The greatest night in pop, θα έλεγε κάποιος και σίγουρα θα είχε απόλυτα δίκιο, αφού όλα άλλαξαν μετά από εκείνη την βραδιά. Η μουσική, οι φιλίες, ο σκοπός. Το ‘We Are the World‘ θα άλλαζε τον κόσμο!
“People ask me to write another song like it. I say play ‘We Are the World’ again. It’ll hold up.”
Lionel Richie
Το 1985, δημιουργήθηκε το κίνημα USA IN AFRICA, μια ιδέα που έγινε σκοπός και πήρε στο πλευρό του πλήθος κόσμου.
USA IN AFRICA
Στις 23 Δεκεμβρίου 1984, ο Ken Kragen και Harry Belafonte συνάντησαν τον Lionel Richie. Σκοπός να του αναφέρουν ή μάλλον για να του πουν τι είχαν στο μυαλό τους. Ο Harry Belafonte πέρα από μεγάλος καλλιτέχνης ήταν και ανθρωπιστής. Υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και της εξάλειψης της παγκόσμιας φτώχειας. Η Αφρική όπως ξέρουμε, ποτέ δεν έπαψε να πεινάει και να την κακομεταχειρίζονται. Ένας λόγος λοιπόν να βοηθήσουν. Μεγάλο πρόβλημα εκείνη την περίοδο είχε η Αιθιοπία… Ο λιμός που ισοπέδωσε την Αφρική, ήταν το λιθαράκι για να γίνει κάτι μεγαλο.
Την αρχή έκανε ο Harry Belafonte με την σκέψη πως “We Are the World.” Και αυτό είναι! Έπρεπε ο κόσμος να δράσει και όχι απλά να κοιτά σα να χαζεύει ένα ντοκιμαντέρ. Τι θα μπορούσε να γίνει όμως, αφού ο Bob Geldof είχε κάνει το single band aid ένα μήνα πριν;
Πάτησαν πάνω σε αυτό που υπήρχε ήδη λοιπόν και πρόσθεσαν τα μεγαλύτερα αστέρια της Αμερικής. 40 από τα μεγαλύτερα ονόματα της pop και όχι μόνο!
We have white folks save black folks. We don’t have black folks to save black folks, that is the problem.
Έτσι ο Lionel το πήρε πάνω του, με σκοπό να βρει εκείνους που θα συμβάλουν σε όλο αυτό, είτε είχε να κάνει με τους στίχους ή την μουσική, είτε με το γενικό αποτέλεσμα.
Επικοινωνία, τηλέφωνα και βρέθηκε να γράφει τους στίχους μαζί με τον Michael Jackson ενώ στην παραγωγή θα ήταν ο Quincy Jones.
” He worked closely with Michael Jackson and Lionel Richie to create the song, and was instrumental in bringing together the various artists who participated in the recording.”
Από λογιστικής άποψης, το εγχείρημα φαινόταν αδύνατο: Να συγκεντρώσει 46 από τους πιο τεράστιους μουσικούς αστέρες του κόσμου σε ένα στούντιο του Los Angeles και να ηχογραφήσει ένα τραγούδι που θα γινόταν γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Και όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν μέσα σε μία μόνο νύχτα
The Greatest Night in Pop
Στις 28 Ιανουαρίου 1985, αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του “We Are the World”. Το ντοκιμαντέρ – ταινία του σκηνοθέτη Bao Nguyen ,”The Greatest Night in Pop” αφηγείται την ιδέα, το τραγούδι… Την μεγάλη, άγρια νύχτα στο στούντιο με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ού αιώνα.
Το υλικό που θα δείτε στο “The Greatest Night in Pop“, είναι ανέκδοτο και φυλασσόταν καλά κρυμμένο.
Η ταινία δείχνει πώς ο Lionel Richie (ο οποίος είναι και εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας) και ο Michael Jackson έγραψαν μαζί το πλέον εμβληματικό τραγούδι “We Are the World”. Καθένας από τους καλλιτέχνες είχε τεράστια επιτυχία εκείνη τη χρονιά, αλλά δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ. Πόσο δύσκολο είναι να βάλει κάποιος κάτω τον εγωισμό του;
“We were all aware of each other, but in a lot of cases, we were meeting for the first time,” Richie tells Tudum. “To bring that much star power to one room, number one, to bring that much ego to one room, and on top of that, hoping that we all get along… it was [like] a big corporate meeting where you sit around and try to get used to each other, but everybody had power.”
“If there was a team to make this song and make it happen, it was them. But at the same time, they had to execute it all in the span of a very short period of time.”
Εμφανίσεις αστέρων
Εκτός από τον Richie, η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις αστέρων που τραγούδησαν στην ηχογράφηση. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Richie, ο Bruce Springsteen, ο Smokey Robinson, η Cyndi Lauper, ο Kenny Loggins, η Dionne Warwick και ο Huey Lewis. Δεν λείπουν συνεντεύξεις από το συνεργείο παραγωγής που δούλεψαν εκεί το βράδυ αφιλοκερδώς (όπως όλοι τους). Φυσικά μη ξεχνάμε και ορισμένους από τους μουσικούς ή τους μηχανικούς.
Μέσα από αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ, δεν θα μάθεις μονάχα την δημιουργία αυτού του σκοπού, αλλά θα ανακαλύψεις και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, το δέσιμο που μπορεί να είχε με άλλους ή ακόμα καλύτερα πως δρούσε σε καταστάσεις πίεσης, όπως αυτής.
Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel. Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles.
Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Αρκεί έχετε χρόνο για να απολαύσετε αυτό το όνειρο που έδωσε ζωή σε χιλιάδες κόσμο στην Αφρική και όχι μόνο.