Home Στήλες Elina's cassette Elina’s cassette #2: Με αφορμή ένα δίσκο που μου χάρισες τότε…

Elina’s cassette #2: Με αφορμή ένα δίσκο που μου χάρισες τότε…

361
0
The-Wall-Pink-Floyd

Elina’s cassette #2: Με αφορμή ένα δίσκο που μου χάρισες τότε…
The child is grown
The dream is gone

Κασέτα 2

Στην δεύτερη κασέτα είχε ένα σόλο με κιθάρα που όταν το άκουγα δάκρυζα τότε έπιασα τον Παναγιώτη τον γείτονα και τον παρακάλεσα να μου το μάθει στην κιθάρα. Η κιθάρα ήταν η παλιά κλασική του παππού και ήξερα μόνο να παίζω τις συγχορδίες εκτός από τις δύσκολες όπως τη Fa major. Ατελείωτες ώρες στο υπόγειο ώσπου το έμαθα! Τι όμορφη μελωδία άρεσε και στον παππού!

Και μετά ήρθε ο Γιώργος και μου είπε να ζωγραφίσω αυτό για το σπίτι στην Αθήνα.

pink-floyd
Το φθινόπωρο μου χάρισε το Δίσκο που είχε την περίεργη ζωγραφιά. Και στο δίσκο υπήρχε το σόλο που με έκανε να ανατριχιάζω και το είχα μάθει στην κιθάρα. Ήταν η ημέρα που αγάπησα τους Pink Floyd! Τι μαγευτικός δίσκος το “The Wall” περιείχε και το “We don’t need no education” όπως το έλεγα (κανονική ονομασία “Another Brick in the Wall”. Που το έβλεπα στο MTV! Εκείνα τα καλοκαίρια δεν είχα υπολογιστή, κινητό, shazam να γνωρίζω ποιο γκρουπ λέει συγκεκριμένο κομμάτι θα το μάθαινα απο κάποιον μεγαλύτερο, από το Ράδιο ή απο το MTV.

Από εκείνο το καλοκαίρι μέχρι σήμερα 30 χρόνια μετά δεν υπάρχει μέρα να μην ακούσω Pink Floyd. Το “The Wall” είναι ο αγαπημένος μου δίσκος. Να τον ακούω ολόκληρο και να μην βαριέμαι ποτέ ώσπου είχα την τύχη να βρεθώ στη συναυλία στο ΟΑΚΑ που επιτέλους είδα Live το συγκρότημα θρυλο που λάτρευα από παιδί.

Γιώργο είχες φύγει από το 2006 και δεν πήγαμε μαζί στη συναυλία, ούτε ξέρω που βάλανε τη ζωγραφιά που σου έφτιαξα τότε και την είχες κάνει κάδρο στο διάδρομο του σπιτιού. Τον δίσκο όμως τον φυλάω σαν το πιο ακριβό κόσμημα του κόσμου. Ξέρεις, με το «Comfortably numb» νανούριζα τα ανιψάκια που δεν τα γνώρισες τον Χάρη και τον Αντώνη και όταν ήταν 2 και 3 χρονών στις κούνιες όταν βλέπαν ελικόπτερο φωνάζαν «Το ελικόπτερο του Roger Waters”.

Πόσο προφητικοί οι στίχοι του, πόσο διαχρονική αξία αυτού του δίσκου. Ήταν πολύ όμορφη η σύνθεση της μπαντας. Ήταν και όλοι μαζί τότε. Στο “The Wall Tour” ήταν μόνο ο Roger Waters.
Το The Wall είναι το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ των αγαπημένων Pink Floyd. Κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ, στις 30 Νοεμβρίου 1979. Γεννηθήκαμε μαζί με αυτό το δίσκο μια και γεννήθηκα στις 31 Οκτωβρίου 1979 ένα μήνα πριν.
Pink-Floyd1

Αρχισε να ερμηνεύεται ζωντανά με περίτεχνα θεατρικά εφέ, και μετατράπηκε σε μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο “Pink Floyd The Wall“.Ο αριθμός των πωλήσεων παγκοσμίως ξεπέρασε τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Το “The Wall” είναι το καλύτερο σε πωλήσεις διπλό άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής . Tο “The Wall”, παρουσιάστηκε ζωντανά στην Αθήνα, στο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α., από τον Roger Waters το 2011 και το 2013. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες του 2011 η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε στην ταινία του “Roger Waters The Wall“.(Wikipedia)
Mόνο σεβασμό νιώθω για αυτό το συγκρότημα άλλη μια τεράστια μουσική μου επιρροή. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε η τεχνολογία έστηναν απίστευτα σκηνικά μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που ένα ολόκληρο επιτελείο συμβάλλει στο να απολαύσουν οι οπαδοί του ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό υλικό.

Good bye blue sky” Φωτογραφίες ηρώων ανθρώπων που έχουν πεθάνει, βίντεο από πολεμιστές που γυρνούν στην οικογένεια , βόμβες οι οποίες έχουν το σχήμα του Αστεριού του Δαυίδ, της Shell, του δολαρίου, του σφυροδρέπανου, του χριστιανικού σταυρού, όλων των συμβόλων που έκαναν τον άνθρωπο να ματώνει τον συνάνθρωπο στο βωμό του χρήματος.
Αντικαπιταλιστικά,αντιρατσιστικά συνθήματα ειπώθηκαν χωρίς ντροπή και τραγουδήθηκαν από ένα καταμεστο ΟΑΚΑ. Και τότε δεν είχαμε καν την υποψία της πανδημίας του Covid.

Σας ευχαριστώ Pink Floyd για τη μουσική σας έναν έναν ξεχωριστά. Γιώργο σε ευχαριστώ που μου χάρισες το δίσκο εκείνο το καλοκαίρι.

Μπορείτε να δείτε και την ταινία που είναι βασισμένη στο δίσκο αυτό

….There is no pain you are receding
A distant ship smoke on the horizon
You are only coming through in waves
Your lips move but I can’t hear what you’re saying
When I was a child I had a fever
My hands felt just like two balloons
Now I’ve got that feeling once again
I can’t explain you would not understand
This is not how I am….

….Okay ,just a little pinprick
There’ll be no more, ah
But you may feel a little sick
Can you stand up?
I do believe it’s working, good
That’ll keep you going through the show…
Come on it’s time to go!