Home Μουσική Άρθρα Emperor: The Epilogue

Emperor: The Epilogue

484
0
Emperor

“Now That I m Gone, Lay Thorns On My Grave”, αποτελούν τους τελευταίους στίχους από το τελευταίο κομμάτι του “Prometheus: The discipline of fire and demise”, “Thorns on my grave”. Με αυτόν τον στίχο δίνει ο Ihsahn τέλος στη δισκογραφική καριέρα των Emperor.

Το original line up της εποχής 1993 (“Emperor” EP)

Τι έμεινε από αυτή την δισκογραφική κληρονομιά των έντεκα ετών; 

Η παρέα από το Telemark είχε ίσως την πιο ομαλή εξέλιξη που έχω δει σε Black Metal μπάντα, την οποία μπορώ να συγκρίνω μόνο με αυτή των Enslaved. Από τον πρωτόγονο και γοητευτικά ατασθαλή ήχο του “Wrath of the tyrant” μέχρι και το Progressive Black/Death Jazzy Metal ήχο του “Prometheus: The discipline of fire and demise”, διέλυσαν κάθε αμφιβολία για το μεγαλείο τους. Αποτελούν πρότυπο μπάντας που γνωρίζει να διαχειρίζεται τόσο την επιτυχία της όσο και το που ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει. Οι Emperor κατάλαβαν με την κυκλοφορία των “In the nightside eclipse”, “Anthems at the welkin at dusk” και “IX Equilibrium” ότι έπρεπε να σταματήσουν το “τρένο”. Ο επίλογος ήταν το “Prometheus: The discipline of fire and demise”, όλα τα στοιχεία της μουσικής τους πορείας μέσα σε ένα άλμπουμ.

Emperor live Πηγή: Alcatraz Metal Festival

Έσπασαν “στεγανά”

Οι Emperor τόλμησαν να πράξουν κάτι που εκείνη την εποχή φάνταζε αδύνατο. Να σπάσουν τα “στεγανά” της παραδοσιακής Black Metal σκηνής που είχε ως σημείο αναφοράς το Helvete και τον Euronymous. Ουσιαστικά έβαλαν το Black Metal στα σαλόνια, έπαψε να είναι Underground σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Πραγματοποίησαν το 1993 περιοδεία με τους Cradle of Filth στη Μεγάλη Βρετανία, το Black Metal άρχισε να βρίσκει άλλες οδούς. Ακολούθησαν Dimmu Borgir, Satyricon, Enslaved, Immortal και Gorgoroth. Το Black Metal “χτύπησε” την πόρτα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών και φυσικά, των ΗΠΑ. Οι παρέα από το Telemark, κατάφερε με το “In the nightside eclipse” να βγάλει το Black Metal και στον υπόλοιπο κόσμο με επιτυχία. Είχαν τα κότσια να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να ηγηθούν αυτού του μουσικού ιδιώματος. Όλα αυτά, χωρίς καν να αποχωρήσουν από τις τάξεις της “καφρομάνας” Candlelight. Όπως επίσης, άντεξαν την όλη φάση που δημιουργήθηκε με τους εμπρησμούς εκκλησιών και τις δολοφονίες που ταρακούνησαν την κοινή γνώμη της Νορβηγίας.

Emperor Πηγή: Metal Injection

Έπρεπε να σταματήσουν οι Emperor;

Όφειλαν να σταματήσουν τη δισκογραφία τους για τον σεβασμό προς τους αφοσιωμένους οπαδούς τους. Ο Samoth και ο Trym από την εποχή του “IX Equilibrium” είχαν ορέξεις για να πάνε σε πιο Death Metal μονοπάτια για αυτό δημιούργησαν τότε τους Zyklon B. Ο Ihsahn προτίμησε να το πάει σε πιο ατμοσφαιρικά ηχοτόπια με τους Pecattum. Επειδή όμως μπάντες όπως οι Emperor είναι απαιτητικές και δεν μπορείς να μοιράζεις εύκολα τον χρόνο σου, προτίμησαν να το διαλύσουν. Οι Emperor είχαν καθήκον να σταματήσουν για να προστατεύσουν την μεγαλειώδη δισκογραφική τους καριέρα.

Emperor

Γιατί όμως χρησιμοποιώ όρους όπως μεγαλειώδη, αριστουργηματική κτλ; 

Όταν ακολουθείς μια μπάντα για πάνω από είκοσι χρόνια, δεν μπορεί να πηγαίνει κάτι λάθος. Οι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί αντικατοπτρίζουν πλήρως αυτά που σκέφτομαι όταν γράφω αυτές τις αράδες. Όμως είναι και η αντικειμενική αλήθεια, δεν νομίζω να υπάρχει άτομο στον ακραίο ήχο να μην σέβεται αντικειμενικά όλα τα άλμπουμ τους. Κάθε δίσκος, διαβάζοντας τους στίχους, παρατηρώντας το artwork αποτελεί βίωμα για κάθε ακροατή. Τα εξηγήσαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, κάθε δουλειά τους στιχουργικά όσο και μουσικά αποτελούσε εξέλιξη.

Τι να περιμένουμε από τους Emperor στο μέλλον; 

Συναυλίες και μόνο συναυλίες. Έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μπουν στο studio για ηχογραφήσεις νέας μουσικής. Λογικό, ο κύκλος έκλεισε θριαμβευτικά εδώ και πολλά χρόνια.

Emperor, Helsinki Metal Festival 2023 Πηγή: Hakon Grav

Οι Emperor θα εμφανιστούν στο νεοσύστατο Floyd live venue στις 6 Απριλίου 2024. Όσοι αγαπάτε αυτόν τον ήχο, αρπάξτε την ευκαιρία να πάτε να τους παρακολουθήσετε. Δεν θα χάσετε.

“As the darkness creeps over the Northern mountains of Norway and the silence reach the woods, I awake and rise…
Into the night I wander, like many nights before, and like in my dreams, but centuries ago.” (“Into the infinity of thoughts” from “In the nightside eclipse”)