Home Tv Τι είδαμε The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον...

The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe

752
0
The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe
The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe

The Fall of the house of Usher, είναι η νέα μίνι σειρά 8 επεισοδίων που προβάλλεται μέσα από το διαδικτυακό κανάλι του Netflix. Ένα γοτθικό σενάριο του Mike Flanagan, βασισμένο στην ποίηση του Edgar Allan Poe.

Θα στο προτείνω κυρίως εάν ανήκεις στην κατηγορία αυτώ των σειρών, σεναρίων και εικόνων, καθώς το γοτθικό στοιχείο δεν είναι πάντοτε χαρούμενο. Σκοτεινές σκηνές, έντονοι χαρακτήρες, βία και ψυχολογικές διαταραχές, είναι άλλωστε και αυτά που υποδηλώνουν το στοιχείο του παραπάνω αγαπημένου ποιητή! Όπως άλλωστε αρμόζει στον 19ο αιώνα….

The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe
The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe,
1840

Θα σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις τη σειρά, αν γνωρίζεις έστω κάποια από τα έργα του (θα μάθεις και άλλα, στο υπόσχομαι), καθώς γίνεται πολύ συχνά αναφορά μέσα από αυτά.

Short stories

Το κάθε επεισόδιο διαρκεί σχεδόν μια ώρα, οπότε εξοπλίσου με υπομονή, αν και δεν χρειάζεται, καθώς κυλά αρκετά ομαλά.

Όπως ανέφερα είναι βασισμένο σε διάφορα έργα του Edgar Allan Poe (κυρίως στο ομώνυμο διήγημα του 1840). Το σενάριο προσαρμόζει άσχετες μεταξύ τους ιστορίες καθώς και χαρακτήρες του Poe, σε μια ενιαία μη γραμμική αφήγηση από το 1953 έως το 2023.
Η ιστορία μας αφορά την άνοδο στην εξουσία του Roderick Usher. Ένας ισχυρός διευθύνων σύμβουλος μιας άκρως διεφθαρμένης φαρμακευτικής. Φυσικά από το πλατό δεν λείπει η  αδελφή του Madeline Usher, η ιδιοφυία COO της φαρμακευτικής εταιρείας. Βασικό στοιχείο ώστε να ξετυλίξει ο μίτος, είναι τα έξι παιδιά (δεν είναι όλα από την ίδια μητέρα και έχει σημασία αυτό) του Roderic και οι τραγικοί θάνατοι τους.

Κάπως έτσι ξεκινά και καταλήγει όλο το σενάριο, καθώς μέσα από τις ιστορίες των θανάτων, μαθαίνεις και την πλοκή ή διαπλοκή…

Who is it?

Τίποτα δεν θα σου αποκαλύψω, όσο και αν το θέλεις. Πρέπει να κάτσεις να δεις, να αναλύσεις τι εννοεί ο ποιητής -κυριολεκτικά- και να υμνήσεις το γραπτό λόγο που ψάχνει να βρει και πάλι την Άναμπελ Λη.

Τι γίνεται όμως όταν, βιώνεις ένα όνειρο μέσα στο όνειρο; Όχι δεν σου μιλάει για το inception, μην μου μπερδεύεις τις ταινίες και πόσο μάλλον, μην μου μπλέκεις τον ποιητικό λόγο. Βαρύ στοιχείο δεν λέω, πολύτιμο όμως για κάθε γνώση.

“Those who dream by day are cognizant of many things which escape those who dream only by night.”
― Edgar Allan Poe, Eleonora

Κάθε στοιχειό, κάθε μορφή και πνεύμα έρχεται για καλό ή για να πάρει την μορφή του μορφέα και να πετάξει μακριά από τις ψυχές σαν άλλο raven. Αυτό είναι η Carla Gugino, η  μυστηριώδης γυναίκα που ταλαιπωρεί την δυναστεία των Usher.

The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe
The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe

Η σειρά The Fall of the house of Usher, είναι ένας ύμνος προς την λαιμαργία, τον ναρκισσισμό, την φιλαλληλία, ματαιοδοξία, εμμονή… Είναι το μεγάλο στοίχημα της ζωής με την μοίρα και κατά πόσο κάποιος θα τηρήσει τον όρκο του.

6 θυσίες, μαζί με μια της ψυχής σου… εσύ θα το έκανες για να φτάσεις ψηλά; Το ίδιο αναρωτήθηκε και ο C. Auguste Dupin, που προσπαθεί να λύσει εδώ και πολλά χρόνια, μυστηριώδους θανάτους που έχουν υποστεί λόγω της φαρμακευτικής.

The Fall of the house of Usher: Η σειρά που βασίστηκε στον Edgar Allan Poe
The Fall of the house of Usher: C. Auguste Dupin και Roderick Usher
«Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε έβλεπε τον κόσμο του μέσα από μια σκοτεινή ματιά. Έτρεφε μια φλογερή περιφρόνηση για τους πλούσιους και τους διεφθαρμένους, περιφρονούσε πολλούς από τους συγχρόνους του και φαινόταν να εξοργίζεται και να διασκεδάζει συγχρόνως με την απληστία και την εκμετάλλευση που έβλεπε να κυριαρχούν στην κοινωνία».  

Η σειρά ακολουθεί δύο χρονικές γραμμές. Ξεκινά με την σκηνή όπου ο C. Auguste Dupin συναντιέται επιτέλους για την ομολογία του Roderick Usher. Εκεί πάρε pop corn καθώς κάθε ομολογία (που δεν είναι), κρύβει και μια νέα ιστορία… (πρόσεχε μη σου κάτσει το καλαμποκάκι μόνο!)

Φυσικά αναφορά γίνεται στην έναρξη της ζωής τους. Καταραμένη φτώχεια, υπογεγραμμένο από Δημήτρη Καίλα και Μάρθα Βούρτση. Τα αδέλφια που έσπρωξε η μοίρα στο βούρκο και στα πλούτη. – Έλα μην μου ξεφευγεις- . Πίσω λοιπόν στο 1953 έως το 1980, που αφηγείται τη νεότητα του Ρόντερικ και της δίδυμης αδελφής του Μάντελιν. Την ξαφνική τους άνοδο (όχι παιδιά δεν μετράει μονάχα το μυαλό) στην εξουσία. Δεύτερη αναφορά γίνεται στις δύο αυτές εβδομάδες που προηγούνται της συζήτησης. Στην  αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από τους θανάτους των παιδιών του Ρόντερικ.

Εαν σου αρέσουν τέτοιες σειρές λοιπόν, να ξέρεις πως μπορείς άνετα να το βγάλεις μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Ο καιρός εξάλλου είναι έτοιμος για χουχουλιάσματα..

Περιμένω τη γνώμη σου 🙂

Words have no power to impress the mind without the exquisite horror of their reality