που για 1η φορά θα παρουσιάσουμε στην Αθήνα, αλλά και κάποια παλιά αγαπημένα και γενικότερα μια καλή προθέρμανση για Bullets!

bullets-cover

12. Συμπληρώστε ό,τι θέλετε!

Αφού σε ευχαριστήσω και δηλώσω και φαν των Frantic V ( btw το Forget I was there είναι από τα ωραιότερα γκαραζοτράγουδα που έχω ακούσει ποτέ μου! ) θα θέλαμε στο φιλόξενο χώρο σας να εκφράσουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας στον πρώην ντράμερ μας Ηλία που έφυγε τόσο άδικα από την ζωή πριν από έναν χρόνο.

Μπορεί να είχαμε σταματήσει την συνεργασία μας, όμως παρέμενε φίλος της μπάντας και η συνεισφορά του με την προθυμία του και την απίστευτη ενέργεια του υπήρξε καταλυτική και σημείο αναφοράς! Ηλία θα σε θυμόμαστε πάντα!

13. Links σε social και μουσικές πλατφόρμες please!
https://www.facebook.com/theaquabarons

https://theaquabarons.bandcamp.com/

ALBUMS:

Southeast Stompers , Green Cookie Records, 2016
Extreme Guitar Conditions , Get That Beat Records, 2020

southeast

 

Σχολιάστε

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here