Home Globalnoiz Live Reports Ανταπόκριση: Sabaton, Accept and Twilight Force @ Piraeus 117 Academy 8/3/2017

Ανταπόκριση: Sabaton, Accept and Twilight Force @ Piraeus 117 Academy 8/3/2017

825
0
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

Πρώτοι στη σκηνή για το tour αυτό, οι Twilight Force. Και ας είναι μία αρκετά νέα μπάντα είμαι σίγουρος ότι είναι στο ραντάρ πολλών καθώς και έχουν δεσμευτεί πολύ το όλο fantasy theme, που ενώ πολύ έχουν προσπαθήσει, συνήθως καταλήγει σε generic power metal. Οι Twilight Force όμως φαίνονται αντικειμενικά καλοί, με ευχάριστη μουσική και καλό show με κουστούμια και πολύ ενέργεια! Φάνηκε και ότι αρκετοί στο κοινό ξέραν μερικά απ’ τα κομμάτια και τραγουδούσαν μαζί με τα ξωτικά. Ακούγοντας μόνο 6 κομμάτια βέβαια, περιμένουμε πως και πως καινούργιο υλικό από τους Σουηδούς!

Και ύστερα από δύο χρόνια αναμονής οι τιτάνες της heavy metal (Accept), όρμησαν στη σκηνή με το κλασσικό κομμάτι “Stampede”. Με το Ελληνικό κοινό γεμάτο ενέργεια ήταν ξεκάθαρο ότι κανένας εκεί μέσα δεν τους θεωρούσε support μπάντα στο χτεσινό event. Ήταν ένα συγκρότημα με δεκαετίες εμπειρίας και διαχρονικούς ύμνους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου της μουσικής και που παρ’ όλα αυτά τους βλέπεις στη σκηνή να το διασκεδάζουν σαν εικοσάρηδες.
Αν και σχετικά μικρό το set-list, ήταν ίσως πλήρως αντιπροσωπευτικό των Accept και συνοδεύτηκε από άψογο show. Οι γερόλυκοι τα δώσανε όλα, με καπνούς, χαρούμενο show και κάθε έναν άνθρωπο στο κοινό να τραγουδάει παρέα στα κλασσικά κομμάτια όπως “Princess of the Dawn” και “Balls to the Wall”. Ήταν η πρώτη φορά που τους έβλεπα και μπορώ να πω ότι η εμφάνιση όντως φάνηκε πολύ σύντομη για συγκρότημα με 38 χρόνια στην πλάτη, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τους ξαναδούμε σύντομα και ίσως και με καινούργιο υλικό!

Accept Set-List
1. Stampede
2. Stalingrad
3. Restless and Wild
4. London Leatherboys
5. Final Journey
6. Princess of the Dawn
7. Fast as a Shark
8. Metal Heart
9. Teutonic Terror
10. Balls to the Wall

Και δεν ήταν πολύ πιο μετά που το κλασσικό στρατιωτικά ντυμένο crew των Sabaton, με θεατριλίκια και salutes ετοίμασε την σκηνή και άνοιξε την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την απίστευτη φετινή σκηνή. Έχοντας τα drums μέσα σε τάνκ την τελευταία φορά θα αναρωτιόταν κανείς πως θα ήταν ποτέ δυνατό να ξεπεράσουν πάλι τον εαυτό τους… Η σκηνή θύμιζε γραμμή άμυνας, με ένα τοίχος που απλωνόταν απ’ άκρη σ’ άκρη και το τανκ με τα τύμπανα στη μέση να φαίνεται σαν να έχει διαπεράσει το τοίχος! Το show ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά, με κομμάτι των ίδιων των sabaton απ΄τα ηχεία αυτή τη φορά αντί για το “The Final Countdown” ως intro, και προφανώς το παντοδύναμο άνοιγμα “…this is Sabaton, and this is Ghost Division!”.

Το venue ήταν επιτέλους επαρκώς μεγάλο για μια τόσο αγαπημένη μπάντα (σε σχέση με τις προηγούμενες φορές) και από την αρχή κιόλας όλοι χοροπήδαγαν και τραγουδούσαν – ακόμη και πάνω στις σκάλες… Η οικογένεια των Sabaton καλωσόριζε και ένα καινούργιο μέλος σε αυτή την περιοδεία, τον κιθαρίστα Tommy Johanson, καθώς και guest drummer ο οποίος κάλυπτε για τον Hannes ο οποίος καλωσορίζει καινούργιο μέλος στην δική του οικογένεια! Ο χαμός ήδη άρχισε από το δεύτερο κομμάτι με τίτλο “Sparta”, το πρώτο και ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του νέου δίσκου “The Last Stand” ο οποίος είναι βασισμένος σε ηρωικές άμυνες σε ιστορικές μάχες. Με τέσσερις άντρες του crew στη σκηνή αμφιεσμένοι σε χολυγουντιανοί σπαρτιάτες (ξέρετε, μόνο με σλιπάκια) αλλά και τον ίδιο τον Joakim αμφιεσμένο και με την Ελληνική σημαία στο χέρι.
Το show συνέχισε άκρως εντυπωσιακά όπως αρμόζει σε μια τέτοια μπάντα. Με αγαπημένα τραγούδια όπως το “Swedish Pagans” και το “Carolus Rex”, αλλά και παλιά όπως το “Union”. Ίσως το πιο αξέχαστο σημείο της χτεσινής συναυλίας για μένα είναι όταν φέρανε στη σκηνή αρμόνιο και acoustic όργανα και παίξανε το “The Final Solution”. Με έπιασε τελείως έκπληκτο και η εκτέλεση αυτή – που πρώτη φορά άκουγα – σε συνδυασμό με όλους τους αναπτήρες στο κοινό είμαι σίγουρος ότι έγινε αξέχαστη εμπειρία για πολλούς.

Sabaton Set-list
In The Army Now / The March to War (intro)
1. Ghost Division
2. Sparta
3. Blood of Bannockburn
4. Swedish Pagans
5. The Last Stand
6. Carolus Rex
7. Union (Slopes of St. Benedict)
8. The Lost Battalion
9. The Lion From The North
10. The Final Solution (Acoustic)
11. Resist and Bite
12. Night Witches
13. Winged Hussars
14. Primo Victoria
15. Shiroyama
16. Coat of Arms
17. To Hell and Back

Το show δεν ησύχασε ούτε για μία στιγμή, με κομμάτια να συνοδεύονται από βίντεο στην οθόνη, όπως το into του “Primo Victoria” κατά το encore που προηγήθηκε από σκηνές του βομβαρδισμού και της αποβίβασης στην Νορμανδία. Ο ίδιος ο Joakim στη αρχή του τραγουδιού μετά το encore βγήκε από ένα “κουτί” μέσα από καπνούς σαν στρατιώτης που αποβιβαζόταν από βάρκα στη Νορμανδία! Γενικά, δύσκολα θα έγραφα εγώ ο ίδιος set-list που να μου άρεσε περισσότερο.