Home Ανταποκρίσεις Θέατρο Νέα παραγωγή του Dansarte: Είδαμε την παράσταση ‘Καρ(υ)διά’

Νέα παραγωγή του Dansarte: Είδαμε την παράσταση ‘Καρ(υ)διά’

Την Κυριακή άνοιξε η αυλαία για την νέα παραγωγή του Dansarte (Τατιάνα Λοβέρδου) με την αιγίδα και συνδιοργάνωση του Παν/μίου Πατρών. Καρ(υ)διά μια σύγχρονη εκδοχή του Καρυοθραύστη του Χόφμαν. Μέσα από την ματιά του Γιάννη Αντωνίου βλέπουμε μια διαφορετική άποψη για το κλασικό έργο.

Η αρχική μορφή του Καρυοθραύστη περιγράφεται στο έργο του Χόφμαν όπου κυριαρχεί η σαρκαστική διάθεση, απελευθέρωση του φανταστικού και διδακτική πρόθεση. Σκληρές μάχες ανάμεσα στα μοχθηρά ποντίκια και τα γενναία παιχνίδια. Τη λύτρωση του πρίγκιπα από τα μάγια φέρνει η αφοσίωση της Μαρί. Αυτή η παρουσίαση του Καρυοθραύστη γεννούσε το ερώτημα, αν τα παιδιά θα κατανοούσαν το βαθύτερο νόημα του. Το μουσικό έργο του Τσαικόφσκι βασἰζεται στο λιμπρέτο – διασκευή από τον Αλέξανδρο Δουμά που αποτελεί μια πιο λυρική παρουσίαση της όλης υπόθεσης με αποκορύφωμα και πάλι τη λύτρωση που φέρνει η αφοσίωση της Μαρί.

3o1a1861small-2

Μέσα από την χορευτική παράσταση ο Γιάννης Αντωνίου μαζί με την Τατάνια Λοβέρδου ζωντανεύουν και πάλι την ιστορία. Ερμηνεύοντας σε πιο ελεύθερη απόδοση αλλά με εμφανή αναφορά σε γνωστά κομμάτια του έργου σε καλούν να φανταστείς το έργο σε πιο διαχρονικό σκηνικό. Χρησιμοποιώντας το χώρο, την απουσία σκηνικών και βασιζόμενοι άνετα στις χορευτικές ικανότητες μίας πολυπληθούς και πολυδιάστατης χορευτικής ομάδας προσφέρουν κάτι φρέσκο και ανανεωμένο. Για να ξεφύγουν από την αποκλειστικά Χριστουγεννιάτικη και συνάμα κλασική προσέγγιση του έργου, χτίζουν μέσα από σπανιόλικους χορούς (σπανιόλικη σοκολάτα) και αισθησιακούς ανατολίτικους (ανατολίτικο σκούρο καφέ) και μαγευτικό μπαλέτο (χορός των ζαχαρωτών) αλλά και ένα φοβερό τάνγκο και σύγχρονο χορό, μια παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Στην καλοδουλεμένη παράσταση εύκολα μπερδεύεται το ρεαλιστικό με το φανταστικό, όπου όλα τα όνειρα είναι δυνατά μέχρι να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Όπως τόσο και στο λιμπρέτο του Δουμά όσο και στην ιστορία του Χόφμαν το ονειρικό ταξίδι τελειώνει με την επιστροφή στην πραγματικότητα.

3o1a1020small

Σίγουρα όποιος παρακολουθήσει την παράσταση, θα δει κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Ο Αντωνίου έχει δώσει μεγάλη βάση στην χορευτική ερμηνεία κάνοντας την παράσταση ανθρωποκεντρική, παρακάμπτοντας τα σκηνικά και το χρόνο ώστε ο θεατής να επικεντρωθεί στη μαγεία του χορού σε πολλές μορφές του. Ήταν κάτι που άνετα μπορούσε να στηρίξει καθότι πλαισιωνόταν από μια άρτια καταρτισμένη χορευτική ομάδα.

Ακολουθούν παραστάσεις σε Ναύπακτο και Αίγιο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Παραγωγή: DANSARTE // υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση του Παν/μίου Πατρών
Έμπνευση/Σκηνοθεσία: Γιάννης Αντωνίου
Χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου
Τατιάνα Λοβέρδου
Τίμος Ζέχας
Χρύσα Καλλιάφα
Μουσική: Π.Ι. Τσαϊκόφσκι
Κείμενο: Ε.Τ.Α. Χόφμαν
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Γιάννης Αντωνίου