Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Έμπινγκ, Στο Μιζούρι: Είναι από εκείνες τις ταινίες που τις βλέπεις, αγανακτείς, αναρωτιέσαι, θυμώνεις, αναζητάς δικαιοσύνη και στο τέλος…
Πάει καιρός που είδα την ταινία μα δεν σας κρύβω πως είναι από εκείνες που μου έμεινε χαραγμένη στο μυαλό και θα την έβλεπα ξανά και ξανά.
Το στόρυ όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου είναι το εξής:
Τι συμβαίνει όταν η συσσωρευμένη οργή έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα ηθικής σε μια μικρή φιλήσυχη κωμόπολη;
Αρκετούς μήνες μετά τη δολοφονίας της κόρης της και ενώ η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί, η Μίλντρεντ Χέιζ (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) αποφασίζει να κάνει μία τολμηρή και πρωτότυπη κίνηση για να πιέσει τις τοπικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου. Νοικιάζει τρεις πινακίδες στην είσοδο της κωμόπολης Έμπινγκ, όπου κατοικεί, τοποθετώντας τους αφίσες με αμφιλεγόμενα μηνύματα, τα οποία απευθύνονται στον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή, τον Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (υποψήφιος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος «μαμάκιας» με ροπή προς τη βία, εμπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και του νόμου στο Έμπινγκ επιδεινώνεται, οδηγώντας τις καταστάσεις στα άκρα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η Μίλντρεντ Χέιζ είναι μια μάνα που χάνει την κόρη της ξαφνικά ένα βράδυ και την βρίσκει βιασμένη και καμένη (στην κυριολεξία). Οι αστυνομικές αρχές, όσοι μήνες και αν πέρασαν δεν κατάφεραν να βρουν τον δράστη έτσι και η υπόθεση έμεινε στο συρτάρι καλά σφραγισμένο, δίχως κανείς να κάνει τίποτα ή να αναρωτηθεί, πως σε εκείνο το μικρό μέρος που ποτέ δεν γινόταν κάτι τραγικό, ξαφνικά χάνει έναν άνθρωπο με τέτοιο σκληρό τρόπο. ΄Ετσι για ακόμα μια φορά η δικαιοσύνη φτάνει στα χέρια του πρωταγωνιστή και συγκεκριμένα στην Μίλντρεντ Χέιζ (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), όπου και κάνει το εξής έξυπνο για να μπορέσει να αφυπνίσει τις αστυνομικές αρχές. Νοικιάζει τρεις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες, που βρίσκονται κατά την είσοδο της κωμόπολης Έμπινγκ, δίνοντας μικρά “διακριτικά” μηνύματα, ρωτώντας τι γίνεται με την υπόθεση της κόρης της. Η κίνηση της αυτή θα φέρει τα πάνω κάτω, καθώς όταν όλοι κοιμούνται γιατί να τους ξυπνήσεις;
Τα κανάλια ξαφνικά δίνουν τροφή εκεί που πρέπει, πρόσωπα από το παρελθόν εμφανίζονται και μια πλοκή που πολύ θα αγαπήσεις και θα αγανακτήσεις.
Δεν θα πω παραπάνω γιατί είμαι σίγουρη πως θα το δεις, είμαι σίγουρη πως θα θες να το συζητήσεις και φυσικά θα μείνεις με την ίδια απορία που έχω και εγώ.
Παρόλα αυτά, οι ερμηνίες των Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γούντι Χάρελσον και Σαμ Ρόκγουελ, είναι εξαιρετικές! Πολύ καλή σκηνοθεσία, φωτογραφία αλλά και soundtrack (αν είστε από εκείνους που τους δίνουν σημασία).
4 βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες 2018, στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία – Δράμα, Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Δραματική Ταινία, Β’ Ανδρικός Ρόλος και Καλύτερο Σενάριο
9 Υποψηφιότητες στα British Academy Film Awards (BAFTA), στις κατηγορίες Καλύτερη ταινία, Καλύτερη σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείος Ρόλος και Β’ Ανδρικός Ρόλος
Στο Top 10 των ταινιών της χρονιάς, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου