Home Κινηματογραφικά Άρθρα Revenge: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο καλύτερα σερβιρισμένο σε φιλμ..

Revenge: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο καλύτερα σερβιρισμένο σε φιλμ..

318
0
Revenge, Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο καλύτερα σερβιρισμένο σε φιλμ..
Credits a.k.cznikota

Revenge: Πολύ σύνηθες trope στις ταινίες είναι η εκδίκηση αδικημένου ήρωα, κάτι που προσωπικά λατρεύω να συναντώ. Μερικές από τις αγαπημένες μου ταινίες ακολουθούν αυτό τον δρόμο. Πριν όμως αναφερθώ στις δικές μου προτάσεις ταινιών εκδίκησης, θα ήθελα να εξετάσω λίγο καλύτερα την έννοια της εκδίκησης. Άρα τι είναι εκδίκηση; Εκδίκηση είναι η διάπραξη μιας επιζήμιας ενέργειας εναντίον ενός ατόμου ή μιας ομάδας ως απάντηση σε μία αδικία, πραγματική ή και αντιληπτή.

Τί είναι όμως το δίκαιο, και πως επηρεάζει τον άνθρωπο ο πόνος ώστε στο τέλος τον οδηγεί στην εκδίκηση; Αυτό το ταξίδι αμφιβολίας, πόνου και αδικίας που νιώθει ο ήρωας, είναι το κλειδί της ελκυστικότητας των ταινιών εκδίκησης.

Όσο μεγαλύτερη η αδικία τόσο πιο σκληρή η εκδίκηση.
Revenge

1. The Vengeance Trilogy (Sympathy for Mr Vengeance – Oldboy – Lady Vengeance)

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα απεικόνισης εκδίκησης στον κινηματογράφο βεβαίως είναι η unofficial τριλογία εκδίκησης από τον Νότιο Κορεάτη σκηνοθέτη Park Chan-Wook. Από τις 3 αυτές ταινίες βέβαια η πιο γνωστή είναι το Oldboy (2003), που είναι όντως μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης και κοινωνικής σημασίας των τελευταίων 20 χρόνων. Όμως δικιά μου επιλογή είναι η ταινία Lady Vengeance(2005), η οποία με τρομοκράτησε για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τις άλλες μου επιλογές.

Στην ταινία βλέπουμε πως η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι απαραίτητα στα χέρια του ήρωα, επίσης κατά την διάρκεια της ταινίας μπορείς να δεις πως ο πόνος αλλάζει την φύση κάθε ανθρώπου.

Παίζουν: Lee Young-ae, Choi Min-sik, Kim Si-hoo, Oh Dal-su

2. Martyrs

Μια άλλη ταινία εκδίκησης που με στιγμάτισε είναι σίγουρα το Martyrs του Pascal Laugier, γαλλικής παραγωγής του 2008. Αυτή η ταινία πραγματικά από τότε που την πρωτοείδα δεν είναι δυνατόν να φύγει από το μυαλό μου. Είναι μία αρκετά διαταραγμένη ταινία με πολλά ταμπού, δεν είναι για αδύναμα στομάχια και παίζει με την ψυχολογία του ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Την συγκεκριμένη την προτείνω συνήθως σε άτομα που προτιμούν τις ταινίες τρόμου, με ένα μεγάλο trigger-warning.

Παίζουν: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï

3. Blade of the Immortal

Πιθανόν μία από τις αγαπημένες μου ταινίες όχι μόνο της συγκεκριμένης λίστας αλλά γενικά. Από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Takashi Miike, το Blade of the Immortal του 2017, είναι μια διασκεδαστική με το gory στυλ του σκηνοθέτη, βασισμένη στο ομώνυμο manga. Αυτή την ταινία την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρες ταινιών δράσης διότι έχει απίστευτη χορογραφία και μια από τις αγαπημένες μου σκηνές μάχης. Αυτό που μου αρέσει στην ιστορία είναι ότι διαφέρει αρκετά από τις συνηθισμένες ταινίες εκδίκησης και δείχνει μία εντελώς διαφορετική όψη του νομίσματος.

Παίζουν: Takuya Kimura, Hana Sugisaki, Sota Fukushi

4. Kill Bill

Βεβαίως δεν γινόταν να μην αναφερθώ στην ταινία που με έφερε σε επαφή με τις ταινίες εκδίκησης, το Kill Bill (2001 & 2002) του Quentin Tarantino. Από μικρή μου άρεσαν οι ταινίες δράσης και πολεμικών τεχνών, αλλά όταν πέτυχα στην τηλεόραση το πρώτο μέρος της ταινίας (ήμουν γύρω 11 χρονών) απλά ερωτεύτηκα αυτό το είδος ταινιών (η αρχή του τέλους τώρα που το ξανασκέφτομαι). Μέχρι και σήμερα είναι μία από τις comfort movies μου.

Παίζουν: Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Michael Madsen, Daryl Hannah, David Carradine

5. I saw the Devil

Η καλύτερη ταινία εκδίκησης όλων των εποχών θα παλέψω όποιον διαφωνήσει, δείχνει που μπορεί να φτάσει κάποιος για εκδίκηση και σε καταφέρνει να έχεις εσωτερική διαμάχη. Σκηνοθεσία από τον Kim Jee-woon, αυτό το θρίλερ δράσης του 2010 έχει φανταστικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές, θα βυθιστεί ο θεατής μέσα με ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια που λένε… είανι εν τέλει must-watch!

Παίζουν: Lee Byung-hun, Choi Min-sik

6. Promising Young Woman

Η πιο νέα προσθήκη στην λίστα είναι η ταινία Promising Young Woman του 2020 από την σκηνοθέτη Emerald Fennel. Από τις πιο εφευρετικές εκδικήσεις που έχω δει σε ταινία, αλλά και από τις πιο bittersweet θα έλεγα κιόλας. Λιγότερο άγρια πρόταση από την λίστα μας, αλλά με ένα πολύ δυνατό μήνυμα για το τι σημαίνει ώρες-ώρες να είσαι γυναίκα, και την δύναμη που μπορεί να κρύβεις μέσα σου.

Παίζουν: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Chris Lowell

Honorable mentions!

  • John Wick
  • Cape Fear
  • Upgrade
  • The man from nowhere
  • The handmaiden
  • Carrie
  • The Crow
  • The Foreigner