Home Ανταποκρίσεις Συναυλίες Arrayan Path, Mirror, Hardraw@Downtown Live, Λευκωσία, Κύπρος

Arrayan Path, Mirror, Hardraw@Downtown Live, Λευκωσία, Κύπρος

1145
0
Arrayan Path Mirror Hardraw

Η Κυπριακή σκηνή στην Κύπρο, ειδικά στο παραδοσιακό Heavy/Power Metal, σημειώνει ραγδαία άνοδο. Με Arrayan Path που κάθε δίσκος τους είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή σκηνή. Οι Mirror, Solitary Sabred και Hardraw να σημειώνουν σημαντική εξέλιξη στην δημοτικότητα τους και να κυκλοφορούν δίσκους που λαμβάνουν εξαιρετικές κριτικές. Το “Νησί της Αφροδίτης” έχει διαγράψει εξαιρετική πορεία τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι πιο παλιά είχαμε και τους Armageddon Rev 16:16 όπως και R.U.S.T. X. Θα μπορούμε να μιλάμε για ώρες.

Έτσι λοιπόν, μαζεύτηκαν τρεις από τις πιο σημαντικές μπάντες του νησιού στο Downtown Live για να παραδώσουν μαθήματα παραδοσιακού Heavy Metal. Πριν προχωρήσω, να σημειωθεί ότι οι Solitary Sabred που ήταν να εμφανιστούν, αντικαταστάθηκαν από τους Mirror και Hardraw. Στις 5-6 Απριλίου 2024 θα τους δούμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο Open The Gates Festival II που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο. Για αυτό όμως θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο γιατί έχουμε να πούμε πολλά.

Οι Hardraw έχουν στα φωνητικά μια παλιά καραβάνα της Κυπριακής σκηνής, τον Jimmy που είναι σε μια από τις πιο παλιές μπάντες της σκηνής, στους Armageddon Rev 16:16 (από το 1991 στο κουρμπέτι). Η μπάντα με το “καθαροαίμο” heavy metal της ζέστανε τον λιγοστό κόσμο που είχε μαζευτεί από νωρίς και όσο πέρναγε η ώρα αυξανόταν. Οι Hardraw παρουσίασαν ένα “δεμένο” σύνολο που θα το χαρακτήριζα ως καλοδουλεμένο. Εξαιρετική και επαγγελματική εμφάνιση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μπάντες του εξωτερικού. Χαρά μας να παρακολουθούμε τέτοια support group που να μας κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Hardraw
Hardraw

Οι συνθέσεις που μας παρουσίασαν ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένες στο “Night of the wolf”. Από εκεί μας παρουσίασαν τα “Strike ’em down”, “Samson’s revenge”, “The one with the wolves”, “Heavy metal union”, “Hell fire” και “Night’s dark figures”. Επίσης, έπαιξαν και τα “The Cry of Persaina”, “Hunter x hunted” και “The path”. Πολύ καλή εμφάνιση.

Hardraw

Σειρά είχαν οι Mirror, που εμφανίστηκαν με τον Jimmy στα φωνητικά στις κιθάρες τον Νικόλας “Sprits” Μουτάφη. Και οι δυο είχαν εμφανιστεί με τους Hardraw πριν. Συνεχίζουμε με παραδοσιακό Heavy metal αλλά σε πιο occult μονοπάτια. Οι Mirror με τρεις δίσκους στο ενεργητικό τους οι οποίοι είναι εξαιρετικοί, μας έδωσαν ότι αναμέναμε, δηλαδή ατόφιο “ατσάλι”. Πολύ καλή παρουσία πάνω στη σκηνή και επαγγελματισμός από όλα τα μέλη. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από μια μπάντα που και τα τρία άλμπουμ που έχει βγάλει έχουν λάβει έναν αξιόλογο αριθμό εξαιρετικών κριτικών.

Mirror
Mirror

Βασίστηκαν στα τρία άλμπουμ τους, παίζοντας μάλιστα και από το πρώτο το οποίο και θεωρώ αγαπημένο μου. Από εκεί μας παρουσίασαν τα “Mirror”, “Curse of the gypsy”, “Madness and magik” και “Galleon”. Από το δεύτερο τους άλμπουμ, “Pyramid of terror”, μας έδωσαν τα “Running from the law” και “Masters of the deep”. Το τελευταίο τους άλμπουμ το οποίο και κυκλοφόρησε το 2022, τιμήθηκε με τα “Black magic tower”, “Infernal deceiver”, “Souls of Megiddo”, “All streets are evil” και “The day bastard leaders die”. Έστρωσαν το χαλί για τα καλά για τους Arrayan Path.

Mirror

Θα το ισχυρίζομαι μέχρι να σβήσει ο ήλιος, οι Arrayan Path είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ελπιδοφόρες μπάντες της Ευρώπης στο Επικό Heavy/Power Metal. Πείτε με υπερβολικό, πείτε με ακραίο, αυτή είναι η άποψη μου από τότε που τους άκουσα στο “Ira imperium”. Αργότερα “έλιωσα” και τα προηγούμενα τους, “Terra Incognita” και “Road to Macedonia”. Οι στίχοι με την μουσική τους είναι τόσο ταιριαστοί που δεν χωρά αμφιβολία ότι μιλάμε για ένα “εκρηκτικό” μείγμα. Δεν ήταν τυχαία μέσα στα πολύ αγαπημένα μου για το 2022 το τελευταίο τους άλμπουμ. Αρκετά με τους διθυράμβους και ας προχωρήσουμε στο “ψητό”.

Arrayan Path

Η μπάντα εμφανίστηκε με δυο session μέλη, τους Tolga Ismael και Mert Guclu, σε κιθάρες και τύμπανα αντίστοιχα. Σε τρία κομμάτια ανέβηκε και ο Χριστόφορος Γαβριήλ στις κιθάρες. Αυτά ήταν τα “Dawn of aquarius”, “Of royal ancestry” και Road to Macedonia”. Άρα απολαύσαμε την μπάντα και με τρεις κιθάρες. Το live ξεκίνησε με τα “Gabriel is rising” και “The fall of Mardonius” και υπήρχαν κάποια θεματάκια στον ήχο της δεύτερης κιθάρας. Αυτά εξαφανίστηκαν στο “Dawn of aquarius”. Συνέχεια με “The Usurper”, “The Kings Aegis” και “The legend of Evagoras”. Το κοινό έχει ζεσταθεί για τα καλά και το αγαπημένο μου κομμάτι από το τελευταίο τους άλμπουμ έχει την τιμητική του, “Artaxerxes Mnemon II”. Κολλητική μελωδία στις κιθάρες, τι να λέμε. “Army of Myrmidons” και με αυτό τον τρόπο τελειώνει η παρουσίαση του τελευταίου άλμπουμ. Πάμε να βουτήξουμε στο παρελθόν.

Arrayan Path

“Ishtar”, “Pyri reis”, “Minas Tirith”, “Ira imperium” και “Molon lave” πρόσφεραν μεγαλείο στην εμφάνιση τους. Ανάμεσα σε αυτά έπαιξαν και το “Metamorphosis” από τον προηγούμενο δίσκο τους, το τρομερό “The marble gates to apeiron”. Ως encore είχαμε τα “Epic of the sorrowful argonaut”, “Road to Macedonia” και διασκευή στο “Can i play with madness?” των Iron Maiden. Ο Νικόλας απέδωσε χαρισματικά όλα τα κομμάτια και οι υπόλοιποι των συνόδευσαν επάξια. Αριστουργηματική εμφάνιση από μια μπάντα που ξέρει τι θέλει τόσο πάνω στη σκηνή όσο και συνθετικά. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο τους άλμπουμ.

Arrayan Path

Μπορεί να είχε λίγο κόσμο, μιας και ήταν και καθημερινή, όμως αυτό δεν πτόησε καμία μπάντα να αποδώσει τα μέγιστα. Και οι τρεις μπάντες εκπλήρωσαν τις προσδοκίες μου για ένα υπέροχο βράδυ Πέμπτης στη Λευκωσία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην NSM Productions για την διοργάνωση. Η επόμενη εμφάνιση των Arrayan Path έχει οριστεί για το Open The Gates II στις αρχές Απριλίου όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Μαζί με αυτούς θα είναι και πολλοί άλλοι. Υπομονή, θα μιλήσουμε σύντομα για αυτό το διήμερο event το οποίο είμαι σίγουρος ότι πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία (μαζί με μένα φυσικά).