Home Μουσική Άρθρα Amorphis: Black winter… night!

Amorphis: Black winter… night!

1342
0
amorphis band

Amorphis! Το περιμέναμε πολύ καιρό, η υπομονή ίσως και να στέρεψε κατά τη διάρκεια της αναμονής, αλλά επιτέλους καρποφόρησε… Είμαστε πλέον έτοιμοι να γευτούμε τους καρπούς της το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο Fuzz.

Οι Amorphis αποτελούν τον ιδανικό ήχο του φθινοπώρου και τους έχουμε ανάγκη για να βγάλουμε τον βαρύ χειμώνα.
Amorphis. Photo by Sam Jamsen
Photo by Sam Jamsen

Ο ήχος των Amorphis αποτελεί συζήτηση που μπορεί να μην έχει τελειωμό ή να καταλήξει σε καυγά. Γιατί άλλαξε, γιατί το ένα γιατί το άλλο και ούτω καθεξής… Ανούσιες κουβέντες γιατί κάποιοι νιώθουν ένοχοι που απολαμβάνουν μπάντες που ένιωσαν την ανάγκη να αναδιαμορφωθούν.

Amorphis | Discography

Το ωμό The Karelian Isthmus μας εισάγει μια μπάντα που δεν θα άκουγαν οι οπαδοί του μετέπειτα ήχου τους. Μεταξύ μας, όλοι λατρεύουν το αριστούργημα Tales from the Thousand Lakes που κοσμεί κάθε δισκοθήκη που θέλει να σέβεται τον εαυτό της.

amorphis 1994

Το Elegy βγάζει μια folky ταξιδιάρικη αίσθηση, ωστόσο παραμένει το ακραίο στοιχείο που τους χαρακτηρίζει μέχρι τότε. Το Tuonela είναι η φυσική εξέλιξη του συγκροτήματος. Όσο παρατηρεί κάποιος την πορεία τους καταλαβαίνει που οδηγούν τον ήχο τους και πόσο όμορφες μεταβάσεις κάνουν.

amorphis tuonela

Εδώ ξεκινάει η γκρίνια…

καθώς το Am Universum φέρνει νέο κόσμο που λατρεύει τη μπάντα και χάνει άλλο που θεωρεί ότι έπαθε κρίση ηλικίας.

Απογοητεύονται κάποιοι στο Far from the Sun, μα άλλοι γοητεύονται από την πιο rock προσέγγιση τους την οποία πλέον οικειοποιούνται.

Στο Eclipse υπάρχει μια μίξη του πριν και μετά που μπερδεύει τους fans τους.

Μια νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει όμως και τα Silent Waters και Skyforger είναι εκεί και το υπενθυμίζουν.

Μια νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει…

Στο Magic & MayhemTales from the Early Years διακρίνουμε κάτι από τα παλιά, αλλά ο δρόμος της νέα ηχητικής δεν έχει γυρισμό. Το πιο prog metal, folk rock and melodeath είναι γεγονός για τους Amorphis,το ακούμε έντονα στα The Beginning of Times και Circle, ενώ στο Under the Red Cloud έχουν πλέον κατασταλάξει, δημιουργούν ένα εξαιρετικό άλμπουμ, σχεδόν τέλειο και όποιος θέλει να τους κράξει ας το κάνει, αλλά δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι αυτό που κάνουν τώρα, το κάνουν καλά.

Πλέον έχουν πάρει τον δρόμο τους…

και τα Queen of Time και το τελευταίο τους, Halo, δείχνουν μια συνοχή και μια πίστη στην μουσική τους. Έχουν μεράκι, απολαμβάνουν την διαδικασία της δημιουργίας και μας προσφέρουν ειλικρινή albums.

Αν τους παρακολουθήσουμε χωρίς προκαταλήψεις

οι αιώνιες κουβέντες, για πολλά συγκροτήματα όπως οι Amorphis, περί στροφής ηχητικού προσανατολισμού και περί προδοσίας του ακραίου ήχου, θα σταματήσουν. Πρόκειται για την εξέλιξη και την ωρίμανση της μπάντας και γι’αυτό κάναμε μια αναδρομή παραπάνω, ώστε να το αποδείξουμε. Όποιος ακούσει με ανοιχτό μυαλό όλη την πορεία τους, θα καταλάβει ότι από την αρχή υπήρχαν τα στοιχεία που ακούμε μέχρι το Halo, απλά πιο ωμά και πρώιμα. Οπότε αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές και βρισκόμαστε όλοι στο venue της καρδιάς μας, fuzz, για ένα αξέχαστο live.