Home Μουσική Άρθρα 20 χρόνια Rockwave Festival

20 χρόνια Rockwave Festival

358
0
Rockwave Festival

Rockwave Festival

Ένας θεσμός που ξεκίνησε δειλά το 1996 και έμελλε να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα από τα πιο μεγάλα και πολυαναμενόμενα μουσικά events του καλοκαιριού. Πάμπολλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει μέρος και ακόμα περισσσότερος κόσμος έχει παρακολουθήσει το Rockwave Festival άλλοτε μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις και άλλοτε απογοητευμένος. Το μουσικό αυτό φεστιβάλ έχει περάσει από 40 κύματα και όσον αφορά την διεξαγωγή του αλλά και όσον αφορά την ταυτότητά του. Πολλοί έχουν κάνει λόγο ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί ο χαρακτήρας του και ότι κάποιες από τις συμμετοχές δεν είναι οι πρέπουσες..Ένα είναι όμως σίγουρο, κάθε καλοκαίρι όλοι οι εκείνοι που αγαπούν τη μουσική περιμένουν εναγωνίως την έναρξή του, φροντίζοντας να προμηθευτούν από νωρίς τα εισιτήρια που θα τους εξασφαλίσουν την είσοδο.

Τα πρώτα βήματα…

Το 1996 αποτελεί την αφετηρία για το Rockwave Festival. Την πρώτη φορά έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, και επί σκηνής ανέβηκαν τρανταχτά ονόματα όπως οι : Slayer , Nightfall, Violent Femmes, Jesus and Mary Chain, Paradise Lost, Iggy Pop, Bad Religion, Fatal Morgana, Dead Moon, Rage, Stereo Nova, Moby , Saxon,Blind Guardian. Μια πολύ δυνατή έναρξη και καλός οιωνός για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Το 1997 το Rockwave λαμβάνει χώρα στην Ριζούπολη και μέρος έλαβαν ανάμεσα σε άλλους οι : Rotting Christ, Dark Nova, New Model Army, Bruce Dickinson, Flowers of Romance, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σωτηρία Λεονάρδου, Υπόγεια Ρεύματα, Μανόλης Φάμελος, Sisters of Mercy, Διάφανα Κρίνα, Πυξ – Λαξ, Τσοπάνα Rave κ.α. Το 1998 το φεστιβάλ διεξάγεται με την συμμετοχή περισσότερων ελλήνων καλλιτεχνών όπως : Υπόγεια Ρεύματα, Πυξ Λαξ, Θεοδοσία Τάτσου, Ενδελέχεια, Ψόφιοι Κοριοί, Active Member, Πέτρος Θεοτοκάτος, Κωνσταντίνος Βήτα, Puressence, Nick Cave and the Bad Seeds, Portishead  αλλά και πολλοί άλλοι. Το 1999 το Rockwave Festival μεταφέρεται στον Άγιο Κοσμά με την συμμετοχή των Prodigy να ξεχωρίζει..Εκτός όμως από εκείνους στην σκηνή εμφανίζονται οι : Sodom, Immortal, Nightfall, Exhumation, Placebo, Manowar, Sigmatropic, Closer, Ονειροπαγίδα, Μιχάλης Δέλτα κ.α.
Το 2000 είναι πλέον γεγονός και το τριήμερο φεστιβάλ πραγματοποιείται και πάλι στον Άγιο Κοσμά με τις ακόλουθες συμετοχές : Closer, Apollo 440, Moby, The Flaming Lips , Gomez ,Oasis, Muse ,Septic Flesh, In Flames, Tρύπες κ.α.
Το 2001 το φεστιβάλ μετακομίζει στο Ο.Α.Κ.Α.  και στη σκηνή του εμφανίζονται οι : Megadeth, Savatage,Rotting Christ, Less Than Human,Nick Cave, Charlatans, Madrugada, Fall,Placebo, Grandaddy, Ash κ.α.

To 2002 και το 2003 δεν διεξήχθη Rockwave Festival είτε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου,είτε λόγω θεμάτων ασφαλείας. Πολλοί πίστεψαν πως αυτό ήταν και το τέλος του πολλά υποσχόμενου μουσικού θεσμού..

Η «χρυσή»  περίοδος….

Το 2004  το Rockwave επιστρέφει δυναμικά και μάλιστα βρίσκει επιτέλους στέγη στην Μαλακάσα και πιο συγκεκριμένα στο Tera Vibe Park, χώρο στον οποίο φιλοξενείται μέχρι και σήμερα. Από το 2004 έως το 2008 το φεστιβάλ διανύει την πιο δημιουργική του περίοδο, έχοτας πλέον μια σταθερή βάση και με πολλούς  μεγάλους καλλιτέχνες να γίνονται κομμάτι της μεγάλης αυτής διοργάνωσης. Placebo, ΗΙΜ, Starsailor,The Soundtrack of Our Lives, Judas Priest ήταν κάποιες από τις συμμετοχές του 2004. Το 2005 πλέον η διοργάνωση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της με τις συμμετοχές του Marilyn Manson και των Black Sabbath να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το 2006 highlight της διοργάνωσης αποτέλεσε η εμφάνιση των Guns n’ Roses η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Φτάνουμε αισίως στο 2007 όπου η σκληροί πυρήνες της metal μουσικής διαβαίνουν της πύλες του Tera Vibe και την σκηνή καταλαμβάνουν ο ιδιαίτερος Chris Cornell, οι διαφορετικοί Dream Theater, οι Iced Eath και οι Anathema. Μεγάλο γεγονός αποτέλεσε και η παρουσία του James Hetfield στο Φεστιβάλ.

Η «νέα» εποχή…

Το 2008 το Rockwave αποκτά πλέον δύο σκηνες, μια κεντρική και μια μικρότερη με παράλληλη εμφάνιση των καλλιτεχνών..Από το 2008 μέχρι το 2010 η συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών καλά κρατεί και στο πρόγραμμά του παίρνουν μέρος οι:  Manu Chao & the Radio Bemba,Sound System, Patti Smith, Locomondo, Οpeth, Gogol Bordello ,The Killers, Duffy, Cabaret Balcan, GAD. , Τhe Black Eyed Peas, Massive Attack , Γιάννης Αγγελάκας και πολλοί άλλοι.

Η τελευταία περίοδος…

Το 2011 συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες διαφορετικών ειδών και μουσικων ρευμάτων, από τον  Ψαραντωνη, τον Ντίνο Σαδίκη και τον Παύλο Παυλίδη μέχρι τον Sivert Hoyem και τους Editors. To 2012 και το 2013 οι συμμετοχές ήταν πιο αποδυμαμωμένες με εκείνες των Prodigy και των Speptic Flesh να ξεχωρίζουν. Το 2014 μεταξύ άλλων είχαμε την συμμετοχή του Γιάννη Χαρούλη και της Νατάσσας Μποφίλιου γεγονός που δημιούργησε κάποιας μορφής αντιδράσεις με πολλούς να υποστηρίζουν πως ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είχε πια χαθεί..

Προσεχώς…

Το Rockwave Festival θα πραγματοιηθεί φέτος και το λιθαράκι τους στη διοργάνωση θα βάλουν ο Manu Chao και οι Lavendura, ο Robie Williams, οι Kovacs , οι The Black Keys καθώς και πολλοί πολλοί άλλοι. Δεν ξέρουμε αν το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει χάσει την ταυτότητά του, αν όντως πρέπει να είναι αμιγώς και αυστηρά Rock ή αν πράγματι ήταν κάποτε.. Ένα είναι σίγουρο, η μουσική δεν κάνει διακρίσεις ούτε επιδέχεται διακρίσεις, και το Rockwave είναι μια ευκαιρία να χαρίζονται όμορφες μουσικές στιγμές.