O Billy Childish, κατά κόσμο William Charlie Hamper, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 125 LP , έχει καμιά χιλιάδα πίνακες, 5 μυθιστορήματα και πάνω από 40 ποιητικές συλλογές. Επίσης έχει και κάποιες ταινίες στο ενεργητικό του. Αυτά ξέρω εγώ , παίζει να είναι πολύ περισσότερα. Για 40 χρόνια και , παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα δεν το λες και λίγο…
Λίγα λόγια για την παιδική του ηλικία.
Όπως ισχύει για όλους μας, η παιδική του ηλικία ήταν καθοριστική. Γεννήθηκε την 1 Δεκεμβρίου του 1959 στο Chatham του Kent. Δυστυχώς ήταν από μια ταραγμένη οικογένεια. Ο πατέρας του είχε φυλακιστεί για ναρκωτικά. Ο ίδιος είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στην ηλικία των 9 χρονών από φιλικό στην οικογένεια πρόσωπο. (Μη σας κάνει εντύπωση, έτσι συμβαίνει συνήθως). Ο μικρούλης Billy δεν λέει τίποτα και απλά δεν αφήνει το εν λόγω ανθρωπόμορφο τέρας να τον ξαναπλησιάσει.
Στην ενήλική του ζωή, τον φωτογραφίζει σε κάποια ποιήματα και μυθιστορήματά του. Και κάπου στο 1992 με το instrumental “Paedophile” βάζει και τη φωτογραφία του κακοποιητή του στο εξώφυλλο και το βγάζει από το σύστημά του (;). Στα 16 του αναγκάζεται να διακόψει το σχολείο (μη διαγνωσμένος δυσλεξικός, μην ξεχνιέστε είμαστε ακόμα στη δεκαετία του 70, τα παιδιά αυτά τότε τα λέγαν … αλλιώς). Δεν γίνεται δεκτός στην εκεί σχολή Καλών Τεχνών και αναγκάζεται να πιάσει δουλειά στα ναυπηγεία. Αυτό θα κρατήσει για 6 μήνες.
Και το ταξίδι ξεκινάει…
Στην διάρκεια αυτού του εξάμηνου, ο Billy Cildish θα δημιουργήσει πάνω από 600 πίνακες. Στα λεγόμενα “tea huts of hell” (καλύβες τσαγιού της κολάσεως) όπου κάνανε τα διαλείμματά τους οι εργάτες. Παραιτείται και τελικά θα γίνει δεκτός στη σχολή καλών τεχνών παρουσιάζοντας τη δουλειά του.
Από τη σχολή θα αποβληθεί γιατί οι ποιητικές συλλογές που έβγαλε ήταν πολύ προκλητικές. Μιλούσε ανοιχτά για την ερωτική του ζωή και για την παιδική του ηλικία , πράγματα δύσκολα για την Αγγλία. Για τα επόμενα 15 χρόνια ο Billy Childish θα είναι στο επίδομα ανεργίας. Όμως όντας ανήσυχο πνεύμα, αρχίσει και δραστηριοποιείται έντονα. Θα είναι ιδρυτικό μέλος στους Young British Artists, αλλά θα αποχωρήσει σύντομα. Από τότε μέχρι και σήμερα, είναι φανατικός του ερασιτεχνισμού, της ελεύθερης δημιουργίας σε όλες τις μορφές τέχνης.
Ξεκινώντας με τη μουσική
Να πω εδώ πως εγώ τον γνώρισα κυρίως μουσικά καθώς κατά τα άλλα καλλιτεχνικά είμαι απλά ένα καφροπαλίκαρο με γραφικότητα. Το μουσικό του ταξίδι ξεκινάει το 1977 με τους Pop Rivets. Τότε δεν ήξερε να παίζει κάποιο όργανο και αναλαμβάνει καθήκοντα τραγουδιστή.
Η μπάντα παίζει live για λίγα ή καθόλου λεφτά. Δανείζεται από φίλο 300 λίρες (άραγε τις επέστρεψαν ποτέ;) και ηχογραφούν το θρυλικό (για όσους ξέρουν) Greatest Hits. Θα κάνουν κάποια live σε Γερμανία και Ελβετία πάντα χωρίς promoter ή manager. Ακόμα έτσι λειτουργεί, δεν το δέχεται διαφορετικά. Ακούστε το και σεις εδώ:
Θα ηχογραφήσουν και το Anarchy Sounds From The Ranch και άλλα 2 e.p. και τελικά θα διαλυθούν το 1980.Πάρτε και το 2 Lp γιατί είμαι στις καλές μου, μια που είχα καιρό (νταξ μη βαράτε ρε έχουμε και δουλειές). Εδώ:
Αν θέλετε και τα 2 e.p. να τα ψάξετε μόνοι σας , μην τα θέλετε όλα έτοιμα. Και μην ξεχνάτε sharing is caring και τέτοια.
Και μετά;
Ο Billy Childish έχει μάθει να γρατσουνάει ακόρντα στην κιθάρα, και αποφασίζει με τον φίλου Mickey να κάνουν τους Milkshakes. Παράλληλα δημιουργεί και τις Delmonas. Tα κορίτσι α αρχικά λεγότανε Milk Boilers και κάνανε backing vocals σε κάποιες πρώιμες ηχογραφήσεις των Milkshakes. Για τα κορίτσια αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά. Τώρα που πήρα φόρα, φόρα κατηφόρα κλπ… Στο θέμα μας. Με τους Milkshakes θα κυκλοφορήσει 9 album μέσα σε 4 χρόνια. Μιλάμε για μηχανή παραγωγής γατάκια…
και ένα Lp από Milkshakes έτσι για την όρεξη:
https://www.youtube.com/watch?v=bTVbBgoZGJc
Η αγάπη του Billy Childish για το DIY Punk, 60’s garage και γενικά για το πρωτόγονο rock n roll είναι πλέον εμφανής. Μουσικά δεν θα ξεστρατίσει μακριά και με τις άλλες μπάντες του. Δίκαια λοιπόν κάποια στιγμή το NME θα τον χαρακτηρίσει “the most garage and most punk rocker alive”. Οι Milkshakes διαλύσανε το 1984.
Και μετά και μετά;
Μετά έρχονται οι Thee Mighty Ceasars . Και τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα (μουσικά πάντα). Έχουμε λοιπόν στα drums τον Graham Day, κιθαρίστα των θρυλικών Prisoners, και τον John Agnew στο μπάσο. Σε πέντε χρόνια ζωής θα βγάλουν 8 albums. Θεωρούνται ο σπόρος με τον οποίο φύτρωσε το grunge και το neo garage. Σαν επιρροή τους αναφέρουν οι Mudhoney, οι Nirvana, οι Mummies έτσι για να καταλαβαινόμαστε . Αξίωμα της στήλης: Όλες οι καλές κιθάρες από το garage ξεκίνησαν! Oι Mighty Ceasars σταματήσαν να παίζουν το 1989 αλλά επίσημα δεν διαλύσαν ποτέ… Το Live video από πάνω είναι από reunion το 2006, έτσι για να μη νομίζετε πως σας πετάμε αρλούμπες. Να βάλουμε και ένα Lp από Mighty Ceasars, τζάμπα είναι τα links:
Ευθύς αμέσως το 1990 ο Billy κάνει τους Thee Headcoats… αλλά για αυτούς και για ό,τι ακολούθησε θα σας πω σε λίγες (αλήθεια) μέρες στο δεύτερο μέρος!
https://www.facebook.com/billychildish
[…] Συνεχίζοντας λοιπόν για τον Billy Childish εκεί που το αφήσαμε στο part 1. […]
[…] τον Wild Billy Childish & CTMF δεν έχω αναφερθεί στην στήλη μου. Όμως κάτι μου έλεγε πως ο Billy θα επέστρεφε δριμύτερος. […]
Comments are closed.