Home Μουσική Συνεντεύξεις Η Anneke Van Giersbergen μιλά στο Afternoiz

Η Anneke Van Giersbergen μιλά στο Afternoiz

Anneke Van Giersbergen

Η Anneke Van Giersbergen δεν χρειάζεται συστάσεις… Μια καταξιωμένη καλλιτέχνιδα, με άψογες δουλειές με κάθε μπάντα και project με το οποίο ασχολήθηκε. Το μυστικό, – εκτός από τις προφανείς ικανότητες! – μάλλον κρύβεται στο ότι απολαμβάνει κάθε στιγμή αυτό που κάνει, είτε είναι προσωπική δουλειά ή συνεργασία, είτε βρίσκεται στο στούντιο ή στη σκηνή. Αυτή η απόλαυση είναι εμφανής στον τρόπο που απαντάει στις ερωτήσεις μας, λίγο πριν την εμφάνισή της στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ακουστικής περιοδείας της στην Ελλάδα…

Καλωσόρισες και πάλι στην Ελλάδα, μετά από περίπου 1,5 χρόνο! Ήταν κρίμα που ακυρώθηκε η περιοδεία Parallel Worlds… Τι αναμνήσεις έχεις κρατήσει από τις προηγούμενες επισκέψεις σου?
Ευχαριστώ πολύ! Μου αρέσουν πάρα πολύ τα shows στην Ελλάδα, οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλικοί, μας κάνουν να νιώθουμε πολύ ευπρόσδεκτοι. Έχω εμφανιστεί πολλές φορές – με τους The Gathering, solo, με τον Danny [Cavanagh], με την δική μου μπάντα – και κάθε φορά το κοινό είναι τόσο υποστηρικτικό… είναι υπέροχο για κάθε καλλιτέχνη.

Μια solo εμφάνιση σαν και αυτή είναι πιο «εύκολη» από ότι να βρίσκεσαι στην σκηνή με άλλους μουσικούς, είτε σε ακουστικά shows όπως με τον Danny ή σε κανονικά με πλήρη μπάντα?
Όχι ακριβώς πιο εύκολη, αλλά σίγουρα τόσο διαφορετική… Με μια μπάντα οι εμφανίσεις έχουν πολλή ενέργεια, ροκάρουμε, τραγουδάμε δυνατά, υπάρχει κίνηση… Μου αρέσει πολύ αυτό! Αλλά και σε ένα show σαν και αυτό η ατμόσφαιρα είναι πιο οικεία, υπάρχει πιο στενό δέσιμο… και μπορώ να λέω ιστορίες. Μου αρέσουν και τα δύο εξίσου, δεν μπορώ να διαλέξω.

Αυτή η περιοδεία γίνεται εν μέσω των εμφανίσεων με τους The Gentle Storm, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες και «πομπώδεις» παραγωγές. Είναι αυτά τα ακουστικά shows και ένας τρόπος να χαλαρώνεις?
Κατά κάποιο τρόπο ναι, δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο στήσιμο σκηνής και οι μετακινήσεις είναι ευκολότερες όταν είναι 2-3 άτομα αντί για 11-12… Σίγουρα λιγότερο άγχος αλλά η συγκέντρωση που απαιτείται είναι η ίδια! Πάντα πρέπει όλα να είναι σωστά, ποτέ δεν μου βγαίνει ως οκνηρία!

Είσαι μια καλλιτέχνιδα περιζήτητη, με την υπέροχη φωνή σου και την γενικότερη παρουσία σου… Πώς είναι η αίσθηση να θέλουν να δουλέψουν μαζί σου μουσικοί όπως ο Arjen Lucassen ή ο Devin Townsend?
Πρώτα και κύρια, τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υπέροχο να δουλεύεις μαζί τους, καθώς είναι καταπληκτικοί συνθέτες και παραγωγοί, οπότε είναι απόλαυση τόσο να δημιουργείς όσο και να ηχογραφείς και να εμφανίζεσαι μαζί τους. Περνάω πολύ καλά και φυσικά μαθαίνω και πολλά.

Anneke Van Giersbergen

Έχεις και άλλες συνεργασίες με τις οποίες ασχολείσαι… υπάρχει πιθανότητα να δούμε τις The Sirens στα μέρη μας κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον?
Οι The Sirens είναι ένα υπέροχο live-project, περνάμε τέλεια σε αυτές τις εμφανίσεις! Δυστυχώς όμως και οι τρεις μας είτε δουλεύουμε πάνω σε νέα albums ή περιοδεύουμε με τις μπάντες μας αυτό τον καιρό, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά shows μαζί στα σχέδιά μας προς το παρόν. Έχουμε κλείσει βέβαια κάποιες εμφανίσεις σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και να παίξουμε με τους Nightwish αργότερα μέσα στη χρονιά. Αυτό το περιμένουμε με ανυπομονησία!

Εκτός από εμφανίσεις, υπάρχουν σχέδια για νέα μουσική από σένα?
Και βέβαια υπάρχουν! Θα κυκλοφορήσω ένα κάπως «κλασσικό» album προς το τέλος του έτους και ήδη γράφω μουσική για νέο solo δίσκο μέσα στο 2016.

Η «Storm» εκδοχή στο album «The Diary» (των The Gentle Storm) είναι μουσική πιο heavy σε σχέση με την προσωπική σου μπάντα… Μπορεί να γίνει σύγκριση όσον αφορά τις προτιμήσεις σου? Στις συνεργασίες σου γενικά είναι πιο heavy η προσέγγιση, όπως με τους Ayreon, τον Devin Townsend ή ακόμα και με τους Moonspell (σε εκείνο το καταπληκτικό Scorpion Flower)…
Νομίζω ο επόμενος solo δίσκος μου θα είναι πιο heavy σχετικά με το προηγούμενο υλικό επίσης. Εξαρτάται από το πώς μου βγαίνει αυθόρμητα κάθε φορά η διάθεση για την εκάστοτε προσέγγιση στη μουσική. Έχω κάνει κάποια πια «ελαφριά» albums στο παρελθόν επειδή απλά έτσι έβγαιναν κατά τη σύνθεσή σου και ένιωθα την ανάγκη να τα κυκλοφορήσω. Κάποια πιο ανεβαστικά, πιο «ροκάδικα». Τώρα με τους The Gentle Storm είμαι πολύ ικανοποιημένη με αυτόν τον πιο βαρύ και ορχηστρικό ήχο, θα ήθελα να συνεχίσω σε αυτή την ατμόσφαιρα.

Η συνεργασία με τόσους πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες επηρεάζει καθόλου την προσωπική σου δουλειά?
Οπωσδήποτε! Ακόμα και στον ήχο ,όπως έλεγα πιο πριν με τους The Gentle Storm και τον νέο μου δίσκο, αλλά πολλές φορές και σε άλλες πτυχές, όπως οι στίχοι, η τεχνικές που τραγουδάω, η εμφάνιση στη σκηνή και διάφορες άλλες επιρροές.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και κυρίως σε ευχαριστούμε για την υπέροχη μουσική!
Εγώ ευχαριστώ!! Τα λέμε σύντομα και από κοντά!!

1 COMMENT

Comments are closed.