Home Μουσική Άρθρα King Diamond: To the House of “Amon”!

King Diamond: To the House of “Amon”!

King Diamond
King Diamond

Ο King Diamond με την προσωπική του “φρουρά” θα βρεθεί στους εορτασμούς των 30 ετών του Rockwave Festival φέτος το καλοκαίρι. Την ίδια ημέρα θα παρευρεθούν στο πλάι του οι Paradise Lost και όλα αυτά θα διεξαχθούν στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην agenda μας. Εμείς εδώ έχουμε άλλη δουλειά, βρισκόμαστε σε ένα σπίτι για ένα φλυτζάνι τσάι.

King Diamond at Rockwave Festival 2025-30th anniversary
King Diamond at Rockwave Festival 2025-30th anniversary

Μια ανατριχιαστική ιστορία από τον βασιλιά του τρόμου, King Diamond

Μετά την τρομερή επιτυχία που είχε το “Abigail” τόσο μουσικά και στιχουργικά όσο και εμπορικά, ο King Diamond δεν έμεινε με “σταυρωμένα” τα χέρια. Το “Abigail” είχε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο να ξεπεράσει την επιτυχία του ο King Diamond. Η ιστορία της Abigail είχε ταυτιστεί με την μπάντα του και μερικές από τις συνθέσεις της δουλειάς αυτής είχαν γίνει χαρακτηριστικές για την μουσική προσωπικότητα του. Λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί το single “Tea” από το επερχόμενο άλμπουμ, “Them”.

King Diamond band during the year of 1987
King Diamond band during the year of 1987

Η ιστορία πίσω από το πρώτο μέρος του concept

Πρώτα θα πάμε μια βόλτα στην ιστορία που πραγματευέται το πρώτο μέρος του δεύτερου concept του King Diamond. Ο King, η μητέρα του μαζί με την αδελφή του υποδέχονται τη γιαγιά τους στο σπίτι από το ψυχιατρείο. Εκείνη τη νύχτα, ο King παίρνει είδηση ακόυγοντας παράξενες φωνές. Ανακαλύπτει ότι η γιαγιά του κάνει ένα Tea Party φαινομενικά μόνη της. Τα φλιτζάνια και οι βραστήρες όμως αιωρούνται στον αέρα. Ο King λαμβάνει την πρόσκληση να καθίσει στην καρέκλα της γιαγιάς του. Ο ήρωας μας όμως στέλνεται πίσω στο κρεβάτι του, αλλά μόνο αφού κοιτάξει στα μάτια τη γιαγιά του, οπότε εκείνη του δίνει εντολή να ξεχάσει αυτό που είδε.

King Diamond: "Them"
King Diamond: “Them”

Μια άκρως συναρπαστική, αγωνιώδης και τρομακτική ιστορία

Μια μέρα, η γιαγιά ξυπνάει τον νεαρό King και του λέει ότι θα του μάθει για το σπίτι του “Amon”, πίνοντας τσάι. “Amon” είναι το δοχείο τσαγιού, το “δικό τους” αντικείμενο δύναμης και σημασίας που φαινόταν να απαιτεί θυσία αίματος. Μέσω του αίματος παίρνουν τον έλεγχο όσων το πίνουν. Η γιαγιά κόβει το χέρι της μητέρας του King κατά την διάρκεια του ύπνου της και προσθέτει το αίμα της στην τσαγιέρα. Αφού πιει το «τσάι» οι φωνές που στοιχειώνουν το σπίτι (“Them”) αρχίζουν να επηρεάζουν τον King με μια επίδραση που μοιάζει με ναρκωτικό.

King Diamond
King Diamond

Η αδελφή του King, η Missy, προσπαθεί με την λογική της να πείσει τον King ότι πρέπει να δράσουν για να βοηθήσουν τη μητέρα τους, η οποία είναι αναίσθητη και αδύναμη λόγω του ελέγχου «τους». Όπως και της πιθανής απώλειας αίματος, αλλά η κρίση του είναι θολή λόγω της περίεργης κατάστασής του. Φέρνει αντίρρηση για να καλέσει βοήθεια και κόβει την τηλεφωνική γραμμή, άρα και την όποια επικοινωνία με τον “έξω” κόσμο. Κατά τη διάρκεια του τσαγιού, η Missy διακόπτει και εκφράζει με μανία την ανησυχία της για την κατάσταση της μητέρας της, η Missy που θεωρείται πρόβλημα δέχεται επίθεση από τη γιαγιά και για να την εκδικηθεί, η αδερφή του King σπάει την τσαγιέρα «Amon».

King Diamond with Pete Blakk and Andy LaRocque
King Diamond with Pete Blakk and Andy LaRocque

“Αυτοί” (“Them”), εκφράζουν την οργή τους για το σπάσιμο της αγαπημένης τους τσαγιέρας, «Amon». Έτσι λοιπόν κόβουν τη Missy σε κομμάτια με ένα τσεκούρι και ρίχνουν τα υπολείμματα στο τζάκι της κουζίνας. “Αυτοί” δεν εστιάζουν πλέον στον King, αυτός βγαίνει από τα «μάγια» του, και παραπατάει έξω και συνθέτει τα “κομμάτια” των γεγονότων που συνέβησαν.

King Diamond
King Diamond

Στο τέλος, αφού έχει χάσει και ανακτήσει τις αισθήσεις του, αποφασίζει να επιτεθεί στη γιαγιά του. Παρατηρεί ότι η δύναμη «αυτών» είναι εξασθενημένη έξω από το σπίτι, οπότε τραβάει τη γιαγιά του έξω και τη σκοτώνει. Οι φωνές του Amon συνεχίζουν να στοιχειώνουν το αγόρι καθώς ανακρίνεται από την αστυνομία και το αποτέλεσμα είναι να μείνει εσώκλειστος σε άσυλο. Χρόνια αργότερα, αποφυλακίζεται και επιστρέφει στο σπίτι του για να βρει τη γιαγιά του και τις φωνές του Amon να είναι ακόμα ολοζώντανες.

Ο παραγωγός και κιθαρίστας του King Diamond, Andy LaRocque
Ο παραγωγός και κιθαρίστας του King Diamond, Andy LaRocque

Το concept είναι εφάμιλλο του “Abigail”

Ο King αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο μια τραυματική ιστορία από την παιδική του ηλικία. Μια ιστορία που αφορά την οικογένεια του και διάφορες υπερφυσικές δυνάμεις. Είναι μια ιστορία που σε συνδυασμό των τροπαρίων με ιστορίες φαντασμάτων και έντονου ψυχολογικού τρόμου, σου δημιουργεί αγωνία και φόβο. Τα χαρακτηριστικά της συγγραφής είναι παράνοια, χειραγώγηση, υπερφυσικές δυνάμεις, προδοσία εντός της οικογένειας. Το πρώτο μέρος του concept είναι μια αδιανόητη, παρανοϊκή και τρομακτική ιστορία βουτηγμένη στο αίμα και την προδοσία.

Το “Them” μουσικά είναι ένα άλμπουμ που συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων

Τα “Fatal portrait” και “Abigail” είναι Heavy Metal αριστουργήματα που πρέπει να κοσμούν κάθε ενημερωμένη δισκοθήκη. Το “Them” συνέχισε με περισσότερες νεοκλασσικές επιρρόες που σε σημεία φτάνει και στο progressive. Η αμεσότητα έχει μετριαστεί επικαλούμενες τις επιταγές της ιστορίας. Τα “φάλτσα” του “βασιλιά” δίνουν και παίρνουν καθ’όλη την διάρκεια του άλμπουμ ικανοποιώντας την θεατρική απόδοση του.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα M.M.C. Studios στη Κοπεγχάγη της Δανίας και “σκαρφάλωσε” στο νούμερο 89 του Billboard 200. O Pete Blakk ως αντικαταστάτης του Denner, έχει ταιριάξει άπταιστα με την ιδιοφυϊά που φέρει το όνομα Andy LaRocque. Πολλούς εκείνη την εποχή δυσαρέστησε αυτή η άλλαγη στις κιθάρες, όμως μετά το άκουσμα του “Them” άλλαξαν γνώμη για τα καλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι είναι το “Welcome home” φυσικά, τα riffs είναι τόσο καταιγιστικά που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα.

Ένα άλμπουμ διαχρονικό πέρα για πέρα!

Είναι ένα άλμπουμ που άλλάζει συνέχεια τους ρυθμούς του. Χαρακτηριστικές συνθέσεις είναι τα “The Invisible Guests”, “Mother’s Getting Weaker” και “Twilight Symphony”. Η μουσική παιδεία των μελών της μπάντας μπαίνει μέσα στην αφήγηση της ιστορίας και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και την εξέλιξη του Mickey Dee στο drumming, που βλέπουμε μεγάλη διαφορά από την εποχή του “Abigail”. Είναι από τους ήρωες του άλμπουμ για μένα. Έχει ένα απίστευτό και αδυσώπιτικο τεχνικό drumming που σε διαλύει.

Andy LaRocque και Pete Blakk
Andy LaRocque και Pete Blakk

Τα “Tea” και “Bye, bye Missy” είναι δυο διαφορετικές συνθέσεις, μιας και το πρώτο έχει ένα progressive “άγγιγμα” που το κάνει ξεχωριστό με την mid-tempo φάση του. Ενώ το δεύτερο είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι του άλμπουμ και εδώ είναι που το άλμπουμ γίνεται ακόμα πιο μουντό βάσει της ιστορίας. Ένα άλλο αγαπημένο μου κομμάτι είναι το “The accusation chair” το οποίο έχει ένα groovy χαρακτηριστικό ήχο που σε “πατάει” κάτω. Η ποικιλομορφία αυτού του άλμπουμ είναι απλά εντυπωσιακή. Ο συνδυασμός της μουσικής με τους στίχους είναι κάτι τρομερά γοητευτικό σε αυτό το άλμπουμ. Ο King Diamond στο “Them” απλά ξεπέρασε το εαυτό του και ολοκληρωσε το πρώτο μέρος του concept με ασυλληπτη δεξιοτεχνία που οδήγησε σε μια μεγάλη επιτυχία.

Το δεύτερο μέρος του concept, “Conspiracy”

Το τέταρτο άλμπουμ του King Diamond κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1989 από την Roadrunner Records. Είναι η συνέχεια του εξαιρετικού όπως είπαμε παραπάνω concept, “Them”. Ο Δανός ναι μεν δημιούργησε κάτι ισάξιο του “Abigail” και εδώ απλά καταφέρνει το ίδιο. Ναι, το “Conspiracy” κοντράρει στα ίσα το “Them”.

King Diamond: "Conspiracy"
King Diamond: “Conspiracy”

Η ιστορία έχει μια συγκλονιστική συνέχεια

Μετά τα γεγονότα του “Them”, ο King ως ενήλικας πια, επιστρέφει στον οίκο του “Amon” για να διεκδικήσει τη νόμιμη θέση του ως κληρονόμος του οίκου. Πραγματοποιεί μια συμφωνία με «Αυτούς», τους αόρατους δαιμονικούς ανταγωνιστές (“Them”) για να επιστρέψει τον έλεγχο του σπιτιού σε «Αυτούς» με αντάλλαγμα την ευκαιρία να ξαναδεί την νεκρή πλέον αδελφή του Missy. Καθώς πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις του. Παρακολουθεί συνεδρίες με έναν θεραπευτή ονόματι Dr Lantau, τον οποίο περιφρονεί, δεν εμπιστεύεται και του λέει ψέματα- ο Lantau προτείνει να αφήσει τη μητέρα του King να επισκεφθεί τον Οίκο του Αμόν και ο King συμφωνεί απρόθυμα.

King Diamond
King Diamond

Εκείνη τη νύχτα η Missy εμφανίζεται σε ένα όραμα του. Τον προειδοποιεί μέσα από ένα όνειρο όπου βλέπει τον θεραπευτή του King να παντρεύεται τη μητέρα του. Την επόμενη μέρα, η μητέρα του King φτάνει όπως προβλέφθηκε συνοδευόμενη από τον θεραπευτή του παρά τις διαμαρτυρίες του King για τη συμφωνία με «Αυτούς», μπαίνουν στο σπίτι και ο ήρωας μας πέφτει σε ενέδρα και ναρκώνεται από τη μητέρα του και τον θεραπευτή του. Στη συνέχεια πηγαίνουν στον τοπικό και παρανοϊκό ιερέα Sammael και τον πείθουν ότι ο King είναι δαιμονισμένος από τον Σατανά και πρέπει να τον ξεφορτωθούν.

Andy LaRocque
Andy LaRocque

Η συνέχεια είναι να τοποθετήσουν τον King σε ένα φέρετρο και να του βάλουν φωτιά. Η ιστορία έρχεται στο τέλος της με την υπόσχεση του King, ότι θα τους στοιχειώσει για πάντα.

Η ολοκληρωση της ιστορίας

Η αφήγηση της ιστορίας κινείται με τον ίδιο ρυθμό και σχεδόν με τους ίδιους πρωταγωνιστές με πριν. Ο Dr. Lantau και ο ιερέας Sammael είναι προσθήκες απαραίτητες για την εξέλιξη της ιστορίας. Επίσης εδώ έχουμε γονική χειραγώγιση, παράνοια και προδοσία εντός της οικογένειας. Όπως και ένα από τα πιο κύρια χαρακτηριστικά που είναι ο θάνατος και η μετά θάνατον ζωή. Μπορούμε να ισχυριστούμε άνετα ότι ο King εδώ έφτασε στο απόγειο της μυθιστορηματικής του ικανότητας. Οι ισορροπίες μεταξύ των χαρακτήρων και τα διάφορα συναισθήματα όπως τρόμος, αγωνία και παράνοια μεταδίδονται με τον καλύτερο τρόπο στον ακροατή/αναγνώστη.

Οι ισορροπίες του “Conspiracy”

Εδώ έχουμε το ίδιο χαρακτηριστικό με το “Them”, οι συνθέσεις πάνε χέρι-χέρι με την ροή της ιστορίας σε άπταιστο ρυθμό. Με το “At the graves” να προσφέρει μια δυναμική έναρξη και το “Sleepless nights” να σε βάζει στην αγωνία του ήρωα σχετικά με την αλήθεια. Το “Lies” σε βάζει στην ψυχολογική κατάσταση του ήρωα και στη διπλωματία που εφαρμόζει για να ξεγελάσει τον θεραπευτή του, Dr. Lantau. Η μεταφυσική φάση στις ιστορίες του King εμφανίζεται με την παρούσία της Missy στο “A visit from the dead”.

Στο “The wedding dream” βγαίνει αληθινή η αδερφή του σχετικά με την πρόβλεψη της για τον γάμο της μητέρας τους με τον Dr Lantau. Στη συνέχεια έχουμε την εξαπάτηση από το ζευγάρι με θύμα τον King στο “Victimized”. Η εξολόθρευση του King πραγματοποιείται με την πυρά στο φέρετρο που τον έχουν τοποθετήσει στο “Let it be done”. Στο “Cremation” έρχεται η υπόσχεση από τον King ότι θα τους στοιχειώσει για πάντα. Όπως παρατηρούμε η ιστορία ξεδιπλώνεται κομμάτια με το κομμάτι και ο ακροατής δύσκολα θα βαρεθεί.

Στο μουσικό “σύμπαν” του “Conspiracy”

Για αρχή να αναφέρουμε ότι στο instrumental του άλμπουμ συμμετέχει ο K.K. Downing των Judas Priest. Το “Something weird” είναι μια σύνθεση του Andy LaRocque. Η παραγωγή και η μίξη έχουν πραγματοποιηθεί στα ίδια studio από τον ίδιο τον Andy. Τα γκάζια του “At the graves” με την έναρξη του άλμπουμ, απλά σου δίνουν εικόνα που θα κινηθεί το άλμπουμ. Για τα solos δεν υπάρχει αμφιβολία για άλλη μια φορά, η ποιότητα ξεχειλίζει. Οι LaRocque και Blakk παραδίδουν μαθήματα πάνω στην εξάχορδη θεά.

King Diamond
King Diamond

Στο “A visit from the dead” όσο και στο “Sleepless nights” έχουμε thrash metal riffs μέχρι και doom metal στοιχεία. Το “Conspiracy” γενικά είναι πιο heavy από τον προκάτοχο του και έχει μεγαλύτερη αμεσότητα, ένα χαρακτηριστικό κομμάτι είναι το “Lies” ας πούμε. Μαζί με τα “Amon belongs to “Them”” και “Victimized” φτάνουν το τέταρτο άλμπουμ του King Diamond σε δυσθεώρητα ύψη Heavy Metal ποιότητας.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές καταλήγουμε ότι το “Conspiracy” ήταν η ιδανική συνέχεια του “Them” τόσο στο στιχουργικό όσο και στο μουσικό μέρος. Απλά ο King εδώ έκανε την εξής μαγκία, έκανε το άλμπουμ πιο thrash metal για να πηγαίνει παράλληλα με το πνεύμα της εποχής. Επίσης έκανε την παραγωγή ακόμα πιο μοντέρνα και οι μουσικές ενορχηστρώσεις έγιναν ίσως και πιο progressive. Ο “πυρήνας” όμως της μουσικής του παρέμεινε ως ανόθευτος και χαρακτηριστικός King Diamond. Ο ορισμός της γνησιότητας.

King Diamond
King Diamond

Ο King Diamond και η προσφορά του μέχρι τότε

Λοιπόν, μέχρι τότε ο King Diamond μας είχε προσφέρει τέσσερα άλμπουμ με την solo μπάντα του και δυο με τους Mercyful Fate. Αυτός ο Δανός την δεκαετία του ’80 ήταν απλά ασταμάτητος, μια διαρκής πηγή αριστουργηματικής έμπνευσης. Μετά ήρθε το “The Eye” άλλος ένας κολοσσός της δισκογραφίας του και συνέχιζει απτόητος μέχρι και σήμερα που περιμένουμε με αγωνία το “The institute”.

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 4 =
Powered by MathCaptcha