Home Tv Είδαμε το ‘Freud’ και λέμε να αλλάξουμε ψυχίατρο

Είδαμε το ‘Freud’ και λέμε να αλλάξουμε ψυχίατρο

200
0

Στις 23 Μαρτίου, έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά του Netflix με τον τίτλο Freud. Φυσικά και μας είχε κινήσει το ενδιαφέρον, καθώς λατρεύουμε τέτοιου είδους σειρές. Μήπως όμως ήταν λάθος;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τον Sigmund Freud και την ιδιότητα του στην ψυχιατρική. Ήταν εκείνος που θεμελίωσε την ψυχανάλυση στον σύγχρονο κόσμο,  δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν μονάχα υστερίες.
Έρχεται τώρα ο σκηνοθέτης Marvin Kren και οι σεναριογράφοι Stefan Brunner και Benjamin Hessler για να μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα και να ξεχάσουμε τα όσα ξέραμε, με ένα πιο σκοτεινό πλάνο.

Μην παρεξηγηθώ, είμαι από αυτούς τους τηλεθεατές που θα δουν κάθε καμένη ταινία και μη, αρκεί να με τραβήξει από το πρώτο επεισόδιο και φυσικά έχει κάτι να μας πει. Κάτι που έγινε και σε αυτήν την σειρά του Freud.

Ο Robert Finster, που υποδύεται τον Sigmund Freud, εβραϊκής καταγωγής, μας μεταφέρει πίσω στην αρχή της καριέρας του.
Βρισκόμαστε στην Βιέννη και στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ιατρική και πολλά παρακλάδια της ήδη πειραματίζονται με πολλές ασθένειες και ψυχικές νόσους. Στον κόσμο της ψυχιατρικής όλα είναι θέμα υστερίας που θεραπεύονται με κρύα μπάνια, κελιά και μια σειρά από θεραπείες που στο σήμερα φαντάζουν όλα τόσο άθλια. Ναι μην τον σκέφτεσαι, λίγο μετά ήρθε και η λοβοτομή.

Ο Sigmund Freud, νέος τότε στην ιατρική και στην φυσιολογία, ψάχνει νέες μεθόδους που μπορούν να θεραπεύσουν το μυαλό ενός ψυχικά ασθενή. Μέσα από την αναζήτηση σου ανακαλύπτει την ύπνωση. Είναι κάτι τόσο φρέσκο για εκείνη την περίοδο που μόνο τσαρλατάνο θα μπορούσαν να το πουν. Και κάπως έτσι παρουσιάζεται και στην σειρά. Προσπαθεί να πείσει την ιατρική σύγκλητο πως όντως το πετυχαίνει, για να μπορέσει 1ον να έχει την εμπιστοσύνη τους για το έργο του αλλά και 2ον για να μπορέσει να λειτουργήσει το ιατρείο του.

Κάπως έτσι ξεκινάει και το πρώτο επεισόδιο που έχει ένα ενδιαφέρον. Αργότερα έρχονται μια σειρά από δολοφονίες που όλος τυχαίως βρίσκεται στο επίκεντρο και ζητούν την βοήθεια του.

Εδώ έρχονται οι σεναριογράφοι και στα μισά σχεδόν της σειράς, σου καταστρέφουν (για μένα τουλάχιστον) το είναι! Συμπεριλαμβάνουν ένα είδους μυστικισμό και από την ύπνωση, πάμε σε λατρείες θεοτήτων, “μαγεία” αλλά και την διχοτόμηση ενός ανθρώπου που μπορεί να ονομαστεί και διπολική διαταραχή. Σε αυτό το σημείο μπλέκεται και η Ella Rumpf στον ρόλο της μάντισσας Fleur Salomé και η οικογένεια που Szápáry, που τα κάνουν άνω κάτω, γιατί πού απλά ζητάνε εκδίκηση για τον θρόνο της Ουγγαρίας.
Άνετα λες ότι κάνουν mind control αλλά αν δεν το μπλέξεις με σάλτσες και παγανισμούς πως θα πουλήσεις;

Υπάρχουν αρκετά εσφαλμένα σημεία και πληροφορίες και πως τα χρησιμοποιούν για να τραβήξουν το κοινό, που είναι μέγα λάθος για εμένα. Ενώ ξεκίνησε τόσο καλά κατέληξε να ξερνά διαβόλους και θεότητες που μπορεί όμως να είναι και ο άλλος μας εαυτός (what?).

Anyway, έχει πολύ ωραία φωτογραφία, φωτισμό και να πούμε και ένα μπράβο στον ενδυματολόγο. Από την άλλη το soundtrack δεν είμαι σίγουρη ποια άλλη σειρά ή ταινία μου θυμίζει και αυτό είναι κάτι που είναι μείον.

Το μπλέξιμο αυτό μου θύμισε την σεζόν εκείνη στο American Horror Story με τις μάγισσες, που βρέθηκαν ζόμπι, βαμπίρ και ότι μπορείς να φανατστείς. ΟΧΙ!Δεν το κάνεις αυτό! μην περνάς το κοινό σου για τόσο χαζό.

Εάν δεν το έμπλεκαν τόσο πολύ και σε αυτήν τη σειρά, σίγουρα θα επισκεπτόμουν το ιατρείο του και ίσως να του την έπεφτα, αλλά δεν μπορούμε να μπλέκουμε συνέχεια με maniacs. Πόσο μάλλον να μπλεχτούμε στον κύκλο του μυστικισμού που ο ίδιος περπατά.

Τώρα πάλι αν θες να την δεις, θα σου πω πως αποτελείται από μια σεζόν (πάλι καλά) των 8 επεισοδίων. Κλείσε ραντεβού, αν και μάλλον θα τρέχει να σώσει την Fleur Salomé…

Αν πάλι θέτε κάτι καλό, τότε σας προτείνουμε το The Alienist.