Home Μουσική Άρθρα Οι Cult of Luna έρχονται για να μας δείξουν τον μακρύ (post-metal)...

Οι Cult of Luna έρχονται για να μας δείξουν τον μακρύ (post-metal) δρόμο για τον Βορρά

311
0
Cult of Luna

Η επιστροφή των Cult of Luna είναι γεγονός!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο περιβόητος θυμόσοφος λαός έχει πάντα δίκιο. Οι Cult of Luna μπορεί να μην μας επισκέφθηκαν τελικά στις 20 Οκτωβρίου 2021, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 θα βρεθούν στην Αθήνα. Η σκηνή του Fuzz Club τους περιμένει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιοδείας τους.

Μεταξύ των κορυφαίων πλέον ονομάτων του post-metal ήχου, οι Σουηδοί αγγίζουν τα 25 χρόνια διαδρομής. Η μπάντα συστάθηκε το 1998. Ακολουθώντας και εξελίσσοντας το ηχητικό μονοπάτι που άνοιξαν οι Neurosis και σε παράλληλη πορεία με τους Ιsis, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2001 για να ακολουθήσουν τα “The Beyond” (2003), “Salvation” (2004), “Somewhere Along the Highway” (2006) και “Eternal Kingdom” (2008), που τους καθιέρωσαν στην σκηνή.

In these eyes I behold your every move.
In these hands I can see what you’ve done.

Σηματοδότησαν την μεταστροφή τους από μια μπάντα ιδιαίτερα επηρεασμένη από τον doom metal ήχο σε ένα συγκρότημα που έχει διαμορφώσει τον δικό του προσωπικό ήχο και πρωταγωνιστεί στο ιδίωμα, συνδυάζοντας post-metal, progressive, sludge και doom σε ένα ιδιότυπο χαρμάνι. Μακρές και αργόσυρτες συνθέσεις, γεμάτες επαναλήψεις αλλά και εναλλαγές, μελωδίες. Καθώς και  παραμορφωμένες κιθάρες που χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα τις δουλειές τους, που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το metal κοινού.

Cult of Luna

Σημαντικό ρόλο ως προς αυτό, βέβαια, έχει διαδραματίσει το «Vertikal», που ήρθε το 2013, μετά από 5 χρόνια προετοιμασίας και ύστερα από κάποιες αλλαγές στο line-up. Αντλώντας την έμπνευση του, όπως και το συνοδευτικό ΕP Vertikal ΙΙ (2013), ένα από τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα του κινηματογράφου, την – γυρισμένη το 1927- ταινία Metropolis του Fritz Lang, αποτελεί το τέλειο ΟST για μια δυστοπική, φουτουριστική περιήγηση σε ένα αφιλόξενο industrial μέλλον. Παράλληλα τους επέτρεψε να ανακαλύψουν δημιουργικές διεξόδους των ηλεκτρονικών και space επιρροών και αναφορών τους, με τις τελευταίες να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς στην επόμενη δουλειά τους, το Mariner που κυκλοφόρησε το 2016 με την συνδρομή της αμερικανίδας Julie Christmas στα φωνητικά.

Μακρές και αργόσυρτες συνθέσεις, γεμάτες επαναλήψεις αλλά και εναλλαγές, μελωδίες αλλά και παραμορφωμένες κιθάρες χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα τις δουλειές τους.

Το A Dawn to Fear (2019) που ακολούθησε, μετά από τρία χρόνια, εδραίωσε ακόμη περισσότερο τους Cult of Luna στην κορυφή του genre και φιγουράρισε σε πλήθος λιστών, σε περιοδικά και sites, με τα καλύτερα metal albums της συγκεκριμένης χρονιάς. Συμπλήρωμα της συγκεκριμένης δουλειάς, ήταν η κυκλοφορία του EP “The Raging River” το 2021 με τη συμμετοχή του Mark Lanegan σε ένα από τα τραγούδια. Ένα «παιδικό όνειρο», όπως έχουν αναφέρει τα μέλη της μπάντας, για τους Cult of Luna και μια από τις τελευταίες συνεργασίες του εμβληματικού -για τον grunge ήχο και όχι μόνο- Lanegan, που, δυστυχώς, στις 24 Φεβρουάριου του 2022 έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Cult of Luna

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Φεβρουαρίου 2022, οι Cult of Luna είχαν κυκλοφορήσει, την πιο πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά. Με την επωνυμία The Long Road North έχει για ακόμη μια φορά λάβει πολύ καλές κριτικές, περιέχοντας κομμάτια, που «χτίζουν» ακόμη περισσότερο το «legacy» του συγκροτήματος.

Αποτελεί και την ραχοκοκαλιά του setlist της ευρωπαϊκής περιοδείας τους που είναι σε εξέλιξη. Όπως μπορεί να δει κανείς από μια γρήγορη επίσκεψη στο setlist.fm οι Cult of Luna πρόκειται να παρουσιάσουν και σε εμάς στις 19 Οκτωβρίου 4 κομμάτια από τον συγκεκριμένο δίσκο (Beyond I , Blood Upon Stone, Cold Burn και The Silver Arc), 3 από το Dawn to Fear (Lights on the Hill, Nightwalkers και The Silent Man), 1 από το Somewhere Along the Highway (Dim) και 1 επίσης από το Vertical (I: The Weapon).

Cult of Luna

Mαζί τους θα είναι και οι Έλληνες CALYCES και SEVENGILL και όλα φαντάζουν ιδανικά για τους fans του post-metal/progressive ήχου. Και όχι μόνο… Δείτε περισσότερα εδώ.

Πληροφορίες

Εισιτήρια γενικής εισόδου από 29 ευρώ
Σημεία Προπώλησης
www.highpriority.gr
www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό Kέντρο Ticketmaster 210 893 8111
Δίκτυο καταστημάτων Public

* Για αγορές μέσω internet, call center και Public υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου

Φυσικά σημεία προπώλησης
Reload Stores

Ακαδημίας 81, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103801464
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
Σάββατο 10:00-20:00

Metal Era

Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103304133
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:15
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30