Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα Το Παρίσι τιμά τον Μεσιέ Σοκολά!

Το Παρίσι τιμά τον Μεσιέ Σοκολά!

126
0

Αποκαθιστώντας δύο αδίκως ξεχασμένους πρωτοπόρους της τέχνης στη θέση που τους αξίζει στη συλλογική μνήμη, ο δήμος των Παρισίων έκανε τα αποκαλυπτήρια ειδικής τιμητικής πλάκας  για τον Ραφαέλ Παντίγια και τον Ζορζ Φουτίτ, παρουσία των βασικών συντελεστών της βιογραφικής ταινίας «Μεσιέ Σοκολά», που αναβιώνει την ιστορία τους.

Ο βραβευμένος με Σεζάρ Ομάρ Σι («Οι Άθικτοι») και ο πολυβραβευμένος Τζέιμς Τιερέ, εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν, πρωταγωνιστούν στο πολυαναμενόμενο «Chocolat» του Ροσντί Ζεμ, που αφηγείται την απίστευτη ιστορία του Μεσιέ Σοκολά, του πρώτου μαύρου αρτίστα που έγινε διάσημος στη Γαλλία και ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ και οι αδελφοί Λιμιέρ – οι τελευταίοι, μάλιστα, τον χρησιμοποίησαν στις πρώτες τους ταινίες.

Στην τιμητική πλάκα αναγράφονται τα εξής:

«Εδώ, στο Nouveau Cirque – ο Ραφαέλ Παντίγια (1868-1917), γνωστός και ως ο «Κλόουν Σοκολά», που είχε γεννηθεί σκλάβος στην Κούβα, και ο Ζορζ Φουτίτ (1864-1921) εφηύραν την κωμωδία του κλόουν, ενώνοντας μαζί τον Λευκό Κλόουν και τον Ογκίστ»

Ο Σοκολά, κατά κόσμον Ραφαέλ Παντίγια, γεννήθηκε σκλάβος στην Κούβα την δεκαετία του 1860 και πουλήθηκε ως υπηρέτης σε έναν Πορτογάλο έμπορο. Στα 16 του, δραπέτευσε και βρέθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, συμμετέχοντας σε σόου των καμπαρέ όπου επεδείκνυε την εντυπωσιακή σωματική του δύναμη. Ένας Άγγλος κλόουν τον πήρε μαζί του στο Παρίσι, όπου οι μαύροι περφόρμερ ήταν πλέον της μόδας. Η παντομίμα στην οποία πρωταγωνίστησε, με τίτλο «Ο Γάμος του Σοκολά», είχε μεγάλη επιτυχία και τράβηξε την προσοχή του διάσημου Άγγλου κλόουν Φουτίτ.

Οι δυο τους είχαν την ιδέα να συνδυάσουν τις δύο περσόνες, του κλόουν με το λευκό πρόσωπο και του Σοκολά, και γνώρισαν τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας το απλό λαϊκό κοινό καθώς και τους υψηλούς κύκλους του Παρισιού, και μπαίνοντας στις καλλιτεχνικές παρέες της Μονμάρτης. Αν και σήμερα έχουν λίγο ως πολύ ξεχαστεί, η επιρροή τους στην τέχνη του τσίρκου και του θεάτρου είναι αναμφισβήτητη και ακόμη εμφανής.

Η ταινία «Μεσιέ Σοκολά» θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από την Odeon.