Home Μουσική Άρθρα Το Manchester και οι James

Το Manchester και οι James

477
0
Η πόλη του Manchester

Το Manchester

Εντάξει όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου γνωρίζουμε το Manchester για τις δυο μεγάλες του ομάδες, Manchester United και Manchester City. Τώρα αν με ρωτήσετε εμένα ποιους υποστηρίζω, είμαι με τους Red Devils. Πέραν τούτων, η πόλη του Manchester είναι μια σύγχρονη μητρόπολη που “γέννησε” μπάντες που έμειναν στην ιστορία της αγαπημένης μας μουσικής. Κάτι αντίστοιχο είχαμε αναφέρει για τους Massive Attack και την περίπτωση του Bristol σε προηγούμενο μας άρθρο. Αν πιάσουμε να μιλάμε ξεχωριστά για κάθε πόλη της Μεγάλης Βρετανίας και τι έχει προσφέρει, θα χάσουμε την “μπάλα”. Υπάρχουν πολυάριθμες μπάντες από κάθε πόλη του νησιού που πραγματοποίησαν δισκογραφίες και περιοδείες μεγάλου βεληνεκούς. Μια τέτοια πόλη λοιπόν είναι το πανέμορφο Manchester, μια μητρόπολη με την δική της “ταυτότητα”. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα απολύτως από το Λονδίνο ας πούμε(Ναι, οκ, έχει το Camden). Πριν πάμε όμως στους James

Δεκαετία του ’60

The Hollies

Κάνουν την εμφάνιση τους στο Manchester οι The Hollies, Bee Gees και Herman’s Hermits. Η σκηνή γίνεται κατευθείαν διάσημη. Οι πρώτοι με τα ” “Just One Look”, “Here I Go Again”, “I’m Alive”, “Look Through Any Window” και “I Can’t Let Go” αποφέρουν θετικότατες κριτικές.

Bee Gees

Οι δεύτεροι με τα φωνητικά του εκπληκτικού Robin Gibb διαπρέπουν, μετά και την υπογραφή της μπάντας στην Polydor Records. Υπεύθυνος για αυτό, ο Brian Epstein, manager των The Beatles. Μετά στα τέλη του ’70 πήγαν σε πιο Disco μονοπάτια με κομμάτια που έχουν μείνει στην ιστορία.

Herman’s Hermits

Οι Herman’s Hermits είναι και αυτή μια μπάντα που “γεννήθηκε” την δεκαετία του ’60. Ένα σχήμα που κυμαινόταν στον χώρο του Rock και του Pop(με την ευρύτερη έννοια). Κομμάτια όπως “Mrs. Brown You’ve Got a Lovely Daughter” και “I’m Henry VIII, I Am”, κατέκτησαν τις ΗΠΑ το 1965. Άλλες συνθέσεις που έμειναν για πολύ καιρό στον “αέρα” ήταν τα “I’m into Something Good” , “Can’t You Hear My Heartbeat”, δυο διασκευές “Silhouettes” και “Wonderful World”, “A Must to Avoid”, “Listen People”, “No Milk Today”, “There’s a Kind of Hush”, “I Can Take or Leave Your Loving”, “Something’s Happening” και “My Sentimental Friend”.

Η “χρυσή” εποχή του ’80 και η εμφάνιση των James

Οι βάσεις είχαν τεθεί από τις δυο προηγούμενες δεκαετίες. Πολλές μπάντες κυκλοφορήσαν πολύ σημαντικά άλμπουμ για να αποτελέσει την μετέπειτα εξέλιξη της σκηνής. Το έδαφος ήταν γόνιμο.

Joy Division

Joy Division: Μια μπάντα χωρίς όρια

Από το 1976 μέχρι το 1980 οι Joy Division δημιούργησαν μια σχολή που λίγοι μπορούν να ξεχάσουν. Το ντεμπούτο τους “Unknown pleasures” παραμένει από τα καλύτερες δουλειές στον χώρο. Η φωνή και οι στίχοι του Ian Curtis δημιουργούν το “πάτημα” που χρειάζονται. Τα προσωπικά προβλήματα του τελευταίου και η αυτοκτονία του συντελούν στην διάλυση της μπάντας. Η δημιουργία των New Order από τους υπόλοιπους αποτελεί γεγονός.

New Order

Οι New Order είναι εδώ!

Έρχονται οι New Order λοιπόν. Οι υπόλοιποι Joy Division, πολύ σωστά, επιλέγουν να δημιουργήσουν νέο σχήμα. Θα το επισημαίνω συνέχεια, οι Joy Division ήταν δημιούργημα του Ian Curtis, τελεία και παύλα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι New Order δέσμευσαν τον όρο “ανεξάρτητος” στη μουσική τους. Ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Bernard Sumner, ο μπασίστας Peter Hook και ο drummer Stephen Morris ξεκίνησαν ένα “ταξίδι” που ήθελε κότσια. Ήταν τρομερά δύσκολο να φύγουν από την σκιά ενός καλλιτέχνη όπως ήταν ο Ian Curtis. Άλμπουμ όπως “Power, Corruption & Lies” και “Technique” δεν κυκλοφορούν κάθε μέρα. Αυτό το “Blue Monday” θα στοιχειώνει πολύ κόσμο για χρόνια ακόμα.

The Smiths

The Smiths και το “φαινόμενο” Morissey

Οι The Smiths των Morrisey, Johnny Marr, Andy Rourke και Mike Joyce κάνουν την εμφάνιση τους κάπου το 1982. Το 1984 κυκλοφορούν το υπέροχο ομώνυμο ντεμπούτο τους και όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Οι επιρροές από την δεκαετία του ’60 “παντρεύονται” με το Post/punk με εξαιρετικό τρόπο. Ακολουθούν τα πολύ καλά “Meat is murder”, “The queen is dead” και “Strangeways, here we come”. Αφήνουν κληρονομιά. Οι Stone Roses τους αναφέρουν ως επιρροές, το ίδιο και οι Oasis, Radiohead και Arctic Monkeys.

James

Φτάνουμε στους James

Οι James σχηματίστηκαν στο Manchester στις αρχές του ’80 με τις προαναφερθείσες μπάντες. Ήταν και μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμα, από τις ηγετικές δυνάμεις του χώρου. Το Reunion του 2007 δεν “χάλασε” κανέναν και όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, μάλλον δεν έχει ακούσει το τρομερό “Hey Ma”.

James:”Hey Ma”

Ένα εκπληκτικό ακτιβιστικό έργο για την αντίδραση των κυβερνήσεων για την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Tim Booth και οι υπόλοιποι κατακεραύνωσαν στιχουργικά τις ηλίθιες πρακτικές των κυβερνήσεων Μ.Βρετανίας και ΗΠΑ.

James: “Meat is murder”

Όμως ας πάμε πίσω στις αρχές του 1980, κυκλοφορούν το EP “Jimone” και οι The Smiths τους παίρνουν “βόλτα” περιοδεία για το “Meat is murder”. Μάλιστα, οι The Smiths σε αυτή την περιοδεία διασκεύασαν το “What’s the world” των James. Ακολουθούν και άλλα EP’s, χωρίς τον Gilbertson μιας και αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα. Τα “James II” και “Sit down” κάνουν θραύση όπως αναμενόταν.

James: “One man clapping”

Οι James είναι το Next Big Thing που λένε και στο χωριό μου. Κυκλοφορούν ένα live album με δική τους χρηματοδότηση, για την ακρίβεια πήραν δάνειο από τράπεζα. Στο Live Album “One man clapping” βοήθησε και η εταιρεία Rough Trade Records. Συνέπεια της πίστης για αυτό που κάνουν είναι να πουλάνε πολύ merch στο Manchester και να έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό “πυρήνα” οπαδών.

Το “Gold mother” και η mainstream αποδοχή των James

James: “Gold mother”

Αλλαγές στο line up, ο Tim Booth πλακώνεται πάνω στη σκηνή με τον Whelan. Αυτό είχε ως συνέπεια την άμεση αντικατάσταση του. Η μπάντα συνεχίζει με τα singles “Sit down” και “Come home”, κερδίζει πολλούς οπαδούς και διευρύνει για τα καλά το ακροατήριο της. Η Rough Trade Records τα “σπάει” με τους James άσχημα και αυτοί αποχωρούν. Το “Gold mother” κυκλοφορεί από την Fontana Records και τα singles “How Was It for You,” η επανεκτέλεση του “Come Home” και το “Lose Control” κατακτούν τα charts. Στις εμφανίσεις τα sold outs συνεχίζουν ακατάπαυστα. Η μπάντα “χτυπάει” κορυφή.

Τα “Seven”, “Laid” και “Wah, Wah” αποτελούν τα τελευταία άλμπουμ

Το “Seven” συνέχισε ότι άφησε το “Gold mother”. To “Sound” ως πρώτο single φτάνει πολύ ψηλά τα charts και η σύγκριση με τους Simple Red και U2 δεν άργησε να φτάσει. Ειδικά και μετά το sold out στο Alton Towers και την συμμετοχή τους στο BBC Radio 1. Το “Laid” έρχεται στην αγορά και βρίσκει τους James ανανεωμένους.

James: “Laid”

Ουσιαστικά μιλάμε για μια αλλαγή στον ήχο τους, επηρεασμένη από την περιοδεία τους με τον Neil Young στις ΗΠΑ. Το ομώνυμο single κατακτά τα “ερτζιανά” και το “Sometimes(Lester Piggott)” ακολουθεί με την ίδια επιτυχία. Οι ηχογραφήσεις του “Wah, Wah”, του τελευταίου άλμπουμ της πρώτης περιόδου, είναι ουσιαστικά sessions από τις ηχογραφήσεις του “Laid”.

James: “Wah, Wah”

23 κομμάτια άφθονης μουσικής με αρκετούς πειραματισμούς. Με τα singles “Say something” και “Jam J” τα πάνε περίφημα στα charts. Στα tips να πούμε ότι η Fontana Records δεν έκανε την χάρη στην μπάντα να κυκλοφορήσει ως διπλό άλμπουμ τα “Laid” και “Wah, Wah”.

“La petite mort”, “All the colours of you” και “Yummy”

James: “La petite mort”

Οι τρεις τελευταίοι δίσκοι της επανασύνδεσης έφεραν τους James σε μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Έχοντας χάσει την μητέρα του και έναν φίλο του, ο Tim Booth και η μπάντα δημιουργούν ένα άλμπουμ για τον θάνατο. Γι αυτό και ο τίτλος σημαίνει “Ο μικρός θάνατος”. Το “La petite mort” είναι ένα άλμπουμ που τελικά ήταν καλύτερο από ότι περίμενα, έχει μελωδίες που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον. “Gone, baby, gone”, “Curse, curse” και το εναρκτήριο “Walk like you” από τα αγαπημένα μου.

James: “All the colours of you”

Το “All the colours of you” δεν μπορείς να το κατατάξεις εύκολα σε μια κατηγορία. Ακροβατεί αριστοτεχνικά μεταξύ Rock και Pop. Το όμορφο “Zero”, το ομώνυμο και το “Recover” σε βάζουν κατευθείαν στον “κόσμο” του “All the colours of you”. Με την σειρά τους τα “Beautiful beaches”, “Wherever it takes us” και “Miss America” στέκονται επάξια σε ποιότητα. Είναι ένα άλμπουμ που πραγματικά το ακούς ευχάριστα.

James: “Yummy”

Το “Yummy” κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και προκάλεσε εκπλήξεις σε πολλούς. Ένα πολύ αγαπημένο μου κομμάτι είναι το “Is this love” το οποίο είναι και single του άλμπουμ. “Stay”, “Shadows of a giant” και “Life’s a Shocking miracle” κρατάνε ψηλά την σημαία των James, πραγματικά πολύ καλά κομμάτια. To “Our world” είναι μια σύνθεση με πολλή δόση πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού μέσα. Πραγματικά ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Απρίλιο και έφτασε τους James ακόμα πιο ψηλά. Ένα συναρπαστικά ταξιδιάρικο άλμπουμ.

Οι James ήρθαν για να μείνουν το 2007

James

Οι James γεμίζουν αρένες, ηχογραφούν στα Abbey Road Studios και πραγματοποιούν μεγάλες περιοδείες. Μια μπάντα που αντιμετώπισε πολλές αλλαγές στα πρώτα χρόνια της καριέρας της μέχρι να ορθοποδήσει για τα καλά. Εγώ από την πλευρά μου εύχομαι να συνεχίσουν να μας μαγεύουν με το υπέροχο Rock τους και ο Tim Booth να μας ταξιδεύει με την αγέραστη φωνή του. Οι James και τόσοι άλλοι που βγήκαν από την σκηνή του Manchester έκαναν ένα τεράστιο community παγκοσμίως. Για αυτό και δικαίως άλλωστε, το Manchester θεωρείται από τις μητροπόλεις της μουσικής μας. Να σημειώσουμε ακόμα ότι έχει και μεγάλη ιστορία στον Rave χώρο πόλη.

James Poster

Οι James θα εμφανιστούν 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Γης. Σειρά θα έχει η Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου όπου και θα εμφανιστούν στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Δυο συναυλίες που σίγουρα θα αποτελέσουν εμπειρίες ζωής για αυτούς που θα τις παρακολουθήσουν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να “αλιεύσετε” στην agenda μας.