Home Μουσική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τους Distorted Force στο Afternoiz

Συνέντευξη με τους Distorted Force στο Afternoiz

313
1

Καλώς ήρθατε παιδιά στο Afternoiz.

1. Καλώς ήρθατε παιδιά. Είστε οι Distorted Force και μας έρχεστε με νέα δουλειά. Πριν από αυτό όμως, να σας γνωρίσουμε και να μάθουμε το παρελθόν σας. Αφού σας ψάξαμε είδαμε πως από το 2008 έως και σήμερα, έχετε πειραματιστεί μουσικά και έχετε δοκιμάσει από Metallica σε Porcupine Tree. Πως το καταφέρατε αυτό και τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάζετε το ύφος σας;

Καλησπέρα και σε σας και ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Από όταν ξεκινήσαμε δεν φοβόμασταν τον πειραματισμό. Γενικώς αντιπαθούμε τις ταμπέλες και θέλαμε να παίζουμε ότι μα ότι μας άρεσε. Και έτσι καταλήξαμε να έχουμε μια μεγάλη γκάμα από επιρροές, και αυτό φαινότανε στις διασκευές μας που ήταν κυριολεκτικά ότι να ναι. Από Children of Bodom μέχρι Twisted Sister. Από το 2010 και μετά επικεντρωθήκαμε στα δικά μας και λιγότερο στις διασκευές. Ξεκινήσαμε παίζοντας κλασσικό, παλιό, παραδοσιακό heavy metal. Όλοι είχαμε πολύ διαφορετικά ακούσματα μεταξύ μας και το heavy metal που παίζαμε τότε λειτούργησε σαν καμβάς για να βάλλουμε πάνω του ο καθένας το προσωπικό του χρώμα. Δεν είχαμε περιορισμούς. Δεν μας άρεσε να λέμε ότι εμείς «αυτό παίζουμε» και οτιδήποτε εκτός αυτού δεν μας αφορά. Είχαμε ανοιχτά αφτιά για οτιδήποτε θέλαμε να εισάγουμε. Δεν κάναμε κάτι επιτηδευμένα, όσο περνούσε ο καιρός και ανταλλάσσαμε μουσικές και απόψεις, μας έβγαινε αυθόρμητα ο κάθε φορά «νέος» ήχος. Το “κακό” βέβαια είναι ότι ήμασταν πάντα, κι ακόμα είμαστε εκτός εποχής. Το τι ακούμε ανά περιόδους δεν είχε ποτέ σχέση με trends, μόδες και λοιπά ρεύματα. Αλλά πάντα παίζαμε την μουσική που μας ικανοποιούσε, και αυτός είναι ο λόγος που αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δεν βαρεθήκαμε, ούτε το διαλύσαμε ποτέ.

2. Στην κατοχή σας έχετε τρία EP και αν δεν κάνω λάθος τρία full length album. Μιλήστε μας για αυτά.

Το πρώτο EP είναι ένα short-length, μισό διασκευές και μισό δικά μας κομμάτια. Old school heavy metal με επιρροές από Black Sabbath, Dio και Danzig. Το δεύτερο EP είναι τελείως άλλη φάση. Έχει επιρροές από Porcupine Tree και Anathema, και είναι ότι πιο ατμοσφαιρικό έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Στο τρίτο EP καφριλιάσαμε για πρώτη φορά, αλλάξαμε φωνητικά, το γυρίσαμε σε brutal, αλλά και πάλι ακούγεται σαν ένα γκρουβάτο heavy metal πράγμα με βρώμικα φωνητικά. Το πρώτο full length ήταν το “Fields in Desolation” και εκεί αρχίσαμε να μπλέκουμε το τεχνικό heavy με διάσπαρτα prog στοιχεία εδώ και εκεί. Το ίδιο ύφος ακριβώς είχε και το δεύτερο full length “Taken by Force” με ίσως περισσότερα αλλά και πάλι διάσπαρτα prog στοιχεία. Η πλήρης μετάβαση στο καθαρό progressive metal έγινε στο τρίτο και τελευταίο full length: “Curves of Sidereal Cosmos”. Βέβαια, δεν ήταν το κλασσικό Dream-Theaterικό prog που μπορεί να σου έρχεται στο μυαλό. Πιο πολύ θα έλεγα ότι έχει επιρροές από την Fates Warning σχολή του progressive metal παρά από οποιαδήποτε άλλη.

3. Τελευταία και ολοκληρωμένη δουλειά, φαίνεται να είναι το “Curves of Sidereal Cosmos”. Παρουσιάστε μας την δουλειά σας και τι περιλαμβάνει.

Το “Curves of Sidereal Cosmos” είναι ένα concept album. Αφηγείται μια περιπέτεια. Σχεδόν όλο το album έχει να κάνει με μια προσπάθεια τριών ηρώων να φύγουν από ένα realm που έχουν παγιδευτεί. Σκοπός τους είναι να φτάσουν σε ένα portal το οποίο όμως φρουρείται από ζόμπια, δαίμονες, gargoyles και άλλα σιχαμένα πράγματα. Έχει μάχες, αίματα, σφαξίδια και σε λίγα σημεία ακόμα και δράμα. Ήταν ότι πιο απαιτητικό ηχογραφήσαμε ποτέ. Μας πήρε περίπου τρία χρόνια να το ολοκληρώσουμε. Είχαμε και πολλά στραβά στον δρόμο μας αυτά τα χρόνια που το ηχογραφούσαμε αλλά τέλος καλό όλα καλά. Επίσης έχει και ένα κομμάτι εκτός της ιστορίας. Είναι μια μελοποίηση του “Raven” του Edgar Allan Poe. Δεν κάναμε σκόρπιους στίχους, μελοποιήσαμε ΟΛΟ το ποίημα.

4. Βλέπετε πρόοδο και στο ύφος αλλά και συνολικά στην δουλειά σας; Νιώθετε να έχετε πάει ένα βήμα παραπέρα μουσικά;

Ναι ξεκάθαρα, και αυτό το πετύχαμε βγαίνοντας από το comfort zone μας συνέχεια. Κάθε φορά που νιώθαμε πως «οκ», το βγάλαμε αυτό το δύσκολο κομμάτι που παλεύαμε τόσο καιρό, αμέσως προσπαθούσαμε κάτι πιο δύσκολο. Και συνέχεια πιέζαμε τους εαυτούς μας να παίξουμε κάτι που δεν μπορούσαμε. Ε, και με practice και πρόβες, κάποια στιγμή το φτάναμε. Μας αρέσει αυτό που παίζουμε τώρα περισσότερο από τα της αρχής μας, αλλά πραγματικά τυχαίνει και το ένα album είναι πιο απαιτητικό από το προηγούμενο. Αν θελήσουμε να παίξουμε απλούστερα κομμάτια, θα παίξουμε απλούστερα κομμάτια. Γουστάρουμε prog, αλλά δεν το παντρευτήκαμε κιόλας. Σκοπός είναι να περνάμε καλά στις πρόβες και να βγαίνουμε από το studio με αυτό το ωραίο αίσθημα ικανοποίησης πως πήγε καλά η πρόβα. Δεν θα κάνουμε καριέρα ως μουσικοί. Όλοι στην μπάντα έχουν τις δουλειές τους, δεν ζούμε από την μπάντα. Για αυτό και παίζουμε ότι μα ότι μας αρέσει χωρίς να μας απασχολούν κλικ και πωλήσεις.

5. Πέρα από την Ελλάδα βρεθήκατε και στη Ρουμανία την χρονιά που μας πέρασε. Ποιος ο λόγος της επίσκεψης σας και πείτε πραγματικά, πως νιώσατε επάνω στην σκηνή.

Ήταν υπέροχη εμπειρία παρά την αϋπνία, την κούραση και τις ατέλειωτες ώρες στο τιμόνι. Συγκεκριμένα ο τραγουδιστής μας οδήγησε περίπου 22 ώρες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Αλλά περάσαμε καλά. Παίξαμε στο Metal Gates Festival μαζί με Draconian, Rotting Christ και October Tide. Πρώτη φορά παίξαμε σε τόσο πολύ και ενεργό κόσμο. Απίστευτοι τύποι οι Ρουμάνοι. Πολύ πορωμένο κοινό. Στην σκηνή επάνω δεν κομπλάραμε καθόλου, κάνουμε πολλά χρόνια αυτό που κάνουμε και παρόλο που δεν είχαμε ξαναπαίξει σε τόσο μεγάλο gig, ήμασταν σοκαριστικά άνετοι. Ο ήχος ήταν απίστευτος. Ο καλύτερος ήχος που παίξαμε live ποτέ. Όταν επιστρέψαμε Θεσσαλονίκη ήμασταν εξουθενωμένοι αλλά πανευτυχείς.

6. Υπάρχουν θα λέγατε διαφορές, ανάμεσα στην χώρα μας με τις άλλες χώρες του εξωτερικού; Από το κοινό έως την διοργάνωση.

Δεν έχουμε παίξει σε μεγάλο gig στην Ελλάδα. Αλλά από την λίγη εμπειρία μας σε Ρουμανία, Γερμανία και Κύπρο… θα έλεγα πως όχι, πάνω κάτω η ίδια κατάσταση είναι όσο αφορά την οργάνωση. Με μόνη εξαίρεση το Metal Gates Festival όπου η οργάνωση ήταν τρομακτική. Ούτε το κοινό έχει μεγάλη διαφορά. Άντε ίσως να έλεγες ότι οι δικοί μας είναι λίγο πιο κάφροι. Αλλά δεν έχουμε βγει και πολύ έξω για να έχουμε άποψη.

7. Τι καλό ετοιμάζετε αυτό το διάστημα;

Τώρα ετοιμάζουμε το επόμενο album και υπολογίζουμε να είναι έτοιμο μέσα του 2021. Είμαστε στην πολύ αρχή. Ακόμα να φανταστείς δεν έχουμε βγάλει τα κομμάτια. Τώρα τα δουλεύουμε. Έχουμε ακόμα δρόμο. Επίσης έχουμε στα σκαριά ένα live στο Βερολίνο τον Ιούνιο. Το πλάνο για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να αφοσιωθούμε στο album. Θα κάνουμε βέβαια live ανά καιρούς αλλά θα τα αραιώσουμε λίγο γιατί πλακωθήκαμε στα live με το που μπήκε το 2019. Και επειδή ο drummer μας σπουδάζει και δουλεύει σε άλλη πόλη, μας είναι δύσκολο να παίζουμε συχνά. Αλλά όσο μπορούμε θα παίζουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μας φιλοξένησες στο Afternoiz για αυτή την συνέντευξη. Ελπίζω να σε κάλυψα σε όλα.

Εύχομαι τα καλύτερα.

Prog on…

1 COMMENT

Comments are closed.