” Άδεια η πόλη… Που πήγαν όλοι; “
Δανείζομαι τους στίχους του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (1992) για να ξεκινήσω να αραδιάζω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου μετά το τέλος και της 2ης σεζόν της Ιαπωνικής σειράς Alice in Borderland. Κάπως έτσι ξεκινάει η σειρά. Σε ένα Τόκιο ερημωμένο, τρεις φίλοι ο Arisu, ο Chοta και ο Karube βρίσκονται στην δημοφιλή Διασταύρωση Σιμπούγια (Shibuya Crossing) – ναι, εκεί που βρίσκεται το άγαλμα του Χάτσικο – κι έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά “παιχνιδιών” ζωής ή θανάτου!
Η πρώτη σεζόν προβλήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 και η δεύτερη ακριβώς 2 χρόνια μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 2022 στο Netflix. Για να σας προλάβω, προβλήθηκε ένα χρόνο πριν το Squid Game και προκάλεσε φρενίτιδα στους fans του είδους!!
O σκηνοθέτης της σειράς, Shinsuke Sato, έχει στις πλάτες του πολλές κινηματογραφικές προσαρμογές manga και anime. Μερικά από αυτά είναι The Princess Blade (2001), Gantz (2011), I Am a Hero (2015), Bleach (2018), Inuyashiki (2018), Kingdom (2019) καθώς και το sequel Death Note: Light Up the New World (2016). Στα Asian Academy Creative Awards του 2021, ο Sato κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και η σειρά τα βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερων Οπτικών ή Ειδικών Εφέ.
Αν είστε fan σειρών επιβίωσης όπως Battle Royale (2000), Cube (1997), The Hunger Games (2012), The Purge (2013) τότε να την δείτε άμεσα!
Alice in Wonderland Vs Alice in Borderland: βρες τις ομοιότητες…
Τι κοινό έχει η Αλίκη που πέφτει μέσα σε μια λαγότρυπα και οδηγείται σε ένα παράξενο κόσμο με τον Arisu που έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα στο άδειο και αγνώριστο Τόκιο; Θα πεις, τα τραπουλόχαρτα… Όντως, η Αλίκη συνάντησε στη χώρα των Θαυμάτων τραπουλόχαρτα που μιλούν και χορεύουν. Ο Arisu συνάντησε τραπουλόχαρτα σε παιχνίδια ζωής ή θανάτου! Κι όμως ο δημιουργός του manga, Haro Aso, έχει εμπνευστεί από το έργο του Lewis Carroll (1865).
Νέοι κανόνες οδηγούν σε νέες συμπεριφορές.
Η κλασσική ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας, μέσα από τα οποία, ο Carroll καυτηρίαζε τα γεγονότα και τις αντιλήψεις της εποχής του. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η εξιστόρηση των φανταστικών περιπετειών της Αλίκης του Carroll κριτικάρει την Βικτωριανή κοινωνία, την Αγγλοσαξονική νοοτροπία. Εξετάζει όμως και πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος όταν παύουν να υφίστανται οι παγιωμένοι κανόνες και νόμοι που καθορίζουν τη ζωή του. Έτσι και στην ιστορία των χαρακτήρων του Haso Aso – κατ’ επέκταση και της τηλεοπτικής σειράς – μέσα από πολυάριθμους γρίφους φαίνεται η εναλλαγή συμπεριφοράς όταν ανατρέπεται η πραγματικότητα και οι κανόνες με τους οποίους έχουν μεγαλώσει.
Συμπέρασμα:
Τόσο η Αλίκη όσο και οι Arisu, Usagi, Chishiya, Ann, Niragi και Kuina κινούνται σε έναν κόσμο όπου οι καθιερωμένες αντιλήψεις έχουν ανατραπεί. Δεν ισχύουν πια οι γνώριμοι κοινωνικοί θεσμοί.
Θα μπορέσουν οι ήρωες μας να επιβιώσουν στο παιχνίδι αυτό;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Για να μη σας χαλάσω τη ζαχαρένια, νταξ’ όχι όλοι…
Ο Arisu (Kento Yamazaki) στον πραγματικό κόσμο ήταν παθιασμένος και κολλημένος με τα παιχνίδια first-person shooter. Βλέπει στην οθόνη του τον κόσμο μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα του που πυροβολεί δίχως έλεος. Τώρα, στα νέα δεδομένα, οι ρόλοι αλλάζουν. Από κυνηγός γίνεται το θήραμα. Ο κόσμος πια είναι από την πλευρά του κυνηγημένου…
Στο ερώτημα αν μπορούν να επιστρέψουν δε δίνεται απάντηση…
Η αλήθεια για τον νέο αυτό κόσμο καλύπτεται από μυστήριο σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Σε καμία σεζόν δε δίνεται σαφής απάντηση. Υπάρχει επιστροφή; Στο τελευταίο επεισόδιο της 2ης σεζόν ο θεατής βγαίνει σιγά σιγά από το τούνελ και βλέπει φως… Και πάλι όμως τελειώνει με έναν τρόπο που γεννά πολλά ερωτήματα. Τελικά όντως επιβίωσαν; Η τελευταία σκηνή παραπέμπει σε ενδεχόμενο ύπαρξης και 3ης σεζόν. Η μήπως όχι;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν, ο Arisu προσπαθεί να πάρει απαντήσεις από τους “πολίτες” της Borderland. Αυτός και οι σύμμαχοί του διακινδύνευαν τη ζωή τους για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο (αφού κέρδισαν όλα τα χαρτιά) και δεν πήραν ποτέ επιβεβαίωση. Θα έμεναν εκεί ή υπάρχει επιστροφή;
Alice in Borderland long story short
Η πρώτη σεζόν είναι βίαιη, γεμάτη αίμα και αγωνία. Δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Κάθε επεισόδιο μια πρόκληση. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τι βλέπεις. Δεν προλαβαίνεις να δεθείς με τους χαρακτήρες γιατί οι σφαίρες τους θερίζουν. Ψάχνεις μαζί τους να λύσεις τους γρίφους. Σε αυτά παιχνίδια, σε αντίθεση με τα video games, δεν υπάρχει επιλογή “save and exit“. Δεν υπάρχει checkpoint στο οποίο μπορείς να γυρίσεις. Οι βασικοί ήρωες της σειράς όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους δεν είχαν ιδέα για τις θυσίες που θα έπρεπε να κάνουν για να παραμείνουν ζωντανοί και να αποκαλύψουν την αλήθεια.
Τα παιχνίδια της σειράς κατηγοριοποιούνται ανά τραπουλόχαρτο σε δυσκολία και είδος. Τι εννοώ… Τα σπαθιά είναι ομαδικά , τα μπαστούνια είναι δύναμης, τα καρώ εξυπνάδας/ευστροφίας και οι κούπες είναι ψυχολογικά. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τη δυσκολία κάθε γύρου.
Για να μην κάνω πολλά spoiler, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο ο κεντρικός ήρωας βιώνει τον θάνατο των κολλητών του και μαζί με τους φίλους του πεθαίνει και η δική του θέληση για τη ζωή. Η Usagi (Tao Tsuchiya) τον βρίσκει ξαπλωμένο στον δρόμο και τον μεταφέρει στο καταφύγιό της… Όμως οι δυο τους αποφασίζουν να συνεργαστούν. Η αποστολή τους είναι να λύσουν τους γρίφους και να συγκεντρώσουν όλα τα τραπουλόχαρτα. Αυτό τους οδηγεί σε νέες περιπέτειες και αποκαλύψεις.
Ξέροντας ότι η ήττα ισοδυναμεί με θάνατο, οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ήρωες είναι πολύ δύσκολες ενώ δεν έχουν ποτέ αρκετό χρόνο γι’αυτές. Στη δεύτερη σεζόν βλέπουμε την ψυχολογική κατάσταση, την εξαθλίωση όσων έχουν απομείνει. Αυτοί λοιπόν έρχονται αντιμέτωποι με τα “boss” που λέμε και στη γλώσσα των videogames. Μερικά flashbacks στις ζωές τους πριν την νέα πραγματικότητα μας δίνουν στοιχεία του χαρακτήρα τους, που καθορίζουν τον τρόπο που λαμβάνουν τις αποφάσεις ή τους λόγους που αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Alice in Borderland finale
Οι απαντήσεις για το τι είναι και τι υπάρχει πέρα και πίσω από το Borderland είναι τροφή για σκέψη. Είναι ένα πείραμα σχετικά με τη θέληση για επιβίωση. Όλοι οι παίκτες μαθαίνουν στο τέλος ότι το νόημα της ζωής είναι πολύ απλό. Να ζεις, να αγαπάς, να αναπνέεις. Η σχέση μεταξύ του Arisu και της Usagi θυμίζει κάπως τη σχέση του Froddo με τον Sam. Μοιράζονται μια συναισθηματική οικειότητα, ο ένας πραγματικά κατανοεί τον άλλο και είναι εκεί γι’αυτόν. Στον τελευταίο αγώνα κροκέ με την Queen of Hearts μια απλή πρόκληση μετέτρεψε την αναζήτηση του Arisu για απαντήσεις σε μια μάχη χειραγώγησης του μυαλού και της ψυχής!
Προς γνώση και συμμόρφωση…
- Μην το δεις ΜΟΝΟ για τους κοιλιακούς του Kyuma (Tomohisa Yamashita)
2. Αν είσαι απο εκείνους που έχουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πως χειρίστηκαν τα πράγματα οι χαρακτήρες της σειράς τότε δες και τα παρακάτω…