Home Κινηματογραφικά Είδαμε GSFF: Total Thrash – The Teutonic Story, 23/11, Gagarin205

GSFF: Total Thrash – The Teutonic Story, 23/11, Gagarin205

1957
2
GSFF_Total Thrash - The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian
GSFF_Total Thrash - The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian

Total Thrash – The Teutonic Story

Άλλη μια Π Ο Λ Υ cool Δευτέρα ετοίμασε για εμάς το Gimme Shelter Film Festival! Αυτή τη φορά όμως πρόσθεσε και άφθονη μπύρα στην εξίσωση… Ήταν μια Total Τhrash η βραδιά – που προφέρεται “θρας” και όχι “τρας” – με ένα άκρως εκδηλωτικό κοινό και το γνωστό στέκι της Λιοσίων έγινε ξανά κινηματογραφική αίθουσα!

Οι καρέκλες αποδείχθηκαν περιττές!

Βρεθήκαμε από νωρίς στο Gagarin φυσικά για να πιάσουμε πρώτη θέση και στις 21:00 μας καλωσόρισαν οι AMKEN με καταιγιστικά riffs. Καθήμενοι εμείς, μπροστά μπροστά, ξεκινήσαμε το headbanging! Αποφασίσαμε εν τέλει και με την παρότρυνση του συγκροτήματος να πάμε στο κάγκελο για να ΑΚΟΥΜΕ καλύτερα και να απολαύσουμε όπως ΠΡΕΠΕΙ το σωστό και ορθόδοξο thrash show που μας είχαν ετοιμάσει.

GSFF: Total Thrash_The Teutonic Strory_AMKEN-photo by Chris Kissadjekian
GSFF: Total Thrash_The Teutonic Strory_AMKEN-photo by Chris Kissadjekian

Τους είχα δει σχετικά πρόσφατα, στο φετινό Golden R. Festival (διάβασε το live report ΕΔΩ) αλλά δεν τους είχα “φχαριστηθεί” όσο ήθελα. Τα τραγούδια που έπαιξαν ήταν κυρίως από την πρόσφατη κυκλοφορία τους “Passive Aggression”  (2022, Massacre Records).

Άλλη μια φορά έδειξαν την δυναμική τους! Η επιλογή των “I Am The One”, “Bliss” και “Dead Man’s Land” είναι εξαιρετική για moshpits!

GSFF: Total Thrash_The Teutonic Strory_AMKEN-photo by Chris Kissadjekian
GSFF: Total Thrash_The Teutonic Strory_AMKEN-photo by Chris Kissadjekian

Χωρίς πολλά λόγια μας για τα επόμενα 40κάτι λεπτά το mood ήταν άκρως συναυλιακό! Ξέχασα ότι έχουμε έρθει για να δούμε ταινία και δεν νομίζω ότι ήμουν η μόνη! Φώτα και καπνός, σκηνική παρουσία, δυναμικότητα… όλα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!

Ποτέ δε βαριέμαι με αυτά τα παιδιά επί σκηνής!

Εννοείται ότι για το τέλος άφησαν το “The Li(f)e We Lead” επίτηδες για να μην μπορούμε να ισιώσουμε σβέρκο την επόμενη μέρα στη δουλειά…

Daniel Hofmann | Q&A

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης της ταινίας Daniel Hofmann συνάντησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του GSFF, Δημήτρη Παπανδρέου και συζήτησαν για το τοπίο στο Εssen την περίοδο εκεί στα τέλη ’70 αρχές ’80 και όλες τις καταστάσεις που ώθησαν τους νέους να δημιουργήσουν “ακραία” μουσική. Ωραίος τύπος ο Daniel, δικό μας παιδί, με το γιλεκάκι με τα ραφτά. Παραδέχθηκε ότι έμαθε πολλές νέες μπάντες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και είδε μια πολύ αξιόλογη νέα γενιά μουσικών, που δεν γνώριζε ότι υπήρχε.

Μίλησαν λίγο και για την κύρια διαφορά του γερμανικού και του αμερικάνικου Thrash… Στη μια πλευρά έχουμε παγωμένους χειμώνες, συννεφιασμένους ουρανούς, σκόνη και η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ανθρακωρύχοι. Στην άλλη πλευρά έχουμε ήλιο και τον ωκεανό. Και μόνο οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές είπε ο Hofmann.

Tο Gagarin ξεσηκώθηκε

Προς το τέλος του Q&A παίζοντας ένα παιχνίδι που απαιτούσε τη συμμετοχή και τις φωνές όλων των παρευρισκομένων! Ήθελε να μάθει την δική μας αγαπημένη μπάντα γερμανικού thrash… Ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι μεταξύ Sodom και Kreator!

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Thomas Hörbe των Hateful Agony, που ανέβηκε στη σκηνή υπερπηδώντας τα κάγκελα! Πολύ ωραία και η ιδέα τους να φτιάξουμε κι εμείς ένα παρόμοιο ντοκιμαντέρ για την ελληνική thrash σκηνή. Έχουμε αξιόλογα συγκροτήματα και σαφώς ουκ ολίγες ιστορίες να πούμε!

GSFF_Total Thrash - The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian
GSFF_Total Thrash – The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian

Total Thrash – The Teutonic Story

Τα φώτα έσβησαν και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ. Χωρισμένο σε 3 μέρη, 3 κεφάλαια. Στο πρώτο φυσικά είναι το ξεκίνημα, στο δεύτερο η κρίση των 90s και στο τρίτο η ελπιδοφόρα νέα γενιά που θα συνεχίσει να ακούει και να παίζει thrash.

η αρχή όλων…

Στη δυτική πλευρά του ποταμού, στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής του Ρουρ, οι νέοι δεν είχαν πολλά να κάνουν. Μαζεύονταν για μπύρες (με καφάσια, όχι αστεία) κατά μήκος του ποταμού και ερχόντουσαν κι απο άλλες περιοχές, αντάλλασσαν κασέτες και απόψεις για συγκροτήματα καθώς και στο ραδιόφωνο έπαιζαν ελάχιστα.

METALLICA, JUDAS PRIEST, KISS, SAXON

και το γενικότερο NWOBHV ενέπνευσε τους περισσότερους να ασχοληθούν με τη μουσική. Η ανάγκη έκφρασης της οργής ή των όποιων άλλων συναισθημάτων τους οδήγησαν πολλούς να πιάσουν τα “όργανα” κι ας μην ήξεραν να παίζουν ούτε νότα!

Ο Tom “Angelripper” (Thomas Such) μπροστάρης των SODOM εξομολογείται ότι ο δίσκος των VENOM έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του ήχου του συγκροτήματος. Είδαμε και τους χώρους που μαζεύονταν για να πιουν μπύρες και να παίξουν μουσική. Από κοτέτσια και γκαράζ σε πιο οργανωμένα “δωμάτια εξάσκησης”.

90s crisis

Η thrash και γενικότερα το heavy metal και ο ακραίος ήχος περνάει κρίση… Στα 90s έχουμε τεράστιο music boom! Το κοινό γίνεται μεγαλύτερο, ξεκινούν οι πειραματισμοί, η grunge και άλλα πιο rock/pop είδη ανθίζουν! Underground όμως οι “die hard” οπαδοί του είδους κρατούν thrash metal ζωντανό. Στα επόμενα χρόνια φαίνεται να επιστρέφει ολοένα και πιο δυναμικά!

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πως ξεχωρίζει ένας thrasher… εκτός από τα μαλλιά – που όπως αποδείχτηκε στην πράξη δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό – battle vests, λευκά αθλητικά, κατανάλωση άφθονης μπύρας. Εκτός από αυτά όμως τους ενώνει η πίστη και η ειλικρίνεια στη μουσική τους και η αντοχή στον χρόνο και τα mosphits!

New generation of thrashers

Θέλοντας και μη, οι μεγάλες μπάντες έχουν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια ύπαρξης… Κάποια στιγμή θα αποσυρθούν όπως έκαναν και οι Slayer. Η σύγχρονη thrash σκηνή της Γερμανίας που μας συστήνεται στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ είναι αυτή που θα κάνει την καρδιά μας να σκιρτά από χαρά! Άκρως ελπιδοφόρο να βλέπεις μια νέα γενιά μουσικών να κουβαλά το “βάρος” και το “χρέος” της συνέχισης της κληρονομιάς των πρώτων του είδους.

Η ταινία τελείωσε όπως άρχισε, με το παραδοσιακό τραγούδι των ανθρακωρύχων “Steigerlied“.

Highlights

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται συνεντεύξεις από σχεδόν όλους τους εκπροσώπους της σκηνής με πολύ ωραίες στιγμές από τις ιστορίες των KREATOR, SODOM, DESTRUCTION, HOLY MOSES κ.α. Μου έλειψε η παρουσία του Mille Petroza ομολογώ αλλά στο σύνολό τους οι ιστορίες των υπολοίπων κάλυψαν τυχόν κενά αλλά έδωσαν και δημιούργησαν φοβερές εικόνες σα sneak pics στο παρελθόν τους.

Ένα ακόμα σημείο που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη η Γερμανία είναι ακόμα χωρισμένη στα δυο. Το τείχος του Βερολίνου χωρίζει την Δυτική με την Ανατολική Γερμανία. Στη μια πλευρά υπάρχει ελευθερία σε προϊόντα και υπηρεσίες ενώ την ίδια χρονική στιγμή, στην άλλη πλευρά πολλοί περιορισμοί και έλεγχοι. Η λαχτάρα και δίψα για νέα μουσική τους βάζει να κρύβουν τα βινύλια στις τσάντες των γιαγιάδες τους για να τις κάνουν κόπια μετά και να τις ανταλλάξουν ή να τις πουλήσουν.

Vielen Dank, Daniel, dass du deine Geschichten mit uns teilst.
Vielen Dank für Total Thrash!

Ευχαριστούμε πολύ Daniel για το υπέροχο ντοκιμαντέρ σου!

Ευχαριστούμε γι’ άλλη μια φορά το GSFF & την LAIKA Productions για την πρόσκληση και τον Chris Kissadjekian για τις φωτογραφίες.

GSFF_Total Thrash - The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian
GSFF_Total Thrash – The Teutonic StroryTotal Thrash_The Teutonic Strory_photo by Chris Kissadjekian

Το Gimme Shelter Film Festival και φέτος κάνει τις Δευτέρες μας ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!

Ραντεβού τη Δευτέρα 06 Νοεμβρίου #day3
A Film About The Sonics (Greek Premiere)
+ The Acid Visions live!

2 COMMENTS

Comments are closed.