Home Μουσική Μια κουβεντούλα με τους Rusty Parts…

Μια κουβεντούλα με τους Rusty Parts…

175
0
rusty parts
rusty parts

Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μια κουβεντούλα με τους Rusty Parts. Εκ Πτολεμαΐδας ορμώμενοι, τα 4 παιδιά (ναι παιδιά είναι , μη σας ξεγελάει η εμφάνιση, η ψυχή μετράει) μας μιλάνε περί ανέμων , υδάτων και άλλων καιρικών φαινομένων. Αν σας αρέσει έστω και λίγο ή καμιά φορά ο μουντός καιρός, τα 60’s ηχοχρώματα  και το αληθινό rock n roll, καθίστε αναπαυτικά and the rust sink in!

Παιδιά γεια σας! Για αρχή για πείτε μας ποιοι είστε και τι κάνει ο καθένας στην μπάντα(καφέδες, μαγείρεμα, καλλιόπες κλπ) και πότε δημιουργηθήκατε

Γεια σου και από εμάς Αλεξ. Ποιοι είμαστε λοιπόν. Στην κιθάρα και στην φωνή είναι ο Μισέλ, που συνήθως δεν είναι καλά (εξ΄ου και τα πολλά μινόρε). Κάνει πολλά χιλιόμετρα μέχρι το στούντιο. Τα αφήνει όλα πίσω και βγάζει την δική μας ψυχή παίζοντας με το ενισχυτή στο τέρμα, ουρλιάζοντας, ψιθυρίζοντας ή τραγουδώντας. Αραιά και που παίζει καμιά μελωδία και κολλάει και καμιά ασυναρτησία που να ακούγεται ταιριαστή και τα βαφτίζει τραγούδια. Ο Νίκος Δ. που βάλαμε να παίζει μπάσο με το ζόρι μιας και ο άνθρωπος είναι τραγουδιστής και κιθαρίστας.  Νίκος Χ είναι το άτομο που παίζει ντραμς και είναι ο νεότερος ο ομορφότερος και ο πιο αδικημένος εκεί πίσω που τον κρύβουμε. Ο Βαγγέλης που παίζει organ και έχει αναλάβει τα πρακτικά της μπάντας.

Είμαστε φίλοι πάνω από 30 χρόνια. Ακούσαμε και κάναμε τα πάντα μαζί και με τον μικρό να παίζει μαζί μας από την αρχή κάπου εκεί στο 2014 και μετά από μια απουσία να ξαναγυρίζει στην μπάντα. Το σημερινό σχήμα με αυτό το όνομα διαμορφώθηκε κάπου στο 2018 μαζί με την μετακόμιση του στουντίου στον σημερινό χώρο.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα;

Μια ματιά στο υπόγειο των Rusties (υπόγειο σε μάντρα αυτοκινήτων) είναι αρκετή. Αυτό μαζί με το ότι ”ξεσκουριάζουμε” τραγούδια 60 ετών μας χαρακτήρισε από μόνο του! Όπως και να ‘χει είμαστε by definition απ’ τα σκουριασμένα αλλά λειτουργικά κομμάτια της μηχανής του rock n’ roll.

Επειδή είμαι και λίγο έως βαθμό παρεξηγήσεως φετιχιστής, μιλήστε μας λίγο για τον εξοπλισμό της μπάντας, τι κουμαντάρει ο καθένας

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα αλλά θα σου γράψουμε μόνο αυτά που χρησιμοποιούμε στα live για να μην μας παρεξηγήσουν και μας πουν και φετιχιστές! Fender Super Reverb blackface 1964, EKO Baraccuda 1965 και 90’s Fender Jaguar μαζί με κάτι fuzzoπετάλια. Kumika Jazz bass 80’s Japan, Ampeg bass amp. Drums Pearl με Paiste πιατίνια .Farfisa combo combact 1964 με farfisa fr40 tube amp 1966, Vox Corinthian 1969 με Fender Super Reverb silverface 1969. Τώρα πες μου εσύ, γίνονται κουμάντο αυτά; Τα όργανα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το πως θα ακούγεσαι και δίνουμε μεγάλη βάση σ’ αυτό.

Το επερχόμενο e.p. Στη Lost In Tyme ακούγεται υπέροχα τόσο από άποψη σύνθεσης όσο και παραγωγής.(αν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τα τραγούδια τη θέλουμε) Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα να κάνει μια τέτοια δουλειά σήμερα;

Ακούγεται έτσι αλήθεια; To 7” το φτιάξαμε όλο μόνοι μας στο δικό μας στούντιο. Γράφαμε ο ένας τον άλλο και μετά μιξάραμε τα τραγούδια. Όταν τα φτάσαμε σε ένα σημείο που μας ικανοποιούσε δώσαμε το υλικό στον φίλο μας τον Δώρο τον Φλαμουρίδη παλιό και ενεργό μέλος του rock’n’roll στην Πτολεμαΐδα να κάνει την παραγωγή. Με την δική του υπομονή και επιμονή βγήκε αυτό που ακούμε τώρα. Σίγουρα συναντήσαμε δυσκολίες λόγο απειρίας αλλά για πρώτη φορά, είμαστε ικανοποιημένοι. Γενικότερα με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα είναι εφικτό να κάνεις κάτι μόνος σου.

Το Tonight πειράχτηκε λίγο για να γίνει τραγούδι. Η αρχική ιστορία ήταν για την Alex και το γιο της Maxim από το τη γκαρσονιέρα στο ισόγειο που τον βρήκαν το πρωί σ’ ένα πάρκο.
Η μελωδία του Millie βγήκε ένα απόγευμα στο όργανο που έπαιζε ο Μισέλ με την κόρη του τη Μίλλυ (εξ’ ου και Millie) και μετά στοιχειώθηκε με λέξεις αγωνιάς για ζωή, έρωτα και θάνατο.
Το Never walk away στο ίδιο μοτίβο γραφόταν σε ένα κομμάτι χαρτί με πλάτη στους λίγους που χωρούσε η μπάρα του μικρό BAR στην πλατεία Μαβίλη.

Πέραν του προφανούς (περνάω καλά και δε με νοιάζει), βρίσκετε άλλους λόγους να υπάρχει μια μπάντα που παίζει 60’ς garage psych σήμερα;

Δεν ξέρουμε εάν η μπάντα μπορεί να σηκώσει μια τέτοια βαριά ”ταμπέλα”… Μάλλον βρήκε εκεί το χώρο να εκφραστεί η αγωνία μας και ναι τα πρώτα 50 τραγούδια που διασκευάσαμε ήταν 60’ς garage psych! Είναι υπέροχο να παίζεις τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσες, ερωτεύτηκες, πόνεσες με τους ίδιους ήχους αγγίζοντας το συναίσθημα των παιδιών που τότε τα έγραψαν κ’ αυτό γιατί μόνο η μουσική έχει αυτή την μαγεία. Το garage είναι γεμάτο πόνο και έρωτα, η ζωή μας δηλαδή.. Υπάρχουν από τις αρχές του ’80 χιλιάδες μπάντες που ανακαλύπτουν και παίζουν αυτό το ξεχωριστό είδος, γιατί όχι άλλη μια! Στα δικά μας τραγούδια υπάρχει αυτή η επιρροή που μαζί με όλα τ’ άλλα διαμορφώνουν κάπου εκεί τον ήχο μας.

Τελικά υπάρχει σκηνή στην Ελλάδα ή μόνο αντίσκηνα;

Για εμάς ναι υπάρχει σκηνή, μικρή σε όγκο συγκροτημάτων μα δυνατή και σεβαστή! Πως να υποτιμήσεις μια χώρα που έχει μπάντες με δισκογραφία, Fanzins, κοινό φανατικό στα lives!Ενδεικτικά: Yesterday’s Thoughts, Teddy Boys From The Crypt, Basements, The Frantic Five, The Sound Explosion, Cardinals, Waliking Screams, Unknown Passage, Psykicks… Lost in Tyme, GeeGaw, Timemazine…. Ναι όλο αυτό το λες σκηνή και θα χαιρόμασταν να είμαστε μέλος της σαν μπάντα γιατί σαν άτομα είμαστε σίγουρα. (Σ.τ.Ε. και σαν μπάντα είστε εδώ και καιρό δεν θέλω τέτοια)

Πώς σας επηρέασε η πανδημία;

Η πρώτη σκληρή καραντίνα μας άφησε χωρίς πρόβα 5 μήνες, σκουριάσαμε (γέλια) Είχαμε ξεκινήσει να ηχογραφούμε και μας πήγε πολύ πίσω. Είμασταν μακριά (ο Μισέλ ζει στην Θεσσαλονίκη) και ήταν δύσκολα χωρίς, πρόβες, και live. Κλεισούρα, σαπίλα και το αποτέλεσμα φαίνεται στα κομμάτια που είναι στα σκαριά. Όταν μαζευτήκαμε σιγά σιγά βρήκαμε γρήγορα τον εαυτό μας και συνεχίσαμε απ’ το ίδιο σημείο.

Ποια τα μελλοντικά πλάνα των Rusty Parts;

Πρώτα απ’ όλα να καταφέρνουμε να μαζευόμαστε και να παίζουμε μουσική. Το πιο κοντινό πλάνο…? Κοίτα αυτή την στιγμή έχουμε έτοιμα τα μισά κομμάτια για το lp και δουλεύουμε τα υπόλοιπα, εάν πάνε όλα καλά θα το έχουμε έτοιμο μέσα στο 22. Μετά την άψογη συνεργασία που είχαμε με την Lost in Tyme θα το στείλουμε και ελπίζουμε να τις αρέσει και να το τυπώσει. Εννοείται ότι έχουμε σκάσει και θέλουμε να βγούμε για live , είναι και φρέσκο το 7”, μα αυτό θα γίνει μόνο όταν οι συνθήκες θα έχουν επανέλθει.

Studio ή Live;

Rock ‘n’ roll χωρίς live δεν γίνεται. Το γουστάρουμε το Studio πολύ, άλλα χρειάζονται και live για την ψυχολογική ανανέωση τις μπάντας να έρθεις σε επαφή και να τσεκάρεις δυναμικές. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να βγάζουμε και να μοιραζόμαστε στα live το συναίσθημα που βγαίνει στις πρόβες.

Φήμες λένε πως στην επόμενη εμφάνισή σας θα κάψεις το σεμεδάκι της Farfisa . Αληθεύει; Μιλήστε μας για καλύτερη και χειρότερη συναυλιακή εμπειρία!

Τα σεμεδάκια ήταν ένα αστείο που έγινε μόνιμο! Φυσικά και δεν θα καούν γιατί είναι σετ από την προίκα μου! Τώρα προσπαθώ να πίσω τον ντράμερ να ντύσει με Σεμέν την μπότα (γέλια)… Επίσης να επισημάνω ότι : Πριν και μετά το live που η farfisa είναι με το καπάκι της, ΔΕΝ είναι το κατάλληλο μέρος για να αφήνουμε τα ποτά τις μπύρες και τα προσωπικά μας αντικείμενα!

Δεν έχουμε μεγάλη συναυλιακή εμπειρία αλλά σίγουρα θυμόμαστε το live στο Κύτταρο .Τότε  το άγχος χτύπησε κόκκινο γιατί άλλαξαν απρόοπτα 2 μέλη ένα μήνα πριν το live! Άλλη μια εδώ στο τοπικό πρωτάθλημα που παίξαμε χωρίς μπασίστα (πυρετός). Κάναμε σετ 34 τραγούδια σε ένα μικρό κοινό και για μοναδική φορά παίξαμε το love will tear us apart. Όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη η εμπειρία που αποκομίζεις. Καλύτερη σίγουρα η συναυλία στο Αν με Sound Explosion με το κοινό να είναι αμιγές garage!

Από πού αντλείτε έμπνευση; Επιρροές; Τι ακούτε γενικά;

Έμπνευση? Μάλλον πιο πολύ ανάγκη για έκφραση, αποσυμφόρηση, λύτρωση είναι αυτό που γίνεται. Στις φλέβες μας κυλάνε γαλόνια μουσικής απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του rock n’ roll. Κολλημένοι με τα 60’ς , μεγαλωμένοι στα 80’ς μάλλον αυτές οι δύο δεκαετίες κυριαρχούν σ’ αυτό που βγάζουμε σαν μπάντα.

Πόσα απίδια πιάνει ο σάκος; Συμπληρώστε ό,τι άλλο θέλετε να πείτε

Τα λέμε στα πικάπ και σύντομα κι από κοντά!

 

Το e.p. των Rusty Parts θα κυκλοφορήσει σύντομα σε βινύλιο από τη Lost In Tyme Records

https://www.facebook.com/profile.php?id=100035365404413

https://www.facebook.com/lostintyme1

Περισσότερα για το δισκάκι διαβάστε εδώ!