Home Μουσική Η γνώμη μας A Monkey Shine: ακούσαμε 1η φορά το Altered State – enjoy!

A Monkey Shine: ακούσαμε 1η φορά το Altered State – enjoy!

473
0
a monkey shine band photo
a monkey shine band photo

Τους A Monkey Shine τους είχα μόνο ακουστά γιατί όταν παίξανε  δεν ήμουνα  Αθήνα. Είχαμε τα 2 single από τη δουλειά που ακούσαμε τώρα ολοκληρωμένη αλλά that’s it. Τώρα μας έδωκαν τα παλικάρια κωδικούς bandcamp να ακούσουμε και τα 8 κομμάτια του album. Aκούει στο όνομα Altered State .

a-monkey-sine--album-coverΑν και δεν είμαι εικαστικός το εξώφυλλο εμένα μου αρέσει. Βέβαια σημασία έχει το περιεχόμενο του βινυλίου που δεν ήρθε στα χέρια μας να το κρατήσουμε ζεστό και σπαρταριστό αλλά ας είναι. Κυκλοφόρησε το μήνα που μας πέρασε οπότε ψάχτε το.

Πάμε  λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης.

Κιθάρες. Που συνομιλούν μεταξύ τους. Πιάνο. Μελωδία. Φωνάρα. Σφιχτό ρυθμικό. Και πάμε στα ακούσματα. Τουλάχιστον μέσα από τα δικά μου ώτα. Ακούω ήχους από έρημο αλλά όχι βαριά πράγματα να το πούμε stoner. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί από stoner μπάντες είμαστε χορτάτοι. Περισσότερο προς grunge μου πάει και μου αρέσει αυτό. Τι να κάνω που μεγάλωσα στα 80-90’ς. Και μάλιστα στις μπαλάντες τους οι A Monkey Shine μου θυμίζουν τις πολύ ωραίες στιγμές της σκηνής αυτής. Ιδανικό soundtrack για αυτοκινητάδα.

Επειδή όμως δεν μου αρέσουν και πολύ οι ταμπέλες και το τσουβάλιασμα, θα σας πω το εξης: Είναι ένα άκουσμα που διαφοροποιείται από τα άλλα. Το πιάνο στη μελωδία κάνει τη διαφορά ξεκάθαρα. Οι κιθάρες στρώνουν το χαλί που πατάει η μελωδία της φωνής. Η δε φωνή για grunge κατάσταση είναι φούστα μπλούζα. Και το storytelling στα κομμάτια είναι ιδιαίτερο.

Δεν ξέρω αν μιλάμε για έμπνευση ή προσωπικά βιώματα των  A Monkey Shine και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που είναι ωραίο και διάχυτο σε όλα τα κομμάτια είναι οτι ο δίσκος προκαλεί συναισθήματα και σκέψεις. Είναι σαν να σου μιλάει ο τραγουδιστής και να θέλει να βιώσεις και συ τα ίδια. Και βέβαια δεν μιλάνε μόνο για ευχάριστα πράγματα. Άλλωστε και η ίδια η ζωή δεν είναι ρόδινη. Μάλλον το αντίθετο.

Επίσης αυτό που άρεσε στη δουλειά των A Monkey Shine

είναι πως έχουμε αλλαγή διαθέσεων στα κομμάτια.  Πώς λέμε Altered State. Δεν είναι όλα μονόπατα και υπάρχει ποικιλία στο άκουσμα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από ένα κιθαριστικό lick είτε από αλλαγή διάθεσης μέσα στο ίδιο το κομμάτι από όλη την μπάντα. Δηλαδή τα κομμάτια είναι δουλεμένα και σίγουρα δεν έχει αφεθεί τίποτα στην τύχη. Νομίζω πως είναι πολύ προσεγμένα τόσο σε σύνθεση όσο και σε παραγωγή.

Ακόμα και το γεγονός πως υπάρχει ένα κομμάτι σε 2 εκδοχές , μια με φωνητικά και μια ορχηστρικό, (instrumental που λέμε και στο χωριό μου), έχει το νόημά της. Γιατί  είναι επίσης μια ακόμα περίπτωση που ακούς άλλο κομμάτι και ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα.

Για να είμαι ειλικρινής λόγω φόρτου δεν έκανα στους  A Monkey Shine όσα περάσματα θα ήθελα. Αλλά έχω ανοιχτούς λογαρισμούς με το album και σίγουρα θα το ξανακούσω. Και αυτό είναι σίγουρα το καλύτερο συναίσθημα που μπορεί να σου δημιουργήσει μια δουλειά. Ακούστε το και παραγγείλτε το και σεις από εδώ.

Γιατί τέτοιες δουλειές αξίζουν την προσοχή του αυτιού σας. Και όταν τα ταλαιπωρείτε όσο εγώ, οι  A Monkey Shine μοιάζουν με ποτήρι δροσερού νερού στην έρημο.