Home Μουσική Συνεντεύξεις Σταμάτης Ζωγράφος, η ψυχή των Saisei

Σταμάτης Ζωγράφος, η ψυχή των Saisei

607
1
Saisei - Afternoiz.gr

Για όσους δεν γνωρίζουν τους Saisei, είναι μια Alternative Metal μπάντα από την Αθήνα. Στο βιογραφικό τους αναφέρουν πως η μπάντα συμβολίζει κάτι περισσότερο από ένα μουσικό πρότζεκτ – είναι η θεμελιώδης ιδέα που συνδέει τα μέλη της μπάντας μεταξύ τους αλλά και του κοινού στο οποίο προσπαθούν να επεκταθούν. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία, όπως υπονοεί η πραγματική μετάφραση της ιαπωνικής λέξης Saisei “αναγέννηση“, “δεύτερη ευκαιρία“.

Οι Saisei μαζί με τους Seasons AC, Till Silence Breaks και Kiss Me Cleopatra εμφανίζονται ζωντανά στο AN Club το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Saisei_Temple

H Δέσποινα Σταματάκη μίλησε με το το ιδρυτικό μέλος και συνθέτη του συγκροτήματος, Σταμάτη Ζωγράφο.

Saisei (1) Afternoiz.gr

1. Για όσους δεν σε γνωρίζουν, τι θα έπρεπε να ξέρουν για εσένα;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με έχετε εδώ και που μου δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε μια όμορφη κουβέντα για την οικογένεια των Saisei.

H αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να μιλάω τόσο για μένα, αρχικά γιατί ντρέπομαι, αλλά και επειδή δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι σπουδαίο, τουλάχιστον στο πλαίσιο όπου θα έπρεπε να το γνωρίζουν και άλλοι.

Ξέρεις… με ενοχλούν οι άνθρωποι που μιλούν για τον εαυτό τους και παρουσιάζονται λες και ειναι αυτοί και κανείς άλλος.

Πάντα μου έκανε εντύπωση ο κομπλεξισμός και ο βαθμός επιβεβαίωσης που αναζητούν μέσα από τον ναρκισσισμό τους. Γι’ αυτούς τους λόγους προτιμώ να μιλάνε οι άλλοι για μένα και όσοι θέλουν να μάθουν το κάτι παραπάνω… I’m just another guy with trust issues and zero self-esteem που έτυχε να ασχοληθεί με την μουσική.

2. Πως βγήκε η ιδέα για το συγκεκριμένο μουσικό project?

Σε μια περίεργη φάση της ζωής μου, το 2019 νομίζω, που τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά για τα δεδομένα μου, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να παίξω ξανά μουσική μετά από περίπου 3 χρόνια απουσίας, γιατί έπρεπε κάπως να ξεφύγω. Το ένιωθα πως αν δεν το έκανα αυτό δεν θα πήγαινε καλά η φάση. Απλά ήξερα κιόλας πως αυτή την φορά πρέπει να το κάνω διαφορετικά.

Έτσι με αυτό το σκεπτικό ήθελα να βρω άτομα που ένιωθαν το ίδιο. Άτομα που είχαν την ανάγκη να παίξουν μουσική, όπως έχουν την ανάγκη να τρώνε φαγητό για να μην πεθάνουν, όσο χάλια και να είναι ψυχολογικά.

Saisei (2) Afternoiz.gr

3. Η έμπνευση είναι μεγάλο κομμάτι της δουλείας σου, από που την αντλείς;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαι άτομο που γράφει στίχους για να μπορώ να εκφράσω τις σκέψεις μου μέσω αυτών. Ωστόσο, μέσα από την σύνθεση έχω βρει τρόπο να εκφράζω αυτό που νιώθω και να δημιουργώ τις μελωδίες και τα συναισθήματα που θέλω.
Συνήθως, συνθέτω σε έντονες συναισθηματικά στιγμές και σίγουρα όχι επειδή πρέπει να το κάνω, απλά you know… βγαίνει. Κάθομαι στο PC και μέσα από μια μελωδία, ένα hook, με πάει μόνο του. Μπορούμε να πούμε πως είναι και καθαρή τύχη κάποιες φορές.

Τα ακούσματα μου δεν περιορίζονται μόνο στην Rock & Metal, κυρίως ακούω ηλεκτρονική μουσική, pop και ραπ και προφανώς και αυτά συμβάλουν στην διαδικασία της σύνθεσης. Φυσικά, στην μπάντα αυτή δεν γράφω μόνο εγώ και σε καμία περίπτωση τα κομμάτια δεν μένουν άθικτα μέχρι την κυκλοφορία. Το καλό με μας είναι ότι έχουμε 3 παραγωγούς στην ομάδα μας και όλοι συμμετέχουμε σε αυτό.

4. Όπως είπα και πιο πάνω, το Saisei σημαίνει αναγέννηση, θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για αυτό; Από που προέκυψε η ιδέα για το όνομα κτλ.

Πολύ σωστά. Το όνομα της λέξης αυτής πηγάζει από τις εξής δύο λέξεις. “Sai” που σημαίνει “ξανά/δεύτερη φορά” και “Sei” που σημαίνει “ζωή/γέννηση”. Συνεπώς, με μία πιο ελεύθερη προσέγγιση μπορούμε να πούμε πως δηλώνει την σημασία της αναγέννησης.

Όπως, ανέφερα και πιο πάνω ήθελα η μπάντα να αποτελείται από άτομα που έχουν κάποιο backstory. Άτομα που για διάφορους λόγους ήθελαν να τα παρατήσουν όλα και να μην ασχοληθούν ξανά με την μουσική. Το νόημα αυτού του συνόλου είναι να δώσει την δύναμη αν θες σε αυτά τα άτομα να ασχοληθούν ξανά, να νιώσουν ξανά την ανάγκη της δημιουργίας, να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα χωρίς να ακυρώνουν ότι έχουν περάσει, χωρίς να διαγράφουν το παρελθόν τους.

Αυτό είναι και το νόημα της μπάντας αυτής, ο λόγος που παίζουμε μουσική. Και αυτό είναι αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε και με το κοινό μας. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν, όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας κάναμε κάποιο λάθος και σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή μας βρεθήκαμε με σκοτεινές σκέψεις. Ωστόσο, βρισκόμαστε σήμερα εδώ και είμαστε αυτοί που είμαστε λόγω του παρελθόντος. Αυτό μας έφερε εδώ. Αυτό μας έκανε αυτούς που είμαστε σήμερα. Και είμαστε όμορφοι λόγω αυτού. Με τις πληγές και τα σημάδια μας.

5. Θεωρείς τον εαυτό σου αυστηρό με το κομμάτι της δουλειάς; Αν ναι, γιατί;

Well… ο προσδιορισμός “αυστηρός” μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Θεωρώ πως είμαι αυστηρός με τα deadlines και τα task που πρέπει να γίνουν και σίγουρα κάποιες φορές ίσως να είμαι λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε και με τα ίδια τα άτομα. Αλλά όπως είπες, είναι δουλειά. Είμαι πρώτα αυστηρός με τον εαυτό μου και μετά με όλα τα άλλα.

Δεν το βλέπουμε σαν χόμπι ή για να περνάμε ελεύθερα τον χρόνο μας.

Κάποιος σε μια τόσο μεγάλη ομάδα πρέπει να έχει τον άχαρο ρόλο του συντονιστή και σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που έχω φερθεί αρκετά άσχημα στα υπόλοιπα παιδιά και ζητώ συγνώμη για αυτό. Ωστόσο, μαθαίνω μέσα από αυτό και μαθαίνουμε όλοι. Μία μπάντα όταν μπαίνει στην διαδικασία να το ακολουθήσει επαγγελματικά και να ζει μέσα από αυτό, μπορούμε να πούμε πως λειτουργεί στα πλαίσια μια μικρής επιχείρησης. Υπάρχουν στόχοι, στρατηγικές εξωτερικοί συνεργάτες, ολόκληρο team. Έξι άτομα με το ίδιο όνειρο και τον ίδιο στόχο, πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν και να δουλεύουν σαν ένα. Είμαστε τυχεροί θα πω. Είμαστε ένα σύνολο που δουλεύει ολοκληρωμένα, ο καθένας με τις αρμοδιότητες του, η επικοινωνία γίνεται οριακά με κλειστά μάτια χωρίς παρεμβολές και ξέρουμε πότε να κάνουμε υποχωρήσεις, χωρίς εγωισμούς.

6. Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι σου -ως τώρα- από αυτά που έχεις γράψει και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση, δεν θα πω το κλασικό πως όλα είναι παιδιά μου και τα αγαπάω εξίσου, γιατί δεν ισχύει. Κάποια κομμάτια μου αρέσουν για να τα παίζω live, αλλά για να τα ακούω. Σίγουρα τα αγαπημένα μου είναι αυτά που βρίσκονται στο album που θα βγει μέχρι το τέλος του 2023, ωστόσο… από αυτά που έχουμε κυκλοφορήσει θα πω Sink in Sin & Hachiman.

7. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον στο μουσικό κομμάτι της ζωής σου;

Οι στόχοι των Saisei όπως είπα και πιο πάνω είναι ήδη καθιερωμένοι. Τέλος του 2023, άλμπουμ. Μετά κυνηγάμε δισκογραφική και ετοιμάζουμε τα επόμενα singles και φυσικά μέχρι τις αρχές του 2025 να είναι έτοιμος και ο δεύτερος δίσκος, ο οποίος έχει γραφτεί αυτή την στιγμή που μιλάμε σε ένα μεγάλο ποσοστό. Πέρα από την δισκογραφική δουλειά, έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για τα πρώτα μας live έξω στο πλαίσιο ακόμα και περιοδείας. Η αλήθεια είναι πως εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέλλον. Και με στεναχωρεί αυτό που λέω, αλλά οι τοπικοί promoters και τα τοπικά venues, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν δημιουργήσει μια σαπίλα στην σκηνή. Φυσικά, δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις τοπικές μπάντες,

γιατί εμείς τους δίνουμε αξία και λεφτά. Αλλά όπως και με όλα τα άλλα πράγματα στην Ελλάδα και εδώ μετράει το δόντι. Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι 10 χρόνια μπάντα και έχεις παίξει 1 φορά εκτός Αθήνας. Αν έχεις επαφές αν έχεις λεφτά τότε θα ανοίξεις όλες τις μεγάλες μπάντες και θα παίζεις παντού. Δεν έχει καμία σημασία αν σε φτύνουν πισώπλατα και σε εκμεταλλεύονται. Εσύ θα λες με καμάρι ότι έπαιξες support εκεί και εκεί.
Εμένα αυτό προσωπικά με αηδιάζει. Επιλέγω πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες μου, τις μπάντες που θα παίξω live, τα site που θα επιλέξω να μιλήσω και να στείλω Δελτία τύπου. Ξέρω ποιοι με εκτιμούν και ποιοι είναι εκεί από την 1η μέρα της μπάντας. Κάνουμε το καλύτερο για την μπάντα και τους εαυτούς μας, δεν πρόκειται να ρίξουμε την αξιοπρέπεια μας για κανέναν από αυτούς.

Το μόνο που μας νοιάζει είναι να βρούμε άτομα από το κοινό που θα μας καταλάβουν, θα νιώσουν ότι νιώθουμε και θα πονέσουν ή θα χαρούν μαζί μας.

Στο τέλος της ημέρας η μουσική έχει να κάνει με τους ανθρώπους.

Αν δεν έχεις ένα ζευγάρι αυτιά να επικοινωνήσεις αυτό που έχεις μέσα σου, δεν θα σε ακούσει κανείς. Αυτό είναι ο στόχος μου.

Saisei (3) Afternoiz.gr

Ευχαριστούμε θερμά τον Σταμάτη για την συνέντευξη που παραχώρησε στο Afternoiz! 16/9 εμείς θα είμαστε εκεί & σας περιμένουμε να απολαύσουμε τους Saisei και την παρέα τους live!!!

Save the Date People!

Saisei_AnClub_banner

1 COMMENT

Comments are closed.