Home Μουσική Άρθρα Skillet: Η μεγάλη σημασία του “Awake”

Skillet: Η μεγάλη σημασία του “Awake”

58
0
Skillet

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον alternative rock ήχο της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, γνωρίζουμε τι σημαίνει Skillet. Μια μπάντα που ιδρύθηκε στο Memphis του Tennessee το 1996. Η μπάντα τη σήμερον ημέρα αποτελείται από τους John Cooper(Φωνητικά/μπάσο) και Corey Cooper(Κιθάρες/πλήκτρα), το οποίο είναι και αντρόγυνο. Τους συνοδεύουν στην μπάντα οι Jen Ledger και Seth Morisson σε drums/φωνητικά και κιθάρες αντίστοιχα. Η τριπλέτα “Collide”, “Comatose” και “Awake” έχει μείνει στις μνήμες των οπαδών τους και όχι μόνο, ως η πιο σημαντική για την καριέρα τους. Τα δυο πρώτα έχουν βραβεύσεις Grammy και το τελευταίο διπλά πλατινένιο και χρυσό. Εμείς θα σταθούμε στο “Awake”, μιας και είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ. Βασικά όλη η τριπλέτα αλλά τέλος πάντων.

Skillet: “Awake”

“Awake” και η είσοδος της Jen Ledger είναι γεγονός

Το “Awake” λοιπόν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ, μιας και μπαίνει στη “ζωή” των Skillet η ταλεντάρα, Jen Ledger και είναι το τελευταίο άλμπουμ με κιθαρίστα τον Ben Kasica. Τρία singles έχει το άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου 2009. Αυτά είναι τα “Awake and alive”, “Hero” και “Monster”. Τα τελευταία ανακηρύχθηκαν 2 φορές, 3 φορές και 5 φορές πλατινένια, αντιστοίχως. Πως όμως και να μην έχουν αυτά τα αποτελέσματα, η μπάντα ερχόταν με φόρα από το σπουδαίο “Comatose”, ένα από τα πιο σκληρά άλμπουμ τους.

To “Awake” ουσιαστικά είναι η φυσική εξέλιξη των “Comatose” και “Collide”. Η προσθήκη της Ledger ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην μπάντα για την εποχή εκείνη. Να σημειωθεί ότι η Ledger έγινε μέλος στους Skillet μόλις στα 18 της χρόνια.

Λίγα λόγια για την Jen Ledger

Όταν αποφοίτησε από το Living Light School of Worship του Wisconsin ως drummer, στην πρώτη της μπάντα δεν έπαιξε drums αλλά μπάσο. Αυτό το σχήμα ήταν οι The Spark. Πέραν όμως των Skillet, η Ledger δημιούργησε ένα solo σχήμα που είχε αρκετές pop επιρροές και κυκλοφόρησε το πολύ όμορφο κομμάτι “Not dead yet”. Να σημειώσουμε ότι η Ledger “άνοιγε” για την περιοδεία του εξαιρετικού “Unleashed”. Μπορείτε να ανατρέξετε σε διάφορες πηγές να παρακολουθήσετε την πορεία της, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ταλέντα εκεί έξω γενικά.

Πίσω στο “Awake” και τα 12 υπέροχα κομμάτια που διαθέτει, δεν περισσεύει κανένα πραγματικά. Δεν υπάρχουν fillers. Το “Monster” ας πούμε μπορείς να το ακούς κάθε μέρα, ένα κομμάτι χαρακτηριστικό της εποχής τότε.

Το “Awake” αποτέλεσε κομβικό άλμπουμ για τους Skillet

Ένα άλμπουμ που ξεκινάει δυναμικά με τα “Hero” και “Monster” οπού και στο δεύτερο έχουμε και κάποια ακραία φωνητικά που ταιριάζουν τέλεια. Η υπέροχη μπαλάντα “Don’t wake me” είναι ότι πρέπει για ερωτικές εξομολογήσεις και ως τρίτη σύνθεση για το άλμπουμ ταιριάζει “γάντι”. Όσο ακούς το “Awake” τόσο περισσότερο σου “κολλάνε” συνθέσεις στο μυαλό σου. Εγώ που το άκουσα πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, παίζει ανά δεκαπέντε μέρες να βάζω το “Monster” ή το “Hero” ή το “One day too late”. Τις μπαλάντες μπορώ να πω ότι τις λάτρεψα, βγάζουν ένα φανταστικό συναίσθημα.

Skillet

Ένα άλμπουμ που σου “μένει” στο μυαλό

Η αυθεντικότητα των Skillet σε παρασέρνει στα “Should’ve when you could’ve” και “Believe”. Ειδικά στο δεύτερο έχουμε μια εκπληκτική ερμηνεία από τον Cooper με ένα refrain που μετά από λίγες ακροάσεις το σιγοτραγουδάς. Το κινηματογραφικό “Forgiven” σε “ταξιδεύει” με τα ξεχωριστά πλήκτρα του που περιπλέκονται με τα riffs, είναι τρομερά ιδιαίτερο. Το δυναμικό “Sometimes” διαφοροποιείτε από τα προηγούμενα και σε πηγαίνει πίσω στα δυο πρώτα κομμάτια του άλμπουμ. “Κοφτά” riffs και εξαιρετικά φωνητικά για μια ακόμη φορά.

Skillet

Δυναμικά κομμάτια και μπαλάντες που ξεχωρίζουν

Το “Never surrender” συνεχίζει περίπου στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο, το άλμπουμ γενικά εξελίσσεται δυναμικά ακόμα και με τις απαραίτητες μπαλάντες. Ούτως ή άλλως πάντα υπήρχαν στις δουλειές τους και είναι και πετυχημένες. Η συνταγή όταν πετυχαίνει, δεν την αλλάζεις. Το “Lucy” είναι απ’ο τα αγαπημένα μου κομμάτια του άλμπουμ, θεωρώ ότι είναι το καταλληλότερο τελείωμα. Ένα πιάνο και λίγα κλασσικά στοιχεία και έτοιμο ένα συμφωνικό rock κομμάτι. Αυτό αποτέλεσε και το πέμπτο single της μπάντας από το Memphis για λογαριασμό του “Awake”.

Skillet

Γιατί όμως στάθηκα στο “Awake”? Γιατί οι Skillet εδώ περνάνε σε μια νέα εποχή με την προσθήκη της Ledger και επίσης γιατί είναι το πιο ώριμο άλμπουμ τους γενικά. Συνδυάζει τα πάντα μέσα, έχει μπαλάντες, έχει σκληρά κομμάτια, όπως και εξαιρετικά διαυγής παραγωγή. Είναι ένα κομβικό άλμπουμ για την καριέρα τους, μετά ήρθε και το “Rise” το οποίο και αυτό πήρε άριστες κριτικές.

Οι Skillet είναι μια μπάντα με ιστορία και σύγχρονα άλμπουμ που ακούγονται όλο και περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια. Τέτοιες μπάντες που χρησιμοποιούν τόσο διαφορετικούς ήχους κάθε φόρα, τις χρειαζόμαστε στον alternative χώρο του Rock. Προσωπικά, όποτε μπορώ προσπαθώ να τους ακολουθώ γιατί η μουσική που παίζουν μιλάει κατευθείαν στην ψυχή.

Skillet

Οι Skillet λοιπόν θα εμφανιστούν στην Αθήνα και στο Floyd στις 12 Νοεμβρίου 2024. Ενώ μια ημέρα πριν θα εμφανιστούν στο Monte Caputo της Λεμεσού στην Κύπρο. Όσοι πραγματικά αγαπούν αυτό το είδος του Rock και γενικά την Αμερικάνική σκηνή να φροντίσουν να παρευρεθούν και δεν θα χάσουν. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ιστορικές στιγμές.

Περισσότερα νέα τόσο για τις εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο μπορείτε να βρείτε στην agenda μας.

Eventation Greece

Βρείτε τους στο facebook https://www.facebook.com/EventationGreece

SKILLET in Greece, at Floyd
SKILLET in Greece, at Floyd
Millenium Music International

Βρείτε τους στο facebook https://www.facebook.com/mmiconcertagency

Skillet live in Monte Caputo, Limassol

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here