Home Μουσική Συνεντεύξεις Gemma, η Κρητική πνοή της electro- ambient

Gemma, η Κρητική πνοή της electro- ambient

331
0
gemma 2- interview afternoiz

Είχαμε την χαρά να τα πούμε έστω και μέσω του γραπτού λόγου με τους Gemma, ένα συγκρότημα που έρχεται από το νότο και συγκεκριμένα από το όμορφο νησί της Κρήτης. Για όσους δεν τους γνωρίζετε, τότε να σας πω πως ήρθε ο καιρός να τους μάθετε!
Ιδιαίτεροι, ατμοσφαιρική με μια δόση σκοτεινού ηλεκτρισμού.

Tι σημαίνει Γκεμμα για εσάς και ποια η βασική επιρροή για την επιλογή του ονόματος της μπάντας ?
Την Gemma την γνωρίσαμε πρώτη φορά από τον Δημήτρη Λιαντίνη και το βιβλίο του “Γκέμμα”. Μας κέντρισε το ενδιαφέρον ο ορισμός που έδωσε ο ίδιος στη λέξη αυτή, ως ένα άστρο, ένα διαμάντι. Σε συνδυασμό με αυτό μας άρεσε το γεγονός ότι είναι μια ελληνική λέξη με ρίζες στην αρχαία μυθολογία .

Ποιες ειναι οι κυριες μουσικές σας επιρροές και σε ποιο φάσμα του Ροκ κινούνται?
Οι κοινές μουσικές μας επιρροές εκτείνονται από την κλασική έως την σύγχρονη ηλεκτρονική και Post rock, IDM, Ambient, Trip Hop καθώς και την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.

Ποιο είναι το κομμάτι που σας άγγιξε όσο τίποτα είτε δικό σας είτε από άλλον καλλιτέχνη και γιατί?
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι, σχετικά πρόσφατα όμως ακούσαμε το “Αλλιώτικο παιδάκι” του Παύλου Παυλίδη το οποίο μας άγγιξε, καθώς πραγματεύεται ένα αρκετά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Θαυμάσαμε το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης πήρε θέση στο τότε επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό θέμα του φόβου της διαφορετικότητας.

Ο δίσκος σας έχει χαρακτηριστεί ως ένα μουσικό ταξίδι συναισθημάτων και έχει αποσπάσει μόνο θετικά σχόλια εσείς πως βιώσατε σαν ομάδα αυτό το ταξίδι?
Αν η μουσική μας καταφέρνει να δημιουργεί συναισθήματα και να ταξιδεύει τον ακροατή, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Η μουσική άλλωστε είναι ένας φορέας συναισθημάτων. Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν μας εξέπληξαν θετικά τα σχόλια που έχουμε πάρει έως τώρα, και αυτό μας δίνει ώθηση για ακόμα περισσότερη δουλειά!

Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας κατορθώσατε να μας χαρίσετε έναν υπέροχο Δίσκο πως ήταν για εσάς ως καλλιτέχνες αυτή η περίοδος?
Αυτή η περίοδος είχε ένα διπολικό χαρακτήρα για εμάς. Από την μία, μας δόθηκε άπλετος χρόνος για καλλιτεχνική δημιουργία και σκέψη, κάτι που προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Από την άλλη όμως, ο καλλιτεχνικός κλάδος και τα επαγγέλματα που τον περιβάλλουν, δέχτηκαν ένα τόσο βαρύ πλήγμα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν.
Άρα είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον πρώτο μας δίσκο, αλλά αρκετά προβληματισμένοι με την παρούσα κατάσταση.

gemma 1- interview afternoiz

Τι σχέδια έχετε για ζωντανές εμφανίσεις στο προσεχές μέλλον?
Δυστυχώς τον πρώτο λόγο στα σχέδια μας τον έχει η γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας. Όσο περνάει από το χέρι μας έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ελπίζοντας ότι στο προσεχές μέλλον οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας.

Γενικά παρατηρείτε από ροκ ή μέταλ συγκροτήματα να αναφέρονται στο τοπικό τους ιδίωμα και να εισάγουν την παραδοσιακή μουσική στις μελωδίες τους, τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε να εισάγετε μελωδίες όπως τα Ριζίτικα στο δίσκο σας και πως αισθανθήκατε όταν ακούσατε το αποτέλεσμα του μουσικού αυτού παντρέματος των 2 ειδών ?
Θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι η παραδοσιακή μουσική έχει αρχίσει να μπολιάζεται με άλλα είδη μουσικής καθώς θεωρούμε ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό, ούτε μία φωτογραφία της τότε εποχής αλλά κάτι που εξελίσσεται.
Σε αυτό το πλαίσιο φανταστήκαμε αυτό το πάντρεμα της ambient post rock, με το τόσο γνώριμο σε εμάς τοπικό ιδίωμα της Κρήτης. Όταν δοκιμάσαμε το ιδίωμα αυτό στην φωνή, νιώσαμε όλοι αυτό το “ειδικό βάρος” να λειτουργεί προσθετικά στην μουσική μας.

Τι όνειρα έχετε για το μέλλον και πως φαντάζεστε τους Gemma σε 5 χρόνια από σήμερα?
Με την παρούσα κατάσταση τόσο ρευστή και τεταμένη, είναι αρκετά δύσκολο να ονειρευτείς. Παρόλα αυτά για εμάς, οι Gemma είναι το όχημα των ονείρων μας και μακάρι η διαδρομή του να είναι μακρινή.

gemma 3- interview afternoiz

Τι μήνυμα θα δίνατε στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που πλήττεται το επάγγελμά τους τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας?
Νομίζουμε ότι βασικοί παράγοντες είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα. Θα απαντήσουμε με τους στίχους από το κομμάτι μας “Ανθός”
“Φωτιά θα βάλω τού ντουνιά, στάχτη να τονέ κάνω,
να τονέ χτίσω απ’ την αρχή, στη μαύρη πέτρα πάνω
Η στάχτη θα γενεί ανθός και οι φωτιές, ρυάκια,
θα γίνει η πέτρα θησαυρός, χρυσάφι, τα χαράκια
Σ’ αυτόν τον άλλονε ντουνιά, όλοι απού πατούμε,
θα ενώσουμε τα χέρια μας, κι αδέρφια θα γινούμε”

Τι θα ευχόσασταν ο ένας στον άλλον μέσα απο την καρδιά σας?
Να καταφέρουμε να προστατέψουμε το παιδί μέσα μας

Facebook