Home Μουσική Μουσικά Νέα Γνωρίστε τους Jasper Project!

Γνωρίστε τους Jasper Project!

630
0
jasper project

Οι Jasper Project είναι μια πειραματική/indie folk μπάντα από τον Πειραιά. Σχηματίστηκε στα τέλη του 2020. Τους αρέσει το shoegaze, το punk, το post-punk, το drone, το blackgaze, το alternative rock και αγαπούν τις DIY παραγωγές.

Το πρώτο τους EP “Requiem “

το οποίο αποτελείται από πέντε κομμάτια ανέβηκε στο YouTube τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το ξεκίνημα για 2 άλμπουμ. Σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να εξερευνήσουν τη διαφορά μεταξύ του ήχου των κομματιών. Κάτι που κληρονόμησαν από νωρίς από τους Half Twin Brother, τη μεγαλύτερη έμπνευσή τους, των οποίων τα άλμπουμ είναι πάντα ανόμοια μεταξύ τους και έχουν μια μοναδική αίσθηση και αισθητική.

Επιπλέον δύο από τα κομμάτια(Thoughts, My Dress Got Stolen) και κάποιες πεταμένες στιχουργικές ιδέες ήταν αρχικά demos που έγραψε ο Βαλέσκας για την προηγούμενη μπάντα του με τη βοήθεια του αδερφού του και του Πάνου Σπανού(Seaside Hotel Room Fantasy,Half Twin Brother)ως μπασίστες. Οι πρώτες εκδοχές των ”Endless Tango” και ”Valse” γράφτηκαν κατά τη διάρκεια τζαμαρίσματος του Βαλέσκας, του Τόλη και του Alex Σπύρου(Half Twin Brother) ο οποίος έγραψε και ολόκληρο το ”Valse” ένα δώρο που έκανε στη μπάντα. Στη συνέχεια μπήκαν στη μπάντα ο Νικήτας Βαζούρας, ο Αχιλλέας Νίκας και ο Σφυρής Βογιατζάκης. Οριστικοποιώντας τα μέρη για να πάρουν τα τραγούδια τη μορφή που έχουν τώρα.

Μετά από λίγη συζήτηση άλλαξαν γνώμη. Προχώρησαν στο σχέδιο να βάλουν και τα πέντε κομμάτια σε ένα άλμπουμ.

Το όνομά του ”Ρέκβιεμ”

προέρχεται από το διάσημο ομώνυμο μουσικό έργο του Μότσαρτ. Πιο συγκεκριμένα από τη σκηνή της σύνθεσής του από την ταινία ”Αμαντέους”, όπου ο Σαλιέρι βοηθά τον Μότσαρτ γράφοντας τις παρτιτούρες του έργου, πριν ο θάνατος του Μότσαρτ τους εμποδίσει να το ολοκληρώσουν.

Ο Βαλέσκας θεώρησε το ”Immobile Poets”(τελευταίο τραγούδι του δίσκου και μια πρόκληση που ανέλαβε προκειμένου να γράψει κάτι παρόμοιο με το αγαπημένο του τραγούδι Half Twin Brother’s ”Mrs. Pumpkin”)ως το αριστούργημα της μπάντας αυτή τη στιγμή. Οπότε η βοήθεια που έλαβε από τον Alex κατά τη διάρκεια της 10ωρης διαδικασίας ηχογράφησης του τραγουδιού(όπως και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου δίσκου) μεταφράστηκε εύκολα σε αυτή ακριβώς τη σκηνή από την ταινία. Δύο σπουδαίοι τραγουδοποιοί στο ίδιο δωμάτιο. Ένας με μελωδίες για ένα τεράστιο τραγούδι στο μυαλό του αλλά που δεν έχει την ικανότητα να τις γράψει σε ορατή μορφή. Και ένας άλλος που θα τον βοηθήσει να το γεννήσει όπως το φαντάστηκε.

Οι κιθάρες, τα μπάσα, το πιάνο και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν με φτηνό εξοπλισμό οικιακού στούντιο. Μέσα στο δωμάτιο πρόβας του Jasper Project και του Half Twin Brother στο Meat Market. Χρησιμοποιώντας το Reaper DAW στο laptop του Alex ενώ τα μέρη των ντραμς ηχογραφήθηκαν στο σπίτι του Nordi(Half Twin Brother) χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό του drum set.

Αργότερα στις 28/02/2022

κυκλοφόρησαν το ”Yes” ως demo του ”218”. Το επόμενο άλμπουμ τους το οποίο χρειάστηκε περισσότερο από όσο νόμιζαν για να ηχογραφηθεί λόγω των ατελείωτων αλλαγών που έκανε ο Βαλέσκας. Πάντα είχε νέες ιδέες για το πως θα έπρεπε να ακούγεται το τελικό άλμπουμ και ακόμα τι αντιπροσώπευε. Μετά από όλα αυτά φαίνεται πως το το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2023! Το ”218” θα είναι ένα concept άλμπουμ. Θα αφηγείται την ιστορία του Znagrzv ενός όντος που ήταν άνθρωπος και ονομαζόταν Tom. Αλλά έφαγε κατάρα από τον Znqrzv ,μια κακή οντότητα, ενώ προσπαθούσε να σώσει την αγαπημένη του.

Ανίκανος να δείξει συναισθήματα ο Znagrzv έχει την άποψη ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάρα του ρίχνοντας ένα δάκρυ. Ένα σημάδι που δείχνει ότι μπορεί ακόμα να αισθάνεται και ότι υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ανθρωπιάς μέσα του. Έτσι πηγαίνει σε μέρη που ήταν σημαντικά για εκείνον λόγω των αναμνήσεων που έκανε εκεί με την αγαπημένη του. Είναι μια ιστορία για την αδράνεια και τη σημασία του να επιλέγεις μόνος σου μια επιλογή.

Δύο μήνες αργότερα,

στις 21/09/2022 οι Jasper Project κυκλοφόρησαν το ”Sanguinary Feast” στο Spotify. Παρόμοια με το ”Immobile Poets” αυτό το τραγούδι γράφτηκε πολύ γρήγορα σε σχέση με τις άλλες τους μελωδίες. Θα είναι μέρος ενός άλλου concept άλμπουμ με τίτλο ”The View From The Way Down”. Ένα ακουστικό άλμπουμ με έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Child Groom και αφηγείται την ιστορία του. Το ”Sanguinary Feast” είναι ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των Jasper Project. Από την ιδέα του μέχρι τις μελωδίες και τους στίχους που προκύπτουν. Πήρε πολλή έμπνευση από το βιβλίο του Oscar Wilde ”De Profundis”. Ένα βιβλίο που αγαπάει ο Βαλέσκας και τον ενέπνευσε τόσο σε αυτό το κομμάτι όσο και μέσα από το ”218” επίσης.

Είναι επίσης το πρώτο κομμάτι από τη δισκογραφία τους που γυρίστηκε μουσικό βίντεο για αυτό. Κυκλοφόρησε στις 10/05/2023.

Οι Jasper Project

ξεκίνησαν να παίζουν μαζί με συγκροτήματα όπως οι Morphing Jar, οι Honeyshame και οι Half Twin Brother. Η φιλία που δημιούργησαν γέννησε την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής στις 03/07/2021, μια μέρα που θα τη θεωρούν πάντα ως μια από τις πιο όμορφες και σημαντικές μέρες της ζωής τους. Εκείνη η μέρα σηματοδότησε την αρχή ενός νέου σχεδίου, μιας καλλιτεχνικής ομάδας που οι Jasper Project και οι Half Twin Brother θα σχημάτιζαν αργότερα με την ονομασία ”Meat Market Palace” με σκοπό τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων όπως jam nights, live performances, εκθέσεις τέχνης και την προώθηση άλλων ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Αυτή τη στιγμή οι Jasper Project είναι ενεργοί στην Ελλάδα, παίζοντας σε τοπικούς συναυλιακούς χώρους, δουλεύοντας πάνω σε νέες μελωδίες και ιδέες για μελλοντικά άλμπουμ. Αυτή τη στιγμή αποτελούνται από τον Γιώργο Βαλέσκα, τον Τόλη Μπρακούλια,τον Αχιλλέα Νίκα, τον Άρη Θεοχάρη και τη Δανάη Γκόμεζ.

(πηγή: last fm)

https://www.facebook.com/jasperprojectband