Home Κινηματογραφικά Άρθρα Αφιέρωμα στον Sir Christopher Lee

Αφιέρωμα στον Sir Christopher Lee

287
0

Ο Sir Christopher Lee δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός, αλλά ένα θρύλος. Έφυγε στα 93 του, έχοντας μια καριέρα 70 ετών, και ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό. Συμμετείχε σε πάνω από 300 ταινίες και σειρές, παίζοντας ένα μεγάλος εύρος ρόλων. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους παραγωγούς και σκηνοθέτες τους Hollywood, μεταξύ των οποίων Peter Jackson, Tim Burton και George Lucas, και συμμετείχε σε μερικά από τα μεγαλύτερα franchise ταινιών όλων των εποχών όπως Star Wars, The Lord Of The Rings και πιο πρόσφατα στις ταινίες The Hobbit.

christopher-lee-lord-of-the-rings

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και τη καριέρα του ως τραγουδιστής. Στην αρχή έκανε αφηγήσεις σε δίσκους των Rhapsody Of Fire και Manowar, και στη συνέχεια δημιούργησε το προσωπικό του σχήμα Charlemagne. Κυκλοφόρησε συνολικά δύο albums, τρία EPs, και τρία singles, ενώ το 2010 ο Tony Iommi του απένειμε το βραβείο “Spirit of Metal”, στα Golden Gods Αwards.


Το BURST magazine είχε τη μεγάλη τιμή να πάρει συνέντευξη από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Μας μίλησε για τα ξεκινήματα της καριέρας του, την αναγνωρισιμότητα που ήρθε από τη συμμετοχή του στις ταινίες της Hammer Film Productions, γιατί θεωρούσε τους ρόλους του στις ταινίες The Wicker Man και Jinnah ως τις καλύτερες ερμηνείες στη καριέρα του, την ενασχόλησή του με τη μουσική και άλλα.

Διαβάστε τη συνέντευξη:


 

Ηθοποιία

Ο Sir Christopher Lee γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1922 στη περιοχή Belgravia του Λονδίνου, και ξεκίνησε τη καριέρα του ως ηθοποιός λίγο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε τη θητεία του στην αντικατασκοπεία της RAF, ενώ συμμετείχε σε κοινές αποστολές με την Αμερικάνικη SAS. Πολύ λίγα είναι γνωστά από εκείνη τη περίοδο, λόγω του διαβαθμισμένου περιεχομένου των συγκεκριμένων αποστολών.

Christopher-Lee-dracula

Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1947 με τη ταινία Corridor of Mirrors, ενώ συμμετείχε, σε ένα μικρό ρόλο, στον Hamlet με τον Laurence Olivier. Συνέχισε να παίζει σε μικρούς ρόλους μέχρι το 1957, ώσπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ταινία της Hammer, με τίτλο The Curse Of Frankenstein. Η συγκεκριμένη ταινία σηματοδότησε μια μακρά συνεργασία με την εταιρία Hammer, όπου ενσάρκωσε πάρα πολλούς ρόλους, μεταξύ των οποίων τον Κόμη Δράκουλα και τον Fu Manchu. Σε πολλές από αυτές τις ταινίες, συμπρωταγωνίστησε μαζί με μια άλλη cult φιγούρα των ταινιών Hammer, τον Peter Cushing. Συνέχισε να παίζει σε ταινίες τρόμου, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε να παίζει σε πιο εμπορικές ταινίες όπως The Three Musketeers (1973), ή στη ταινία James Bond με τίτλο The Man With The Golden gun (1974).

Ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια όπου έπαιξε σε διάφορους ρόλους στις ταινίες της Hammer, και φοβούμενος μη τυποποιηθεί με τις ταινίες τρόμου, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αμερική το 1977. Σε ηλικία 55 ετών ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα στο Hollywood, δουλεύοντας με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και παραγωγούς, όπως τον Stephen Spielberg στις ταινίες 1941 (1979) και Gremlins 2 (1990), τον Tim Burton στις ταινίες Sleepy Hollow (1999), Alice in Wonderland (2010) και Dark Shadows (2012), τον Martin Scorsese στο Hugo (2011), τον George Lucas στη δεύτερη τριλογία των Star Wars, και φυσικά τον Peter Jackson στις τριλογίες The Lord Of The Rings και The Hobbit, όπου υποδύθηκε τον Saruman.

christopher-lee-man-with-the-golden-gun

Αν και εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, παίζοντας ένα μεγάλο εύρος από χαρακτήρες, θεωρούσε τους ρόλους του στις ταινίες The Wicker Man (1973) και Jinnah (1998), ως τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Στη πρώτη ταινία υποδύθηκε τον Lord Summerisle, τον ηγέτη μια Κέλτικης παγανιστικής αίρεσης, ενώ στη δεύτερη ενσάρκωσε τον Jinnah, τον ιδρυτή του Πακιστανικού έθνους.

Μουσική

Ο Christopher Lee μπορεί να ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του στη μουσική σχετικά πρόσφατα, αλλά ποτέ δεν ήταν ξένος με τη μουσική. Συμμετείχε σε αρκετά από τα soundtracks ταινιών του, όπως για παράδειγμα στη ταινία The Wicker Man, ή στις ταινίες The Lord Of The Rings.

Το 2004 προσκλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο δίσκο “Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret” των Rhapsody, όπου έκανε αφήγηση, ενώ τραγούδησε και στο κομμάτι “The Magic of the Wizard’s Dream”. Από τότε συμμετείχε σε όλους τους υπόλοιπους δίσκους των Rhapsody (πλέον Rhapsody Of Fire) μέχρι και το “From Chaos to Eternity” (2011), στο ρόλο του Lothen, the Wizard King. Εμφανίστηκε επίσης στην επαναηχογράφηση του κλασικού δίσκου των Manowar “Battle Hymns” το 2010, όπου εκφώνησε στο “Dark Avenger”, τα ίδια ακριβώς αφηγηματικά μέρη που είχε εκφωνήσει ο Orson Wells στην αρχική εκτέλεση του κομματιού το 1982.

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, το οποίο περιελάμβανε διασκευές κλασικών κομματιών όπως “I, Don Quixote”, “My Way” και “Silent Night”. Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχει και μια heavy metal διασκευή του κομματιού “The Toreador March” από την όπερα Carmen. Το συγκεκριμένο τραγούδι σηματοδότησε τη πρώτη του επαφή με τη Heavy Metal μουσική ως σόλο καλλιτέχνης.

christopherlee3

Το πρώτο του αμιγώς metal άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο “Charlemagne: By the Sword and the Cross”. Πρόκειται για μια μίξη μεταξύ power και symphonic metal, και μιλά για την ιστορία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Charlemagne. Ο συγκεκριμένος δίσκος δέχτηκε θετικές κριτικές και κέρδισε το βραβείο “Spirit of Metal” το 2010 στα βραβεία Golden God Αwards, που διοργάνωσε το Βρετανικό Metal Hammer. Ο επόμενος σόλο δίσκος του κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο “Charlemagne: The Omens of Death”, με το ήχο να απομακρύνεται από το symphonic metal και να είναι πιο heavy metal σε σχέση με το προηγούμενο. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Richie Faulkner, κιθαρίστα των Judas Priest. Μια από τις τελευταίες του κυκλοφορίες ήταν το περσινό “Metal Knight”, ένα EP που περιελάμβανε metal επαναηχογραφήσεις κομματιών που είχε ήδη τραγουδήσει ο ίδιος στο παρελθόν, όπως “I, Don Quixote” και “The Toreador March”.

Trivia

– Ο Christopher Lee γνώριζε 7 συνολικά γλώσσες, μεταξύ των οποίων και αρχαία Ελληνικά.
– Το ύψος του ήταν 196 εκατοστά, κατατάσσοντάς τον ως ένα από τους ψηλότερους ηθοποιούς στο χώρο του θεάματος.
– Είχε γνωρίσει από κοντά τον JRR Tolkien συγγραφέα των βιβλίων The Lord Of The Rings και The Hobbit.
– Ήταν παντρεμένος με την Birgit Krøncke για πάνω από 50 χρόνια (από το 1961 μέχρι το θάνατό του).
– Υπήρξε κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
– Το άλμπουμ “Charlemagne: The Omens of Death” καθώς και το EP “Metal Knight” κυκλοφόρησαν στις 27 Μαΐου του 2013 και 2014 αντίστοιχα, η οποία ήταν η ημερομηνία των γενεθλίων του.