Home Μουσική Η γνώμη μας Avantasia: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ

Avantasia: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ

Ο Tobias Sammet των Avantasia

Μεγάλη αγάπη οι Avantasia. Δεν σας κρύβω ότι στεναχωρήθηκα που οι αγαπημένοι μου Edguy μπήκαν στον “πάγο”.

Η πρώτη μπάντα του Tobias Sammet πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα

μέχρι και το “Space Police (Defenders of the Crown)”. Το τελευταίο τους άλμπουμ ήταν μια ανάκαμψη μετά από μια σειρά μέτριων δίσκων όπως ήταν τα “Rocket ride”, “Tinnitus sanctus” και “Age of the joker”. Ένα σχήμα που έχει κυκλοφορήσει “Vain glory opera”, “Theater of salvation”, “The savage poetry”, “Mandrake” και “Hellfire club” δεν μπαίνει στην αναμονή έτσι απλά. Γκρινιάζω εντάξει, ο Tobias σίγουρα με τους Avantasia έχει τρελά ζόρια σε χρονικά περιθώρια και δεν μπορεί να αφοσιωθεί και εκεί. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα τεράστιο project που για να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν άλμπουμ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Για περιοδεία δεν το συζητάμε, τρελά logistics.

Avantasia, μια μπάντα “όνειρο” για τον Tobias

Έχω διαβάσει την ιστορία των Avantasia και τι προσπάθειες πραγματοποίησε ο Sammet για να φτάσει εδώ, στην κορυφή. Ο Γερμανός από την Fulda του Hesse, ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα και έκανε μεγάλες προσπάθειες χρονικά. Μην ξεχνάμε ότι όταν δούλευε πάνω στον πρώτο δίσκο των Avantasia, ταυτόχρονα εργαζόταν πάνω στην επαναηχογράφηση του “Savage poetry” των Edguy.

Για το “The Metal Opera”, ο Tobias ξύπνησε ένα πρωί και είπε δεν δημιουργώ το “Keeper of the seven keys” του millenium;

Τα δυο πρώτα “Metal Opera” των Avantasia είναι τα “Keeper of the seven keys” της νέας χιλιετίας. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε μυαλό στον Kiske και τον επανέφερε στη σκληρή μουσική άλλωστε. Με πολύ κόπο και χρήμα έφερε στην μπάντα για συνεργασία τεράστιους μουσικούς.

Μεγάλα ονόματα στα δυο πρώτα άλμπουμ των Avantasia, όχι τυχαία

Ο Tobias για τις ανάγκες του project κουβάλησε ονόματα όπως David DeFeis, Sharon Den Adel, Rob Rock και Andre Matos. Όλοι αυτοί υποδύθηκαν με επιτυχία τους ρόλους τους για τις ανάγκες των concept. Μέσα σε όλο αυτό συμμετείχαν και κορυφαίοι μουσικοί της Power Metal σκηνής, όπως Kai Hansen, Markus Grosskopf, Henjo Richter, Timo Tollkii και Alex Holzwarth. Μετά από αυτό μέσα σε δέκα εβδομάδες μπήκε και ηχογράφησε το “Theater of salvation” των Edguy. Αργότερα πάλι studio για να ηχογραφήσει τα δυο μέρη της Metal opera, όπως επίσης για να επαναηχογραφήσει το “Savage poetry” των Edguy.

Avantasia: “The Metal Opera”

Δέκα μήνες χρειάστηκε ο Tobias

Όταν κάποιος κάνει όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουμε να λέμε για έναν χαρισματικό άνθρωπο. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του έχει αναφέρει ότι τα πρώτα του λεφτά τα έβγαλε από τους Avantasia για να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Λογικό, μιας και οι Edguy για τις περιοδείες τους πλήρωναν τα περισσότερα από την τσέπη τους.

Νέο άλμπουμ λοιπόν για τους Avantasia

Το “Here be dragons” είναι το δέκατο άλμπουμ των Avantasia και έχουμε πάλι εκλεκτούς καλεσμένους. Ο λόγος για τους Geoff Tate, Bob Catley, Roy Khan, Ronnie Atkins και Michael Kiske για αρχή. Αυτοί είναι οι παλιοί γνώριμοι των Avantasia. Μετά έχουμε τους νέους όπως οι Tommy Karevik, Kenny Leckremo και Adrienne Cowan. Το “Here be dragons” έχει και τα μόνιμα μέλη της μπάντας όπως ο τρομερός Sascha Paeth και ο εξαιρετικός Miro Rodenberg που έχει συνεργαστεί και στο εκπληκτικό project των Aina.

Avantasia: “Here be dragons”

Το “Here be dragons” είναι μια όμορφη δουλειά

Το νέο άλμπουμ των Avantasia είναι μια πολύ καλή κυκλοφορία και κουβαλάει όλα τα νέα χαρακτηριστικά της μπάντας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μπάντα εδώ και πολύ καιρό έχει περάσει σε μια πιο Queen και Meat Loaf φάση και έχει πολλά στοιχεία από musical. Αυτό φαίνεται και στα video clip τους όπως “Creep show” και “The witch”. Το πρώτο είναι ένα hard rock κομμάτι με απλοϊκές μελωδίες που ταίριαζε ως εναρκτήριο.

Η συνέχεια γνωστή όπως στα τελευταία άλμπουμ των Avantasia

Το “Here be dragons” των οκτώ λεπτών το λάτρεψα για τον λυρισμό που διαθέτει. Συμμετέχει άλλωστε και ο Geoff Tate που προσθέτει μεγάλο κύρος στη σύνθεση. Το ομώνυμο κομμάτι λοιπόν θα μπορούσε να βρίσκεται και στο “Scarecrow” εύκολα. Ένα Heavy Metal κομμάτι ουσιαστικά με Hard Rock “αποχρώσεις”, με σπουδαίες ερμηνείες και έναν Sascha Paeth να “κεντάει”. Το “The witch” είναι ένα πολύ καλό κομμάτι που το απογειώνει ένας χαρισματικός ερμηνευτής όπως είναι ο Tommy Karevik των Kamelot. Αν και λόγω της φωνής, μου έφερε στο νου και λίγο τους τελευταίους. Οι ταχύτητες ανεβαίνουν στο “The moorland at twilight” με έναν Tobias να θυμάται τα Power/speed metal χρόνια του.

Όσο ακούω το άλμπουμ, τόσο περισσότερο με κερδίζει

Το “Here be dragons” όσο “τρέχει”, “χτίζεται” μέσα στον ακροατή. Είναι ένα άλμπουμ στα πλαίσια των τελευταίων δίσκων του project, σίγουρα όμως δεν όμως δεν είναι το παραδοσιακό μελωδικό power metal της πρώτης δεκαετίας της μπάντας. Χαίρομαι πολύ που ακούω τα μελωδικά σημεία του “The moorland at twilight” με έναν Kiske να πραγματοποιεί απίστευτη ερμηνεία. Το “Phantasmagoria” φέρνει στο νου το “I want out”, μετά όμως αλλάζει και έχουμε έναν Ronnie Atkins σε δεύτερη νιότη. Τρομερός σε ότι κάνει ο performer των Pretty Maids. Για κάποιο λόγο η προσέγγιση στο “Bring on the night” μου θυμίζει Meat Loaf και είναι λες και βρίσκομαι στο studio που ηχογραφήθηκε το “Bat out of hell”. Εδώ ερμηνεύει ο μεγάλος Bob Catley.

Είναι ένα άλμπουμ με σαφώς λιγότερους καλεσμένους

Φαίνεται από χιλιόμετρα ότι ο Tobias δεν ήθελε να ξοδέψει πολλά χρήματα στο “Here be dragons”. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό άλμπουμ, σίγουρα πιο άμεσο από τα προηγούμενα, αλλά και πάλι η ποιότητα βρίσκεται στα ύψη. Οι ταχύτητες ανεβαίνουν στο “Unleash the kraken” και είναι το πρώτο κομμάτι που δεν συμμετέχει κάποιος άλλος.

Το έχει πάρει πάνω του ο Tobias και δεν απογοητεύει φυσικά.

Μια σύνθεση που εύκολα έμπαινε σε ένα άλμπουμ των Edguy. Το “Avalon” είναι μια σύνθεση σε μορφή μιούζικαλ ξεκάθαρα και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Σε αυτό συμμετέχει και η πολύ καλή Adrienne Cowan των εκπληκτικών Seven Spires. Η δεσποινίς από το Houston των ΗΠΑ είναι απόφοιτη του φημισμένου Berklee.

Το άλμπουμ κλείνει τον κύκλο του

Το “Against the wind” είναι ένα speed metal κομμάτι που είναι μόλις το τρίτο, έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα ουσιαστικά Heavy Metal άλμπουμ με κάποιες εξάρσεις εδώ και εκεί από τα πρώτα χρόνια του project. Άριστες κιθάρες από τον Sascha Paeth και μεγάλες ερμηνείες από τους Kenny Leckremo και Tobias Sammet. Πραγματικά ένα πολύ καλό κομμάτι. Το “Everybody’s here until the end” νομίζω ότι αποτελεί τον ιδανικό επίλογο, μιας και είναι μια υπέροχη και συγκινητική μπαλάντα. Εδώ έχουμε την συμμετοχή του σπουδαίου Roy Khan των Conception.

Για το τέλος

Κοιτάξτε, ο Tobias Sammet είναι ένας εκπληκτικός συνθέτης ο οποίος μεγάλωσε με την πρώτη γενιά του Power Metal. Είναι παιδί των “Keeper of the Seven keys”, πως να το κάνουμε δηλαδή. Εδώ πραγματοποίησε μια προσπάθεια μετρημένη, χωρίς πολλούς καλεσμένους. Να φανταστείτε ότι το μπάσο το ηχογράφησε αυτός και μοιράστηκε με τον Sascha Paeth τα πλήκτρα. Επειδή χρησιμοποίησε περιορισμένους πόρους, δεν σημαίνει ότι έκανε μια μέτρια ή απλά καλή δουλειά. Το “Here be dragons” σίγουρα δεν φτάνει τα πρώτα άλμπουμ, όπως σίγουρα ούτε τα “Ghostlights” ή “Moonglow”. Όμως είναι σίγουρα καλύτερο από το “A Paranormal Evening with the Moonflower Society”. Είναι μια πολύ καλή δουλειά πάντως και αξίζει.