Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα Joaquin Phoenix: Η ταπεινότητα και τα Oscars

Joaquin Phoenix: Η ταπεινότητα και τα Oscars

137
0

Όλοι γνωρίζουμε τι εστί Joaquin Phoenix και ποια είναι τα πιστεύω του. Έπειτα τον τελευταίο του ρόλο στην ταινία Joker – όπου και βραβεύτηκε για την ερμηνεία του, ο Phoenix τρέχει ενεργά για όλα εκείνα που τον προβληματίζουν σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη. Ακτιβιστής σε μεγάλο βαθμό αλλά και ανθρωπιστής.

Οι περισσότεροι περιμέναμε την βράβευση του στα Οσκαρικά βραβεία και σίγουρα ξέραμε πως η ομιλία του θα ήταν καθηλωτική.
Δεν περιμέναμε όμως την τόση ταπεινότητα και τα όσα ανέφερε, όπως για τα δικαιώματα όλων (ανθρώπων, ζώων), τον αδερφό του River Phoenix, την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του και τόσα άλλα που μας έκανε να δακρύσουμε.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το video του:

“Ω Θεέ μου αισθάνομαι τόση ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νιώθω καθόλου ανώτερος από κανένα των υπολοίπων υποψηφίων συναδέλφων μου, αλλά και κανενός άλλου μέσα σε αυτή την αίθουσα. Μοιραζόμαστε όλοι την ίδια αγάπη για τον κινηματογράφο και αυτό το είδος έκφρασης, μου έχει χαρίσει τα πλέον πλούσια δώρα ζωής, που δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει χωρίς αυτή.

Αλλά πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε σε εμένα, αλλά και σε πολλούς από εμάς σε αυτή την αίθουσα, είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την φωνή μας για όλους όσους δεν μπορούν να ακουστούν, για όλους όσους δεν έχουν φωνή.

Σκέφτομαι πολύ για μερικά από τα πλέον οδυνηρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά.

Νομίζω ότι υπάρχουν φορές που νιώθουμε, ή μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως νιώθουμε, ότι αγωνιζόμαστε και υπερασπιζόμαστε διάφορα θέματα. Αλλά διαπιστώνω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα μεταξύ φύλων, για ρατσισμό, για έμφυλες μειονότητες, για τα δικαιώματα των ιθαγενών, ή για τα δικαιώματα των ζώων, θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε την καταπολέμηση της βίας, να μιλάμε δηλαδή για την καταπολέμηση της πεποίθησης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή κάποιο είδος, δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται με ασυδοσία έναν άλλο είδος, χωρίς να τιμωρείται.

Πιστεύω ότι έχουμε αποκοπεί από τη Φύση και πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι μιας εγωκεντρικής θέασης του κόσμου, έχοντας αναπτύξει την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Πιστεύω ότι έχουμε αποσυνδεθεί κατά πολύ από τον φυσικό κόσμο.

Χρησιμοποιούμε τη φύση λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους της. Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιήσουμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν αυτή γεννά το μωρό της, της το κλέβουμε, παρ όλο που οι κραυγές και οι εκκλήσεις του πόνου και της αγωνίας της είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Και στη συνέχεια παίρνουμε το γάλα της που προοριζόταν για το μοσχαράκι της, για να το βάλουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι διστάζουν την ιδέα της προσωπικής απόφασης στην αλλαγής, επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να θυσιάσουν κάτι για να εγκαταλείψουν μια παλιά συνήθεια.

Όμως ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι είναι εφευρετικός, δημιουργικός και ευφυής. Και πιστεύω ότι με γνώμονα την αγάπη και τη συμπόνια, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι επωφελή για όλα τα αισθανόμενα πλάσματα του πλανήτη και το περιβάλλον.

Ομολογώ ότι ήμουν ένας αχρείος στην ζωή μου, ήμουν εγωιστής, σκληρός μερικές φορές, δύστροπος στις συνεργασίες, αλλά είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα μου έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία.

Και πιστεύω ότι τότε είναι που αναδεικνύουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όχι ακυρώνοντας ο ένας τον άλλον για παλιά λάθη, αλλά όταν τον βοηθάμε να αναπτυχθεί.

Όταν μοιραζόμαστε τη γνώση ο ένας με τον άλλον, όταν αλληλοβοηθούμαστε προς την πορεία της εξιλέωσης, της κάθαρσης. Αυτό πιστεύω είναι ότι καλύτερο στην ανθρωπότητα !

Όταν ήταν 17 χρονών ο αδελφός μου είχε γράψει ένα στίχο «Αναζήτησε τη σωτηρία μέσα από την αγάπη και τότε θα επέλθει η ειρήνη ..»”