Home Μουσική Η γνώμη μας 1349: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ

1349: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ

30
0
1349

Για όσους αναρωτιούνται για το όνομα της μπάντας και τι μπορεί να σημαίνει. Το 1349 ήταν η χρονιά που ο “Μαύρος Θάνατος” ήρθε στη Νορβηγία, αφανίζοντας τα 2/3 του πληθυσμού και τερματίζοντας τη Χρυσή Εποχή της Νορβηγίας. Όταν λέμε Μαύρο Θάνατο, λέμε την Μαύρη Πανώλη. Ουσιαστικά μιλάμε για την πιο καταστροφική πανδημία που είναι καταγεγραμμένη στην παγκόσμια ιστορία. Η διάρκεια της ήταν από το 1348 μέχρι και το 1353 και ουσιαστικά εκτιμάται ότι αφάνισε μέχρι και 100 εκατομμύρια κόσμο. Για την ιστορία να πούμε ότι η ασθένεια έφτασε με Γενοβέζικα εμπορικά πλοία από το λιμάνι της Θεοδοσίας της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσσήνη της Σικελίας και ύστερα ήταν θέμα χρόνου να εξαπλωθεί ταχύτατα. Έτσι λοιπόν το ταχύτατο και βίαιο Black Metal των Νορβηγών βρήκε το όνομα του, 1349.

Εκτός από τους Satyricon, o Frost παίζει και στους 1349 και αυτό είναι εμφανές

Οι 1349 έχουν στις τάξεις τον Frost. Με το που ακούς τις δουλειές τους καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι που πλησιάζει την τελειότητα στο drumming. Ο drummer των Satyricon “θερίζει ψυχές” και στο “The wolf and the king”. Για να μην αφήσω έξω και τους υπόλοιπους, όλη η παρέα του Ravn πραγματοποιεί σπουδαία δουλειά στο νέο άλμπουμ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκτελεστική δεινότητα τους, δεν έχει αλλάξει στην ποιότητα τίποτα από τα δυο προηγούμενα άλμπουμ τους. Ούτως ή άλλως, τα “Massive Cauldron of Chaos” και “The Infernal Pathway” μας έφεραν στο νου τις πρώτες δουλειές τους.

1349: “The wolf and the king”

“The wolf and the king” και αλχημεία

Το “The wolf and the king” είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ ψυχρού Black Metal. Μπορείς να εντοπίσεις μέχρι και κάποια progressive περάσματα όπως στο “Fatalist” αλλά και στο “The god devourer”. Μπορεί με το που ξεκινάει το άλμπουμ να σφύζει από ακρότητα, όμως έχει αλλαγές που σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον. Να ενημερώσω ότι ο λύκος και ο βασιλιάς, ως ιδέα για τον τίτλο, προέρχεται από τον κόσμο της αλχημείας. Η ιστορία λέει ότι ο λύκος καταβροχθίζει τον βασιλιά. Ο λύκος στη συνέχεια καταβροχθίζεται από τις φλόγες και ένας νέος βασιλιάς αναδύεται από τις στάχτες.

Ένα άλμπουμ βίαιο, σε σημεία μελωδικό και ταχύτατο

Μπαίνοντας στο δεύτερο κομμάτι το “Ash of ages” θα σας έρθει στο νου το Black Metal όπως παιζόταν στη Νορβηγία στα 90’s. Ο ήχος στις κιθάρες είναι τρομερά χαρακτηριστικός που σου φέρει την ιδανική ατμόσφαιρα. Στιχουργικά έχει να κάνει με την στάχτη που σκέπασε τον πλανήτη μας πριν 12000 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι τα πλήκτρα είναι ελάχιστα στο “The wolf and the king”. Όλη η ατμόσφαιρα είναι “χτισμένη” πάνω στην κιθαριστική δουλειά. Το “Shadow point” είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου. Έχει μια τρομερή ατμόσφαιρα με “αιχμηρά” riffs που σε συνεπαίρνει. Ουσιαστικά είναι ένα thrashy black metal κομμάτι που θα σας φέρει στο νου το “The infernal pathway”.

Οι 1349 συνεχίζουν ότι έκαναν στα αμέσως δυο προηγούμενα άλμπουμ τους

Το ταχύτατο “Inferior pathways” με τις χαρακτηριστικές υψηλές ταχύτητες του, το απίστευτο drumming του Frost και τα μελωδικά solos δεν σου αφήνει περιθώρια να πάρεις ανάσα. Νορβηγικό Black Metal made in nineties με μια γερή δόση έπους. Το “Inner portal” συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με πολλές αλλαγές μέσα στη διάρκεια του. Είναι ένα από τα πιο groovy κομμάτια του δίσκου με το μπάσο να είναι μπροστάρης σε ένα rhythm section που “σκοτώνει”. Το “The vessel and the storm” έχει τρομερά solos και είναι ταχύτατο, εξαιρετικά φωνητικά για μια ακόμη φορά από τον Ravn. Το “Obscura” ξεκάθαρα φέρει την “ταυτότητα” του άλμπουμ με κιθάρες που εντυπωσιάζουν για μια ακόμη φορά και ένα rhythm section απίστευτα ογκώδες. Για το “Fatalist” και τις progressive αναφορές τα είπαμε στην αρχή, χωρίς να παραβλέψουμε ότι πρόκειται για ένα λυσσαλέο Black Metal κομμάτι.

Ένα άλμπουμ “βουτηγμένο” στη δεκαετία του ’90

Το “The wolf and the king” είναι ένα αξιοπρεπέστατο άλμπουμ Νορβηγικού Black Metal. Είναι στηριγμένο στην παράδοση αυτού με τον χαρακτήρα των 1349 να δηλώνει για μια ακόμη φορά παρών. Οι 1349 συνεχίζουν ότι έκαναν και στα προηγούμενα δυο άλμπουμ τους, δηλαδή προσφέρουν Νορβηγικό Black Metal υψηλής ποιότητας με το ημερολόγια να δείχνει nineties.

 

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here