Home Tv Unorthodox. Μια σειρά που πρέπει να δεις

Unorthodox. Μια σειρά που πρέπει να δεις

125
0

Είμαι σίγουρη ότι την λέξη Unorthodox ή την έχει πάρει κάπου το μάτι σου ή σίγουρα κάτι έχεις ακούσει για αυτό. Ξεκινώντας θα σου πω πως πρόκειται για την μεγάλη επιτυχία του Netflix αγγίζοντας την δεύτερη θέση, μετά το La casa de papel, αλλά και με βαθμολογία από το IMDB στο 8,2.

Η ταινία είναι βασισμένη σε στοιχεία του βιβλίου Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, της Deborah Feldman, όπου και έγινε bestseller. Το βιβλίο είναι άκρως βιωματικό και μιλά για την 19χρονη τότε ηρωίδα (Deborah), που το έσκασε από την κοινότητα Satmar του Μπρούκλιν, για να πάει στο Βερολίνο.
Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, είναι κάτι που αρκετοί Εβραίοι κάνουν, ίσως γιατί πλέον είναι μια πόλη ελευθερίας και έκφρασης.

Σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν η ανεξαρτησία του κοριτσιού λόγω ηλικίας, αλλά η ανάγκη να νιώσει ελεύθερη γυναίκα, με πιστεύω, γνώμη και δίχως θρησκευτικό φανατισμό, όπως κάνουν οι υπερορθόδοξοι, που αναφέρονται στο συγγραφικό έργο.

Το βιβλίο αλλά κυρίως η ιστορία του, εντυπωσίασε την Anna Winger, όπου και θέλησε να το κάνει σενάριο, με μόλις 4 επεισόδια. Και πιστέψτε με, ίσως είναι ότι καλύτερο έχετε δει.

Όπως συχνά αναφέρει το intro κάθε επεισοδίου, το σενάριο είναι βασισμένο σε γεγονότα του βιβλίου και όχι εξολοκλήρου. Κάτι που θα σε βοηθήσει στο να λύσεις πάρα πολλά ερωτήματα που θα έχεις κατά την διάρκεια, όπως το θέμα της θρησκείας, της κουλτούρας, της γλώσσας, της πατριαρχίας κτλ. , είναι να δεις το making off. Δεν θα γίνω spoiler, θα σε παροτρύνω όμως να την δεις.

Cast και πλοκή

Θα δεις νέους ηθοποιούς όπως τους: Shira Haas στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Esther Shapiro και τον Amit Rahav στον ρόλο του Yakov Shapiro, όπου και οι 2 κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους. Εδώ θα προσθέσω, πως αν είσαι παρατηρητικός, θα δεις πως σε αρκετές σκηνές η Shira Haas μοιάζει στην Ελληνίδα ηθοποιό Ελένη Ράντου αλλά και και στην Natalia Portman, κυρίως κατά την παιδική της ηλικία.

Η Esther στα 18 παντρεύεται μετά από προξενιό (όπως συνηθίζεται), τον Yakov, όπου υποτίθεται θα κάνουν μαζί μια νέα αρχή, Φυσικά κάθε σωστή θρησκευόμενη οικογένεια είναι και πατριαρχική. Ο άντρας λοιπόν είναι η κεφαλή του σπιτιού και μόνο σε αυτόν αρμόζει η ευχαριστήσει σχεδόν για όλα. Θα δεις τον διαχωρισμό αυτό, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά σε παρακαλώ μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Ο λόγος; Γιατί σε κάθε θρησκεία συμβαίνει έως και σήμερα, γιατί σε κάθε σπίτι συμβαίνει μέχρι και τώρα ανεξαρτήτου θρησκεύματος, πίστης κτλ.

Το ζευγάρι έχει θέματα, γιατί πέραν του ότι είναι μικρό ηλικιακά, μόλις 18, δεν γνωρίζουν τίποτα, όχι μόνο για τον γάμο αλλά και την ευχαρίστηση σαν άνθρωποι. Στην οικογένεια φυσικά υπάρχει και όλη η φαμίλια (όχι μόνο η μαμά) να μπλέκεται στα πόδια αλλά και στις σκέψεις τους.
Η νύφη αν και πολύ νέα, δεν μοιάζει με τις άλλες τις συναγωγής. Θέλει να ζήσει μια νέα ζωή, χωρίς τα πρότυπα εκείνα που την κάνουν να πνίγεται και να θυμίζουν μια  μικρή λούπα της μικρής αυτής τους κοινωνίας. Σκοπός της να το σκάσει και να χάσουν τα ίχνη της.

Εδώ έρχεται ο Jeff Wilbusch στον ρόλο του Moische Lefkovitch, όπου είναι ένας αυθεντικός χαρακτήρας, καθώς είναι από την περιοχή που αναγράφεται και προβάλλεται, γνωρίζεις όχι μόνο όλα τα έθιμα αλλά και την παλιά αυτή γλώσσα των Γίντις. Ξάδερφος του Yakov, που θα γίνει λαγωνικό του για να βρει την σύζυγο που το έσκασε.

Και αυτό γιατί; Γιατί και ίδιος το είχε κάνει και γνώριζε τι μπορεί να προκαλέσει στην οικογένεια του.

Στην ιστορία έρχονται πολλά νέα πρόσωπα, που διαδραματίζονται πλέον στο Βερολίνο. Ξέχασα να αναφέρω πως όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στην Νέα Υόρκη.
Βρισκόμαστε στο Βερολίνο, όπου ξεκινά η νέα ζωή της Esther. Πολλές πλοκές και αποφάσεις.

Γιατί να το δεις αφού δεν σου είπα τα πιο καυστικά σημεία του σεναρίου; Γιατί όλο το σενάριο είναι τόσο καλογραμμένο και γυρισμένο, που πίστεψε με δεν θα το αφήσεις αν δεν τελειώσουν και τα 4 επεισόδια.

Γιατί να το δεις

  • Θα δεις διάφορα σημεία του Βερολίνου, που εγώ προσωπικά επιθύμησα πολύ
  • Θα μάθεις για διάφορα ιστορικά θέματα που αφορούσε το Βερολίνο, όπως το σημείο που πήραν την απόφαση οι ναζί να σκοτώσουν όλους τους Εβραίους
  • Μιλά για μια θρησκεία που μπορεί να σε ξενίσει και να μην γνωρίζεις, αλλά όταν φτάσεις στα μισά ή ακόμα και στο τέλος, να δεις πόσα κοινά έχει με όλες τις άλλες και πόσα “λάθη” γίνονται.
  • Μιλά για τον δυναμισμό της γυναίκας και την απόφαση για μια καλύτερη ζωή
  • Μιλά για αυτούς που έχουν ανάγκη να ανοίξουν τα φτερά τους και πρέπει να το κάνουν πριν πέσουν τελείως κάτω
  • Μιλά για την δύναμη της ψυχής και της αγάπης
  • Μιλά για τον σεβασμό

Δεν θα σε κουράσω παραπάνω, ούτε θα σου πω τι είναι οι υπερορθόδοξοι ή αλλιώς Unorthodox όπως λένε. Και αυτό γιατί σίγουρα θα το ψάξεις και μόνος σου, ή μπορείς να το ξέρεις ή μπορεί να σου έρχεται κάτι παρόμοιο στο μυαλό, όπως ο Άμπις (λέω εγώ τώρα). Σίγουρα όμως θα προτείνω να δίνεις και πως έγιναν τα γυρίσματα, γιατί θα μάθεις πάρα μα πάρα πολλά πράγματα.

Καλή θέαση και μακάρι να έχουμε και άλλες τέτοιες ταινίες 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here