Οι δυο από τις μεγαλύτερες μπάντες της Ελληνικής σκηνής είχαν κάποτε keyboard players. Μιλάμε φυσικά για τους Rotting Christ και τους Septic Flesh. Μιλάμε για τον George Z που έπαιξε πλήκτρα στο “κολοσσιαίο” “Summerian Daemons” των Septic Flesh και για τον George που έπαιξε πλήκτρα στα εκπληκτικά “Khronos” και “Genesis” των Rotting Christ. Αυτοί οι δυο λοιπόν είπαν δεν δημιουργούμε ένα project που θα προκαλέσει χαμό? Έτσι λοιπόν σχηματίστηκαν οι Siva Six. Μια μπάντα που τουλάχιστον τρεις δίσκοι για μένα είναι κλασσικοί. Η αλήθεια είναι ότι για αυτή την σειρά άρθρων σχετικά με το Dark Electro και τα συναφή δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την πόλη της Αθήνας. Θα μιλήσουμε λοιπόν για τρεις δίσκους. Τα “Rise new flesh”, “Black will” και “The twin moons”. Δίσκοι που ξεχώρισα από την καριέρα τους και μπορώ και τους ακούω συνέχεια χωρίς να βρω το παραμικρό ψεγάδι.
Το ντεμπούτο “Rise new flesh” ήταν η καλύτερη αρχή
Το “Rise new flesh” είναι το ντεμπούτο τους και ουσιαστικά τους έμαθα από εκεί. Μπορούμε να συζητήσουμε για ώρες και να γράψουμε πολυάριθμες αράδες για το τι αντίκτυπο είχε αυτό το άλμπουμ σε μια σκηνή που ξεκινούσε τότε στην Ελλάδα. Το 2005 κυκλοφορεί και πιάνει κόσμο στον ύπνο. Ακραίο και άρρωστο Dark Electro που θα ζήλευαν πολλές μπάντες του Βορρά. Εκεί που το Industrial συναντάει το σκοτεινό Electro με μια δόση ατμόσφαιρας από τις μπάντες που συμμετείχαν τότε.
Τα “Fire walks with me”, “Streetcleaner”, “Another dead world”, “Nihil before me” και “Become untrue” σου μένουν στο μυαλό με το πρώτο άκουσμα του ντεμπούτου. Να σημειώσουμε ότι πριν μετονομαστούν σε Siva Six είχαν το όνομα Wintermute και είχαν συμμετάσχει με αυτό το όνομα σε ένα tribute των The Cure με το κομμάτι “Pornography”από το μακρινό 1982.
Επιθετικό EBM/Industrial στα καλύτερα του
Εδώ έχουμε να κάνουμε σκληροτράχηλο EBM/Industrial με τρελές λούπες που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον με το πρώτο λεπτό ακρόασης. Ο ήχος είναι εκπληκτικός και έχουν την αμέριστη βοήθεια του τρομερού John Rivers στο Mastering. Ο τελευταίος είναι υπεύθυνος για τους μαγευτικούς ήχους των Clan of Xymox, Sopor Aeternus, Buzzcocks και Dead Can Dance. Μιλάμε για μάστορα που βοήθησε με την εμπειρία του για να βγει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.Πραγματοποίησαν support εμφανίσεις στους Ministry και τους Juno Reactor. Γρήγορο ατμοσφαιρικό επιθετικό EBM για γερά νεύρα που ήταν και η σωστή αρχή για την καριέρα τους. Επιπλέον να αναφέρουμε ότι το 2008 κυκλοφόρησε η επανέκδοση του άλμπουμ με επιπλέον άλλο ένα CD με διάφορα remixes.
Το “Black will” για τους Siva Six ήταν απλά αριστούργημα
Το “Black will” το θεωρώ κομβικό άλμπουμ για την μπάντα όντας το δεύτερο άλμπουμ τους. Μέσα σε 18 μήνες περίπου από το “Rise new flesh” κυκλοφόρησαν την δεύτερη τους δουλειά από την Ιταλική εταιρία, Decadance Records. Ένα άλμπουμ σαφώς πιο σκοτεινό, βασικά τίγκα στο σκότος είναι. Ακούστε το “Now It’s dark” που σε παίρνει και σε σηκώνει με την ατμόσφαιρα του.
Ένα αβυσσαλέο έργο
Το προσωπικό ύφος της μπάντας έχει πια διαμορφωθεί και η ωριμότητα έχει πάρει την θέση σε μεγάλο βαθμό του ενθουσιασμού. Με το που ξεκινάει το “See the six” το ντουέτο σε παίρνει από το χέρι βόλτα στην άβυσσο. Ναι, εδώ οι ατμόσφαιρες έχουν πρωταρχικό ρόλο και η δύναμη υποχωρεί ως ένα βαθμό. Η ωριμότητα της μπάντας διαφαίνεται όλο και περισσότερο σε συνθέσεις όπως τα “Mister”, “The seal” και “Her eyes black”. Τα φωνητικά του Z είναι πολύ πιο ακραία και διαφοροποιημένα από την πρώτη τους δουλειά, δίνοντας έμφαση στην ατμόσφαιρα παρά στην επιθετικότητα.
Εδώ όμως έχουμε συμμετοχές τρανταχτές με τον Χρήστο Αντωνίου να συμμετέχει στα ορχηστρικά μέρη που είναι και πολλά μέσα στο άλμπουμ. Η δουλειά στο εξώφυλλο είναι του αδερφού του προαναφερθέντα, Σπύρου. Το άλμπουμ είναι πιο Metal από τον προκάτοχο του, πολύ πιο αβυσσαλέο, παρανοϊκό και ακραίο. Η μπάντα εξελίχθηκε σε πιο άγρια μονοπάτια και διαμόρφωσε την ταυτότητα της πλήρως. Το “Black will” έπαιξε ένα ρόλο τόσο σημαντικό που ούτε οι ίδιοι μπορεί να μην κατάλαβαν.
Το “The twin moons” απλά επιβεβαίωσε τον θρίαμβο των Siva Six
Με την έλευση του “The twin moons” έρχεται και το πρώτο επίσημο video clip της μπάντας, το τρομερό “Valley of the shadows”. Εδώ έχουμε ένα μεγάλο διάλειμμα, μιας και μεσολαβεί η επανακυκλοφορία του “Rise new flesh” όπως αναφερθήκαμε και πιο πριν. Όποιος είδε το “Valley of the shadows” συνειδητοποίησε και οπτικοακουστικά με τι χαοτική κατάσταση είχαμε να κάνουμε. Ένα κομμάτι που ξεκάθαρα πρεσβεύει τους Siva Six.
Ένα post – apocalyptic κομψοτέχνημα
Το “The twin moons” αποτελεί ένα concept άλμπουμ θα μπορούσε άνετα να υπάρχει σε μια ταινία σαν το “Blade runner ” ας πούμε. Έχει κάνει με τον πλανήτη Γη και τον φανταστικό πλανήτη Zera-The great white με ακραία post-apocalyptic θεματολογία. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου άλμπουμ το “The twin moons” λόγω της έντονης κινηματογραφικότητας του, τα φωνητικά έχουν γίνει πιο θεατρικά ας πούμε. Οι αλλαγές στα tempo αλλάζουν κομμάτι με το κομμάτι και όπως απαιτεί η θεματολογία. Το aggressive ΕΒΜ πολλές φορές αντικαθιστάτε από ατμόσφαιρες που γουστάραμε στο “Black will”. Εδώ βλέπουμε πάλι τον Χρήστο Αντωνίου να βάζει τις έντονες “πινελιές” του με τις συμφωνικές ενορχηστρώσεις που διακατέχουν το άλμπουμ.
Συνθέσεις όπως “Serpent whore”, “Valley of the shadows”, “Intha ren”, “Hell is where the heart is”, “Necropolis” και “Two against the world” επιβεβαιώνουν τα παραπάνω λεγόμενα μας. Η μπάντα με “σπασμένα φρένα” κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ αντάξιο του προκατόχου του. Αν το “Black will” τους έβαλε στα “σαλόνια”, το “The twin moons” τους εδραίωσε ως μια από τις σημαντικότερες μπάντες στο είδος. Και για να μην ξεχάσω, τι “διαστημική” διασκευή ήταν αυτή στο “Blade Runner(Stardust)”!
Επίλογος
Οι Siva Six δεν σταματήσαν να προχωρούν στη δισκογραφία τους, έκαναν αρκετά remixes σε επανακυκλοφορίες τους όπως ήταν αυτή του “Rise new flesh”. Προχώρησαν μετά κυκλοφορώντας “διαμαντάκια” όπως τα “Dawn of days” και “Deathcult”. Η μπάντα κυκλοφόρησε το 2023 το “Fight the machine” με διάφορα remixes. Οι Αθηναίοι πολύ απλά δημιούργησαν σχολή αναμιγνύοντας τις επιρροές από Hocico με το έντονο προσωπικό τους στυλ. Βεβαία, πάντα κατά την γνώμη μου υποβόσκει μια Septic Flesh ατμόσφαιρα ειδικά στα “Black will” και “The twin moons”. Οι Siva Six απλά έφτιαξαν έναν υπέροχο κόσμο με αυτά τα άλμπουμ.