Home Events Ανταποκρίσεις Jasmin. Όπως Γιασεμί της νύχτας. Γιατί ανθίζει μόνο τη νύχτα.

Jasmin. Όπως Γιασεμί της νύχτας. Γιατί ανθίζει μόνο τη νύχτα.

331
0
ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ

Ήξερα ότι σε αυτή τη παράσταση θα κλάψω πολύ, μιας και είχα δει μια τηλεοπτική συνέντευξη της Ελένης Ράντου που μίλησε για αυτό το έργο και το πώς της ζήτησε ο ίδιος ο Γούντι Άλεν να δει το σενάριο και την είχε συγχαρεί. Δεν είχα δει ποτέ την ταινία, στην οποία έχει βασιστεί το σενάριο. Μου είπαν να την δω πριν πάω να δω το Jasmin. Φυσικά και δε το έκανα, γιατί ήθελα να έχω την αίσθηση της έκπληξης μέσα μου. Έκατσα στη θέση μου και περίμενα καρτερικά να ξεκινήσει η παράσταση, στην οποία παίζουν οι Ελένη Ράντου, Μάξιμος Μουμούρης, Παντελής Δεντάκης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος. Η σκηνοθεσία είναι του μοναδικού Σταμάτη Φασουλή.

Και η παράσταση ξεκινάει με την Ράντου να περιμένει σε μία αίθουσα αναμονής την βαλίτσα της, γεμάτη χαρά και ελπίδα, συνομιλώντας με (ή καλύτερα μονολογώντας σε) μία κυρία που είναι δίπλα της, λέγοντας συνεχώς ότι «Ξεκινάει μία νέα ζωή». Γελάσαμε στο σημείο που η Jasmin a.k.a Ελένη Ράντου ζήτησε να της δώσει τη βαλίτσα της μια κυρία από το κοινό, λέγοντας «Πρέπει να μου δώσετε τη βαλίτσα για να συνεχίσω. Μέσα στο σενάριο είναι μην ανησυχείτε». Είπα μέσα μου ότι «όλα καλά μέχρι εδώ».

Αυτή, λοιπόν, τη φράση δε τη ξαναείπα μέχρι να τελειώσει η παράσταση. Είδα μία Jasmin να αλλάζει διάθεση μέσα σε δευτερόλεπτα, να χάνεται στις σκέψεις της, να προσπαθεί να επανέλθει, να παθαίνει κρίση πανικού, να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της, να ερωτεύεται, να απορρίπτεται από τον γιο της και να εκδικείται με τον τρόπο που θα μπορούσε μονάχα μια αδικημένη και προδομένη γυναίκα. Σας θυμίζει κάποια;

Όσοι δε ξέρετε την ιστορία μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Εδώ όμως δεν είμαι για να σας πω πράγματα που μπορείτε να διαβάσετε online. Είμαι εδώ για να σας πω πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι η Ελένη Ράντου. Είχε να πετύχει ένα πολύ μεγάλο στόχο.. Να καταφέρει να αντιληφθούμε την ανάγκη μιας γυναίκας να κάνει μία νέα αρχή. Μπορούσες να καταλάβεις στην φωνή της Ελένης Ράντου το βαρύ φορτίο που είχε η Jasmin στους ώμους της.. Αυτό το βαρύ φορτίο όπου η ίδια επέλεξε να κουβαλήσει είτε γιατί εθελοτυφλούσε είτε γιατί δεν ήξερε τι πραγματικά γινόταν μέχρι που επέλεξε να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον άντρα της ζωής της. Το ίδιο βαρύ φορτίο, που της κατέστρεψε την ζωή για δεύτερη φορά, λίγο πριν φτιάξει τη ζωή της με έναν άνθρωπο που αγάπησε αυτό που η Jasmin δεν ήταν. Ή μάλλον ήταν, αλλά με απόκρυψη ενός μεγάλου κομματιού της ζωής της.

Η απόρριψη από τον «γιο» της, ο οποίος δεν είναι βιολογικός της γιος, ήταν κάτι που την πόνεσε πολύ, γιατί ήταν ο μόνος που την αγάπησε πραγματικά, χωρίς να θέλει κάτι από εκείνη. Η ίδια τον αγάπησε πολύ και νοιάστηκε για αυτόν. Άραγε πόσο εύκολο είναι να αγαπήσεις ένα παιδί που δεν είναι δικό σου; Πολύ θα απαντήσω. Λάτρεψε τον πατέρα του και είδε τον «γιο» της ως προέκταση του ανθρώπου που αγάπησε. Την νιώθω. Τα παιδιά καθρεπτίζουν τον καλύτερό μας εαυτό.

Από την παράσταση μου έμειναν χαρακτηριστικά αυτές οι φράσεις:

«Ο έρωτας είναι σα το χρήμα; μόνο το πάρα πολύ είναι αρκετό»

«Ο άνθρωπος της ζωής σου είναι αυτός που βλέπεις όταν ακούς ένα θλιμμένο τραγούδι»

«Συναντάς τη μοίρα σου στο μονοπάτι που αποφεύγεις»

«Είχα ξεχάσει πως είναι να νιώθεις τόση ευτυχία»

«Ήθελα μόνο να κάνω μια νέα αρχή»

Κάθε μία από αυτές είναι μία γροθιά στο στομάχι. Θες γιατί τις πιστεύω; Θες γιατί μου συμβαίνουν; Θες γιατί προσπαθώ να κάνω μία νέα αρχή εγώ η ίδια; Όπως και να έχει, αν κρατήσουμε αυτές τις αράδες για μπούσουλα ζωής, τότε ίσως ο κόσμος αλλάξει.

Το Θέατρο Διάνα είναι ένας υπέροχος χώρος και ομολογώ πως μου βγάζει μία πολύ όμορφη ζεστασιά. Η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου ήταν φανταστική. Τα σκηνικά ήταν πολύ καλά και πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην Μαγιού Τρικεριώτη, καθώς στην Κική Γραμματικοπούλου που είχε αναλάβει τα κοστούμια.

Εύχομαι ολόψυχα να πάει και για τρίτη χρονιά αυτή η παράσταση και να γεμίζει θέατρα και ψυχές. Να προκαλεί δάκρυα στα μάτια και ερωτηματικά. Α! Μιας και είπα ερωτηματικά… Άραγε τι να απέγινε η Jasmin; Εμείς την αφήσαμε σε παράκρουση στην ίδια αίθουσα αναμονής που ξεκίνησε η ιστορία της.

Πλέον μπορείτε να δείτε την παράσταση Jasmin στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ από 12 Μαρτίου έως 12 Απρίλιου.