Home Μουσική Συνεντεύξεις Fragments Of Exilium Noctis Apocalypse, the interview

Fragments Of Exilium Noctis Apocalypse, the interview

315
0
Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 - afternoiz.gr interview - photo by Elena Vasilaki
Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 - afternoiz.gr interview - photo by Elena Vasilaki

Πρόσφατα συναντήσαμε τους Exilium Noctis στον Βόλο, κατά τη διάρκεια του φετινού Golden R Festival. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στο line up της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ και μας άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Μεσολάβησε βέβαια μια πλημμύρα μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, λίγες μέρες πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα. Όσοι δεν γνωρίζετε, οι Exilium Noctis είναι support act της συναυλίας των Akhlys.

Για να ευλογήσω τα γένια μου

καθότι είμαι γνωστή κι ως ο τράγος του afternoiz.gr, παραθέτω και το link για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την εμφάνισή τους στο Golden R Festival ΕΔΩ

Όμως επειδή η εικόνα και ο ήχος μερικές φορές είναι πιο δυνατές από τα λόγια, σας έχω και ένα μικρό δείγμα από την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ…

Καλώς ήρθατε στο afternoiz.gr

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τον χρόνο που αφιερώσατε στην συνέντευξη, γνωρίζοντας την όλη κατάσταση που επικρατεί στον Θεσσαλικό Κάμπο. Καταρχάς να ρωτήσω αν εσείς και οι οικογένειές σας είστε καλά.

Εμείς σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Είμαστε όλοι καλά, περάσαμε όλοι μια δύσκολη δοκιμασία αλλά τώρα είμαστε καλά.

Ας περάσουμε στα πιο «ευχάριστα».
Πριν από δυο εβδομάδες παίξατε στο Lab Art, την πρώτη ημέρα του Golden R. Festival. Είχατε πολύ καλό ήχο αλλά και μια εξαιρετική σκηνική παρουσία και απόδοση.  Πως νιώσατε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της συναυλίας. Υπήρξε κάτι που θα αλλάζατε ή θα κάνατε διαφορετικά;

Η εμφάνιση αυτή για μας είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η πρώτη στην έδρα μας και θέλαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Νιώσαμε υπέροχα έπειτα από μια ανάπαυλα μερικών μηνών και το κοινό μας έδωσε μεγάλη ώθηση να βγούμε και να κάνουμε αυτό που θέλαμε. Από αλλαγές όχι δεν θα αλλάζαμε κάτι, όλα πήγαν αρκετά καλά και είχαμε ένα γεμάτο αποτέλεσμα.

Exilium Noctis - afternoiz.gr interview - photo by annamaria.kz
Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 – afternoiz.gr interview – photo by annamaria.kz
Θα ήθελα να ρωτήσω για το όνομα του σχήματος. Επιλέξατε δυο λέξεις από την Λατινική γλώσσα. Exilium σημαίνει αυτοί που έχουν εξοριστεί (από την χώρα τους) ή έχουν αποκληρωθεί και Noctis της νύχτα (ή νύχτα). Πως επιλέξατε αυτό το όνομα για το συγκρότημα και τι σημαίνει για εσάς;

Ως προσωπικότητα πάντα ένιωθα ως “εξόριστος” λόγω των επιλογών μου σε πολλά θέματα αλλά και ως σύνολο θέλαμε να καταδείξουμε μια ατμόσφαιρα που θα ήταν εφάμιλλη όσων νιώθουμε και θέλουμε να εκφράσουμε. Νομίζω ότι σαν όνομα μας αντιπροσωπεύει ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τους Exilium Noctis τους γνωρίσαμε το 2021 ως project των “Α” σε κιθάρα/φωνητικά & “Ω” σε κιθάρα/μπάσο και την Kayra στο τσέλο. Στο live στον Βόλο όμως δεν είδαμε γυναικεία παρουσία επί σκηνής. Έχετε session μουσικούς για τα lives ή έχει αλλάξει η σύνθεσή σας γενικότερα;

Έπειτα από πολλές δοκιμές και πρόβες κρίναμε πως το σύνολο μας έπρεπε να διαφοροποιηθεί από το αρχικό πλάνο ώστε να είναι πιο λειτουργικό για συναυλίες. Αναπροσαρμόσαμε τα μέλη μας και τώρα πια έχουμε ένα πολύ δεμένο crew όπου μπορούμε να έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικές εμφανίσεις.

Ηχητικά κινείστε σε black/death μονοπάτια, με στίχους αντι-θρησκευτικούς. Πως (επι)βιώνεις σε μια χώρα που η πλειοψηφία των κατοίκων ειναι βαθιά θρησκευόμενη; (πηγή έμπνευσης ίσως;)

Ίσως αυτή η βαθιά θρησκευόμενη κοινωνία να είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη μας. Εξ αρχής ένας κοινός παρονομαστής όλων μας ήταν η αποστροφή μας για την θρησκευτική προσκόλληση του κόσμου σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας του. Μας απωθεί ιδιαίτερα ο κλήρος και πως αυτός έχει φτάσει να επηρεάζει τους ανθρώπους. Το στιχουργικό μας ύφος λοιπόν προσαρμόστηκε ανάλογα σε αυτά που βλέπουμε και ακούμε γύρω μας τονίζοντας πάντα πως ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι ελεύθερος από κάθε θρησκευτικό κώδικα συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και μας ενώνει.

Η black/death metal κατά τη γνώμη σας ειναι ένα performance act που δεν έχει ταμπέλα; Ή είναι μια μορφή αντίδρασης στο κομμάτι των θρησκευτικών/κοινωνικών θεσμών;

Εν συνεχεία των παραπάνω απαντούμε και σε αυτό. Η μουσική μας ήταν και θα είναι πάντα μια μορφή αντίδρασης και έκφρασης της θρησκευτικής αποτίναξης του κόσμου. Μουσικά θα εξερευνούμε πάντα τους ορίζοντες μας αλλά σε ύφος και στάση ζωής θα είμαστε πάντα “εξόριστοι”, θα είμαστε πάντα blacksters θα είμαστε πάντα οι Exilium Noctis. Το performance προκύπτει για εμάς ως υποπροϊόν όλων αυτών.

Πώς και πότε αρχίσατε να ενδιαφέρεστε για τη μουσική και ειδικά για τον ακραίο ήχο; Υπήρξε κάποιο γεγονός ή συγκρότημα που σας μύησε σε αυτό;

Ακούμε αυτή την μουσική από την εφηβεία όλοι μας. Όλοι βέβαια με διαφορετικές επιρροές αλλά κοινός μας γνώμονας είναι το black metal, αυτός που ουσιαστικά έφερε στην ζωή αυτή την μπάντα.

Exilium Noctis - afternoiz.gr interview - photo by Elena Vasilaki
Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 – afternoiz.gr interview – photo by Elena Vasilaki

Τον Αυγούστου του 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο σας ολοκληρωμένο άλμπουμ “Fragments Of Apocalypse” από τη Sleazy Rider Records το οποίο απέσπασε και ιδιαίτερα καλές κριτικές κατατάσσοντάς το στις καλύτερες κυκλοφορίες του έτους. Περιμένατε την τόσο θερμή/θετική αποδοχή από το κοινό;

Όχι δεν την περιμέναμε σε αυτή την έκταση αλλά ξέραμε ότι κάναμε μια συγκροτημένη και γεμάτη δουλειά. Μας χαροποίησε πολύ η ανταπόκριση του κόσμου. Έθεσε για εμάς αρκετά ψηλά τον πήχη για την επόμενη μας δουλειά που ήδη έχει ξεκινήσει.

Έχετε νέο υλικό στα σκαριά;

Ναι, τώρα πλέον που έχουμε ολοκληρώσει το line up είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με το νέο μας υλικό. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέο δείγμα προς δημοσίευση.

Πως νιώθετε που θα μοιραστείτε τη σκηνή με τους avant garde black metalers Akhlys;

Νιώθουμε υπέροχα και ανυπομονούμε να βρεθούμε στην ίδια σκηνή να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς τόσο σύντομα να παίξουμε support σε ένα τόσο μεγάλο group όπως οι Akhlys.

Εκτός από την εμφάνισή σας με τους Akhlys έχετε άλλες συναυλίες την ατζέντα σας;

Έχουμε αρκετά event για το άμεσο μέλλον αλλά θα θέλαμε να τα ανακοινώσουμε στον σωστό για εμάς χρόνο. Stay tuned και πολύ σύντομα θα μάθετε πολύ όμορφα και δυνατά πράγματα.

Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 afternoiz.gr interview - photo by Elena Vasilaki
Exilium Noctis @ Golden R Festival 2023 – afternoiz.gr interview – photo by Elena Vasilaki

Βρείτε τους στα social: FacebookInstagramBandcamp

Ραντεβού στο Temple, την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη.

Akhlys - Exilium Noctis - 19.09.23 - Temple Athens

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονική προπώληση ΕΔΩ20€ (με κάρτα ή paypal)
Τα εισιτήρια θα ανταλλάσσονται στην είσοδο με hard copies

Φυσική προπώληση: 20€ από 3 Αυγούστου:
• Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα / Τηλ: 210-3304133)
• Μonsterville (Αγίας Ειρήνης 13, 10551 Μοναστηράκι, Αθήνα , τηλ.: 210-3648180)

Στην είσοδο το εισιτήριο θα κοστίζει 25

Akhlys Links: Instagram – Facebook – Bandcamp – Spotify

Παραγωγή: D.G.U. Productions