Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Horrorant Film Festival “FRIGHT NIGHTS” 16 – 18 Μαΐου...

3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Horrorant Film Festival “FRIGHT NIGHTS” 16 – 18 Μαΐου | Αθήνα

160
0

Η Ιστορία του Ισπανικού τρόμου σε 10 ταινίες

Το Horrorant Film Festival ‘ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ’ είναι μια διοργάνωση που αγαπά πραγματικά το σινεμά τρόμου και τιμά τους πρωτοπόρους του είδους από οποιαδήποτε χώρα κι αν προέρχονται. Φέτος μιλάμε Ισπανικά!

Foto fija WAX 20

Σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα, οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016 κάνουν μια μεγάλη αναδρομή στον κινηματογράφο τρόμου από την Ισπανία, μιας χώρας που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει τον τρόμο ως το πρώτο κινηματογραφικό είδος παραγωγής. Ολόκληρη η ιστορία του Ισπανικού τρόμου σε 10 ταινίες, για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη οι περισσότερες.

low vampyres

Επίσημοι καλεσμένοι του φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016 και της Ισπανικής Πρεσβείας είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης του Vampyres, του Wax και του ντοκιμαντέρ I Zarpazos, Victor Matellano, και η πρωταγωνίστρια του Vampyres, Almudena Leon.

Ο ανερχόμενος Ισπανός σκηνοθέτης θα είναι μαζί μας την Δευτέρα 16 Μαΐου στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ, όπου θα δούμε το ντοκιμαντέρ του για την ιστορία του Ισπανικού τρόμου, I Zarpazos! Un Viaje por el Spanish Horror καθώς και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 17 Μαΐου στη προβολή του νέου Ισπανικού ερωτικού βαμπιρικού θρίλερ Vampyres, στο ΙΝΤΕΑΛ. Μαζί με τον σκηνοθέτη Victor Matellano θα βρίσκεται στην Αθήνα και η Almudena Leon, μία από τις Vampyres της ταινίας.

countdraculaposter

Το ταξίδι του ισπανικού κινηματογράφου στον Τρόμο ξεκίνησε στη δεκαετία του 70, που χαρακτηρίστηκε ως η Χρυσή εποχή του, με το σινεμά του Jesus Franco και του Eugenio Martin. Στις ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ θα δούμε δύο χαρακτηριστικές ταινίες εκείνης της εποχής, Ο Κόμης Δράκουλας Ξαναχτυπά – Count Dracula (1970) του Franco με τον Christopher Lee στο ρόλο που τον σημάδεψε και τον Klaus Kinski και Το Εξπρές του Τρόμου – Horror Express (1972) του Martin.

low wax FINAL_2

Την πρώτη ταινία της τετραλογίας του Amando de Ossorio, Η Νύχτα των Τυφλών Νεκρών – Tombs of the Blind Dead (1972) και το χαρακτηριστικό monster horror film, Οι Καυτές Νύχτες των Βρυκολάκων – Werewolf vs Vampyre Woman (1971) του Leon Klimovsky και βέβαια μια ταινία του θρυλικού Jorge Grau την, Επιδρομή από το Νεκροταφείο – Let Sleeping Corpse Die (1974).

Θα κάνουμε μια μικρή στάση στα 90’s, σε μια σημαντική αλλά και αμφιλεγόμενη εποχή του Ισπανικού σινεμά, με την ταινία Tesis (1996) του Alejandro Amenabar, για να φτάσουμε στην ταινία ορόσημο Το Ορφανοτροφείο – El Orfanato (2007) του J.A. Bayona, στον ψυχολογικό τρόμο με Τα Μάτια της Τζούλια – Julia’s Eyes (2010) του Guillem Morales και στην παράνοια του Alex de la Iglesia με το Σκύλες και Μάγισσες – Witching and Bitching (2013).

Foto fija WAX 12

Η Αθηναϊκή διαδρομή του φετινού φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 21.00 στο ΙΝΤΕΑΛ, με ένα από τα σημαντικότερα Ισπανικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων, Το Σώμα (El Cuerpo) Spain (2012) σε σκηνοθεσία του Oriol Paulo.
Πριν την έναρξη της ταινίας θα γίνει η τελετή λήξης του φεστιβάλ, με την ανακοίνωση των βραβείων από τον κο Κωνσταντίνο Χατζηπαπά και την απονομή του βραβείου Καλύτερου Ελληνικού Μικρού Μήκους από τον πρόεδρο το ΟΠΑΝΔΑ, κο Χρήστο Τεντόμα.

Οι Ισπανικές ταινίες που θα παίζονται στις ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ στην Αθήνα από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου, είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/5

ΙΝΤΕΑΛ

23.00: Επιδρομή από το Νεκροταφείο (Let Sleeping Corpses Lie) Spain/Italy (1974) Σκηνοθεσία: Jorge Grau

Με 3 βραβεία στο Sitges και την υπογραφή ενός από τους πιο σημαντικούς Ισπανούς σκηνοθέτες τρόμου, το The Living Dead at Manchester Morgue (όπως είναι ο Βρετανικός τίτλος) είναι απλά η καλύτερη ταινία με ζόμπι που έχει γίνει ποτέ!

Ένας μπάτσος κυνηγά δύο χίπις, ύποπτους για μια σειρά δολοφονιών. Ωστόσο, οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ζωντανοί νεκροί διψασμένοι για ανθρώπινη σάρκα, που ήρθαν στη ζωή από χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες της περιοχής.

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

low izarpazos

22.20: Ένα Ταξίδι στον Ισπανικό Τρόμο (I Zarpazos! Un Viaje por el Spanish Horror) Spain (2013)

Παρουσία του σκηνοθέτη Victor Matellano

Γιατί βλέπουμε ταινίες τρόμου; Τι το ελκυστικό έχουν; Πώς αναπτύχθηκε ο ισπανικός τρόμος για να γίνει το Νο 1 κινηματογραφικό είδος;
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ισπανικό τρόμο, σκηνοθετημένο από τον Victor Matellano και βασισμένο στο βιβλίο του ίδιου.
Στην ταινία μιλούν πολλά μεγάλα ονόματα του είδους.

ΤΡΙΤΗ 17/5

ΙΝΤΕΑΛ

19.00: Το Εξπρές του Τρόμου (Horror Express) Spain/UK (1972) Σκηνοθεσία: Eugenio Martin

Το 1906 στην Κίνα, ένας Βρετανός ανθρωπολόγος ανακαλύπτει ένα παγωμένο προϊστορικό πλάσμα και θα πρέπει να το μεταφέρει στην Ευρώπη με το τρένο.
Δυο θρύλοι του παγκόσμιου σινεμά (Christopher Lee και Peter Cushing) υπό την σκηνοθετική δεξιότητα του σπουδαίου Eugenio Martin, ο οποίος όταν άφησε τα γουέστερν μας έδωσε απίστευτες στιγμές κινηματογραφικού τρόμου.

21.00: Βρυκόλακες (Vampyres) Spain (2015)

Παρουσία του σκηνοθέτη Victor Matellano και της πρωταγωνίστριας Almudena Leon

Βασισμένη στην αγγλική ταινία του 1974 με τον ίδιο τίτλο, αλλά με περισσότερο αισθησιασμό, διαστροφή, τρόμο και φυσικά, περισσότερο αίμα. To αριστουργηματικό ερωτικό horror ενός από τους πιο ανερχόμενους Ισπανούς σκηνοθέτες.

Δύο βαμπίρ “ζουν” σε μια σκοτεινή έπαυλη, όπου φέρνουν άντρες με την υπόσχεση σεξουαλικών οργίων, που τελικά καταλήγουν να είναι όργια γεμάτα αίμα.

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

low conde dracula

21.00: Ο Κόμης Δράκουλας Ξαναχτυπά (Count Dracula) Spain (1970) Σκηνοθεσία: Jesus Franco

Ο σημαντικότερος ίσως σκηνοθέτης της ιστορίας του Ισπανικού σινεμά τρόμου, Jesus Franco, με τον Christopher Lee στο ρόλο που τον σημάδεψε και τον Klaus Kinski, ως τον πιστό του Reinfierd. Η εκδοχή της κλασικής ιστορίας του Bram Stoker από τον Jesus Franco, με τον Κόμη Δράκουλα ως ένας γέρος που γίνεται νεότερος κάθε φορά που δειπνεί με το αίμα νεαρών παρθένων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5

ΙΝΤΕΑΛ

low horizontal el cuerpo banner

18.30 Τα Μάτια της Τζούλια (Julia’s Eyes) Spain (2010) Σκηνοθεσία: Guillemo Morales

Η ιστορία μιας γυναίκας που αρχίζει να χάνει την όραση της, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ερευνήσει τον μυστηριώδη θάνατο της δίδυμης αδερφής της.

Με το όνομα του Guillermo del Toro στη παραγωγή και υποψηφιότητα για βραβείο Goya για την πρωταγωνίστρια, τα Μάτια της Τζούλια είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ αγωνίας που σηματοδότησε την ακμή του ψυχολογικού τρόμου στην Ισπανία.

21.00: Το Σώμα (El Cuerpo) Spain (2012) Σκηνοθεσία: Oriol Paulo

Το πτώμα μιας γυναίκας εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το νεκροτομείο. Ένας ντετέκτιβ αρχίζει να ερευνά το περίεργο αυτό περιστατικό, με την βοήθεια του χήρου της χαμένης γυναίκας.

Με υποψηφιότητα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας στα βραβεία Goya, μια ταινία για γερά νεύρα, με πολύ μυστήριο, ανατροπές και όμορφο στυλιζάρισμα. Από τους παραγωγούς των ταινιών «Το Ορφανοτροφείο», «Τα Μάτια της Τζούλια» και «Το Μικρό Νησί», λίγες μέρες πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες.

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

low VAMPYRES_poster_nocturna1

18.50: Βρυκόλακες (Vampyres) Spain (2015) Σκηνοθεσία: Victor Matellan

20.15: Το Νησί των Μικρών Δολοφόνων (Who Can Kill A Child?) Spain (1976) Σκηνοθεσία: Narciso Ibáñez Serrador

Το σκληρό classic terror film που έσφιξε τα στομάχια των Ισπανών στα μέσα της δεκαετίας του 70, και έγινε remake πολλές φορές, χωρίς κανείς ποτέ να συλλάβει την βίαιη αύρα του πρωτότυπου.

Ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών φθάνει σε ένα νησί όπου όλα τα παιδιά έχουν τρελαθεί και δολοφονούν τους ενήλικες.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ την Πέμπτη 19 Μαΐου ξεκινούν τη διαδρομή τους στη Θεσσαλονίκη στους κινηματογράφους ΒΑΚΟΥΡΑ 1 και 2 – έως 25 Μαΐου

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ https://docs.google.com/uc?authuser=0&id=0B4QZ8lT09AkAb1RCMHduTG1VaGc&export=download

Και εδώ το trailer του φεστιβάλ

Πληροφορίες για το HORROR FESTIVAL θα βρείτε εδώ:

http://www.filmboy.gr/
http://www.horrorant.com/
https://www.facebook.com/Horrorant-263209210390495/

Το Horrorant Film Festival “FRIGHT NIGHTS” διοργανώνεται από το κινηματογραφικό δίκτυο FilmBoy (το κινηματογραφικό site www.filmboy.gr, το θεματικό site www.horrorant.com και την εταιρεία διανομής FilmBoy Pictures) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισπανικής Πρεσβείας.

Πληροφορίες και προπωλήσεις

Τιμές Εισιτήριων

Απλό εισιτήριο 6 ευρώ (1 ταινία μικρού μήκους + 1 ταινία μεγάλου μήκους)
Ημερήσιο εισιτήριο 10 ευρώ (όλες οι ταινίες της ίδιας ημέρας)
Full Pass 50 ευρώ (ελεύθερη είσοδο για όλες τις προβολές του προγράμματος)

Αίθουσες προβολών

Αθήνα

Κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ
Πανεπιστημίου 46, στάση ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο
Τηλ.: 210 38 26 720

Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Λ. Συγγρού 106, στάση ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ
Τηλ.: 210 92 30 081

Θεσσαλονίκη

Κινηματογράφος ΒΑΚΟΥΡΑ 1 & 2
Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 233665, 2310 233669