Home Μουσική Άρθρα Αφιέρωμα στο Ελληνικό Black Metal: 2ο Μέρος 1994-2000

Αφιέρωμα στο Ελληνικό Black Metal: 2ο Μέρος 1994-2000

281
0
hellenic black metal

Σε αυτό το αφιέρωμα στο Ελληνικό Black Metal που θα χωριστεί σε 5 μέρη θα γνωρίσουμε τη σκηνή, αναφέροντας μερικά συγκροτήματα ανά περίοδο. Μπορεί να λείψουν μερικά από αυτά, αλλά είναι τόσο μεγάλη η σκήνη που δε γίνεται αλλιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο Μέρος του Αφιερώματος εδώ.

Ελληνικό Black Metal: 1994-2000

Η περίοδος 1994-2000 ήταν καθοριστική για την ελληνική Black Metal σκηνή, καθώς σηματοδότησε τη μετάβαση από την πρωτογενή, underground έκρηξη των αρχών των ‘90s σε μια φάση ωρίμανσης και διεθνούς αναγνώρισης. Οι πρώτες μπάντες που είχαν διαμορφώσει τον ιδιαίτερο ελληνικό ήχο εδραίωσαν τη θέση τους, ενώ νέες δυνάμεις εμφανίστηκαν, εμπλουτίζοντας την αισθητική και τις επιρροές του είδους.

Προς τα τέλη της δεκαετίας, άρχισε μια τάση διαφοροποίησης και πειραματισμού, με κάποιες μπάντες να ενσωματώνουν Gothic και Symphonic στοιχεία, ενώ άλλες παρέμειναν πιστές σε έναν πιο ωμό και αρχέγονο ήχο.

H Αρχαιοελληνική Θεματολογία

Παράλληλα, η επιρροή της αρχαιοελληνικής θεματολογίας έγινε πιο έντονη, τόσο σε στιχουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο, διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό ύφος που συνέδεε το Black Metal με την ελληνική μυθολογία και την παγανιστική παράδοση.

Η Εξέλιξη και η Διεθνής Αναγνώριση

Η διεθνής αναγνώριση αυξήθηκε, με αρκετές μπάντες να κλείνουν συμβόλαια με μεγαλύτερες δισκογραφικές και να αποκτούν ευρύτερη απήχηση στο εξωτερικό. Παράλληλα, η σκηνή παρέμεινε δραστήρια, με πιο σκοτεινές και ακραίες κυκλοφορίες που κινήθηκαν σε πιο ωμές και cult διαδρομές.

Η περίοδος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εποχή της εξέλιξης, καθώς έθεσε τις βάσεις για το μέλλον, με το είδος να εξαπλώνεται πέρα από τα στενά όρια του underground, χωρίς όμως να χάνει την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Την Τρίτη 1η Απριλίου 2025 είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω στην εκπομπή Hallways of Melancholy, στο Metalradio.gr τον Draconium από τους Empire of the Moon και συζητήσαμε για την περίοδο αυτή. Αν θέλετε να την ακούσετε πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.mixcloud.com/Metalradio/metalradiogr-hallways-of-melancholy-hellenic-black-metal-interview-with-draconium-01042025/

Unholy Archangel (Αθήνα, War Black Metal)

Unholy Archangel logo

Οι Unholy Archangel σχηματίστηκαν το 1996 στην Αθήνα και παίζουν War/Black/Death Metal, με έντονα βίαιο και χαοτικό ήχο, επηρεασμένο από μπάντες όπως οι Blasphemy, Beherit και Sarcofago. Η θεματολογία τους επικεντρώνεται στον πόλεμο, τη μυθολογία και την απόλυτη καταστροφή.

Από τις πρώτες τους κυκλοφορίες, όπως τα demos Unholy Archangel (1997) και Archgoat Incantation (1998) και το EP Blessed by Aris (2000), έδειξαν την ακραία και αδιαπραγμάτευτη προσέγγισή τους στη μουσική, μια ανελέητη επίθεση από χαοτικά riffs, βίαια blast beats και βαριά φωνητικά.

Το πρώτο line-up περιλαμβάνει τον Agisilaos (κιθάρες, μπάσο), Iapetos (φωνητικά) και Hyperion (drums).

Tatir (Αθήνα, Pagan Black Metal)

Tatir logo

Οι Tatir ήταν μια μπάντα από την Αθήνα, ενεργή κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αν και λιγότερο γνωστοί σε σύγκριση με τα άλλα συγκροτήματα της περιόδου, θεωρούνται μία από τις πρώτες True Pagan Black Metal μπάντες της σκηνής, εστιάζοντας στην παγανιστική θεματολογία και την αρχαιοελληνική παράδοση.

Ο ήχος τους συνδύαζε το χαρακτηριστικό ελληνικό Black Metal ύφος με μελωδικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία, δημιουργώντας μια μυστικιστική και επική αίσθηση. Παρ΄ όλο που η δισκογραφία τους είναι περιορισμένη, οι Tatir παραμένουν ένα underground διαμάντι της ελληνικής σκηνής, επηρεάζοντας μεταγενέστερα συγκροτήματα του είδους.

Το πρώτο demo τους “Dark Autumn Nights“ (1995) αποπνέει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, γεμάτη μελωδίες και μυστικιστικά περάσματα που εναλλάσσονται με πιο επιθετικές στιγμές. To “Fons Acheroni“ το 1996 παρουσιάζει ένα πιο εξελιγμένο και ατμοσφαιρικό στυλ, με μεγαλύτερη έμφαση στις μελωδικές κιθάρες και τα μυστικιστικά στοιχεία. Ο τίτλος παραπέμπει στον ποταμό Αχέροντα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο σκοτεινό, σχεδόν τελετουργικό ύφος της μουσικής.

Το πρώτο line-up τους περιλαμβάνει τον Hierophant (φωνητικά), Lord Necrorium/Draconium (φλάουτο) και Necrolord (κιθάρες, μπάσο)

Macabre Omen (Ρόδος, Epic Black Metal)

Macabre Omen logo

Μία μπάντα που επικεντρώνεται σε επικά θέματα, επηρεασμένα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Οι Macabre Omen είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες ελληνικές Black Metal μπάντες, με έντονα επικά και παγανιστικά στοιχεία στη μουσική και τη θεματολογία τους.

Δημιουργήθηκαν το 1994 από τον Alexandros (ο οποίος είναι και το μοναδικό σταθερό μέλος), και έχουν χτίσει μία φήμη ως μία cult μπάντα, κυρίως λόγω των σπάνιων κυκλοφοριών και των μακροχρόνιων διαστημάτων ανάμεσα στα άλμπουμ τους.

Το πρώτο demo “Secrets of the Moonlight“ (1994) ήταν μια ωμή και σκοτεινή κυκλοφορία που συνδυάζει την κλασική ελληνική Βlack Μetal αισθητική με επικές μελωδίες και μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Παρ’ ότι η παραγωγή είναι τραχιά, η σύνθεση δείχνει τη φιλοδοξία της μπάντας να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό.

Το 1995 κυκλοφορούν τοBefore Darkness…” και παρουσιάζουν έναν πιο δομημένο και επικό ήχο, με μεγαλύτερη έμφαση στις μελωδικές κιθάρες και τα αφηγηματικά περάσματα. Το “Olympus” (1996) σηματοδοτεί την πλήρη στροφή της μπάντας στον επικό Βlack Μetal ήχο. Τα κομμάτια είναι πιο μακροσκελή και δουλεμένα, με έντονες ατμοσφαιρικές εναλλαγές.

Astarte (Αθήνα, Symphonic Black Metal)

astarte logo

Οι Astarte ήταν ένα από τα πρώτα γυναικεία Βlack Μetal συγκροτήματα στον κόσμο. Δημιουργήθηκαν το 1995 από τη Maria “Tristessa” Kolokouri και ακολούθησαν ένα Symphonic Black Metal ύφος, επηρεασμένο από μπάντες όπως οι Emperor και Cradle of Filth.

Το Doomed Dark Years (1997) ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Astarte, που χαρακτηρίζεται από παγωμένες μελωδίες, σκοτεινή ατμόσφαιρα και μια ισορροπία ανάμεσα στην επιθετικότητα και το επικό στοιχείο. Τα φωνητικά της Tristessa είναι τραχιά και στοιχειωτικά, ενώ οι κιθάρες εναλλάσσονται μεταξύ οργισμένων riffs και πιο ατμοσφαιρικών περασμάτων.

Το Doomed Dark Years έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία των Astarte που αναγνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν με μεγάλα ονόματα του χώρου όπως ο Shagrath από τους Dimmu Borgir. Δυστυχώς, η Tristessa απεβίωσε το 2014, τερματίζοντας τη δράση της μπάντας, αλλά η κληρονομιά της συνεχίζει να επηρεάζει τη σκηνή.

Nocternity (Αθήνα – Melodic Black Metal)

 

Nocternity logo

Οι Nocternity δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1997 και απέκτησαν cult status στη σκηνή χάρη στην ατμοσφαιρική και μινιμαλιστική προσέγγισή τους. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από σκοτεινές, υπνωτικές μελωδίες, ψυχρό ήχο και έναν έντονα μελαγχολικό τόνο. Μέλη της μπάντας τότε ήταν οι Khal Drogo (φωνητικά, κιθάρες) και Merkaal (μπάσο).

Το Nocternity Promo ήταν η πρώτη ανεξάρτητη κυκλοφορία τους, σηματοδοτώντας την αρχή της πορείας τους. Κυκλοφόρησε το 1999 και περιείχε 8 τραγούδια που παρουσίαζαν τον σκοτεινό ήχο που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν της μπάντας. Η παραγωγή ήταν ωμή και εστίαζε στην υποβλητική ατμόσφαιρα, τις μονότονες, αλλά στοιχειωτικές κιθάρες και τα απόκοσμα φωνητικά.

Το promo αυτό λειτούργησε ως προπομπός για τα επόμενα έργα τους, όπως το En Oria (2001), καθιερώνοντας τους Nocternity ως μία από τις πιο ατμοσφαιρικές και αυθεντικές μπάντες της ελληνικής σκηνής.

Order of the Ebon Hand (Αθήνα, Occult Black Metal)

Order of the Ebon Hand logo

Οι Order of the Ebon Hand σχηματίστηκαν το 1994 στην Αθήνα και παίζουν occult Black Metal, με έντονες επιρροές από τη σκανδιναβική σκηνή. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από σκοτεινή ατμόσφαιρα, μελωδικές αλλά ταυτόχρονα επιθετικές συνθέσεις και στιχουργικό περιεχόμενο που εστιάζει στον αποκρυφισμό και την εσωτερική αναζήτηση.

Το πρώτο demo της μπάντας 1995 ήταν μια ωμή και σκοτεινή ηχητική εμπειρία, που έθεσε τις βάσεις για την ατμόσφαιρα που θα χαρακτήριζε το συγκρότημα. Το άλμπουμThe Mystic Path to the Netherworld” (1997) ήταν μια φυσική εξέλιξη του demo, με καλύτερη παραγωγή και πιο ολοκληρωμένες συνθέσεις.

Ο ήχος του είναι σκοτεινός και ατμοσφαιρικός, με επικές και μυστικιστικές μελωδίες, ενώ τα φωνητικά είναι ακραία. Τα βασικά μέλη της μπάντας είναι ο Merkaal (φωνητικά, μπάσο), ο Lorthar (κιθάρες) και ο Lethe (drums), με διάφορους μουσικούς να έχουν περάσει από τις τάξεις τους.

Fiendish Nymph (Αθήνα, Folk/Pagan Black Metal)

Fiendish Nymph logoΟι Fiendish Nymph υπήρξαν μια από τις πιο ιδιαίτερες και ατμοσφαιρικές μπάντες της ελληνικής σκηνής, συνδυάζοντας το Black Metal με νεοκλασικά, folk και pagan στοιχεία. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 1992 από τους αδελφούς Triton (κιθάρες, μπάσο, φλάουτο) και Pan (φωνητικά, drums). Η μουσική τους βασίζεται στη χρήση αρχαιοελληνικών οργάνων (λύρα, αυλός) και στη δημιουργία μιας τελετουργικής ατμόσφαιρας, εμπνευσμένης από την αρχαία ελληνική μουσική και τις διονυσιακές μυσταγωγίες.

The Sibyl of Elikona“: Το πρώτο demo των Fiendish Nymph το 1998 είναι ένα μυσταγωγικό και ατμοσφαιρικό έργο που διαφέρει σημαντικά από άλλους, καθώς συνδυάζει ακουστικές μελωδίες, ψαλμωδιακά φωνητικά, καθώς και σκοτεινά ambient στοιχεία.

Το Aenaon του 1999 εμβαθύνει περισσότερο στον πειραματικό, folk και τελετουργικό ήχο της μπάντας. Οι ατμοσφαιρικές και ακουστικές συνθέσεις κυριαρχούν, ενώ οι στίχοι και η αισθητική παραπέμπουν σε αρχαίες λατρείες και μυστηριακές τελετές.

Οι Fiendish Nymph ξεχώρισαν από τη Black Metal σκηνή της εποχής, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό ύφος που επηρέασε μεταγενέστερες μπάντες του είδους. Εννοείται μετά συνέχισαν με τους Δαιμόνια Νύμφη που είναι ένα από τα πιο σημαντικά Neofolk σχήματα της χώρας μας.

Rex Infernus (Αθήνα, Black Metal)

Rex Infernus logoΟι Rex Infernus ιδρύθηκαν το 1995 και παρέμειναν ενεργοί για άγνωστο χρονικό διάστημα πριν διαλυθούν. Ο ήχος τους ήταν σκληρός και βάναυσος θα λέγαμε. Βασικό μέλος της μπάντας ήταν ο Ruthven Crownprice.

Κυκλοφόρησαν το 1995 ένα demo “Triumphalia Ornamenta“ με θεματολογία σκοτεινή και με έναν πολύ σκληρό ήχο και έμειναν δυστυχώς σε αυτό.

Esgaroth (Αθήνα, Black Metal)

Esgaroth logoΟι Esgaroth είναι μια ελληνική Black Metal μπάντα από την Αθήνα, που ξεκίνησε τη μουσική της πορεία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το πρώτο τους demo, με τίτλο “The Crypts of Everlasting Winter“, κυκλοφόρησε το 1996, παρουσιάζοντας έναν ήχο που συνδυάζει heavy riffs, ατμοσφαιρικά πλήκτρα και growls, δημιουργώντας ένα ταξίδι στον ατελείωτο χειμώνα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, συμμετείχαν σε split κυκλοφορία με τους Κολομβιανούς Occultus.​

Μετά από μια περίοδο αδράνειας, η μπάντα επανήλθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το όνομα Ezgaroth, σηματοδοτώντας μια στροφή προς το Industrial Black Metal. Παρά τις αλλαγές στο όνομα και το μουσικό ύφος, οι Esgaroth/Ezgaroth παρέμειναν πιστοί στην εξερεύνηση σκοτεινών και ατμοσφαιρικών κόσμων.

Βάκχειος (Αθήνα, Pagan Black Metal)

bachius logo

Ο Βάκχειος ήταν μια μπάντα από την Αθήνα που σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με παγανιστική και μυσταγωγική θεματολογία.

Το 1998, οι Βάκχειος κυκλοφόρησαν το demo “Μάκαρ Κερασφόρε”, το οποίο περιλαμβάνει το ομώνυμο κομμάτι, που θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα cult τραγούδι της περιόδου εκείνης.

Οι Βάκχειος ήταν το solo project του Voreas, που δυστυχώς απεβίωσε το 2022.

Sadistic Noise (Αθήνα, Black Metal)

Sadistic Noise logo

Οι Sadistic Noise ήταν μια μπάντα από την Αθήνα. Ξεκίνησαν με Black Metal ήχο και αργότερα μετατοπίστηκαν προς το Death Metal. Οι στίχοι τους επικεντρώνονταν σε θέματα όπως η βλασφημία, το σκοτάδι και τον θάνατο​. Μέλη της μπάντας την περίοδο αυτή ο Nicos “Flesh” Tagalos (φωνητικά, κιθάρα, μπάσο) και ο Leyteris (drums).

Οι Sadistic Noise ξεκίνησαν τη δισκογραφική τους πορεία το 1988 με το demo “Black and Chaos” με old-school διάθεση. Δύο χρόνια αργότερα, το 1990, κυκλοφόρησαν το δεύτερο demo “The End“, όπου ο ήχος τους παρουσίασε σημάδια εξέλιξης και μεγαλύτερης συνοχής στις συνθέσεις.

Το 1999 κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους άλμπουμ, “A Decade in the Grave“. H μουσική τους είχε πλέον διαμορφωθεί σε έναν συνδυασμό Βlack/Death Metal, με έντονα riffs με εκρηκτικές συνθέσεις. Οι Sadistic Noise είχαν παίξει ως support στους Napalm Death στις πρώτες τους εμφανίσεις στην Ελλάδα.

Sarcastic Terror (Αθήνα, Black/Death Metal)

Sarcastic Terror logo

Οι Sarcastic Terror είναι μια μπάντα από την Αθήνα που σχηματίστηκε το 1991 και δραστηριοποιήθηκε αρχικά μέχρι το 1995, ενώ επανενώθηκαν το 2015. Ο ήχος τους είναι έντονα επηρεασμένος από το κλασικό brutal Death Metal των αρχών των ’90s, με ταχύτατα blastbeats, βαθιά φωνητικά και ωμή παραγωγή που αναδεικνύει τον σκληρό χαρακτήρα της μουσικής τους.

Το 1992 κυκλοφόρησαν το demo “Sarcästic Terrör“, μια από τις πιο επιθετικές και καλοδουλεμένες δουλειές της ελληνικής underground σκηνής εκείνης της περιόδου.

Το 1995 συμμετείχαν στο ιστορικό split με τους Acid Death, με το κομμάτι Infernal Hatred, το οποίο απέκτησε cult status, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχαν και σε συλλογή του Metal Hammer με το ίδιο κομμάτι, στο οποίο συνέπραξε ο Magus Wampyr Daoloth στα πλήκτρα, δίνοντας μια πιο Black αισθητική στον ήχο τους.

_________________

Εν είδει επιλόγου

Η δεύτερη φάση της ελληνικής Black Metal σκηνής (1994–2000) σηματοδότησε μια περίοδο ωρίμανσης και καλλιτεχνικής διεύρυνσης, κατά την οποία η αρχική ωμότητα και ο μυστικιστικός χαρακτήρας της πρώιμης δεκαετίας του ’90 μετασχηματίστηκαν σε πιο πολυδιάστατες μουσικές προσεγγίσεις.

Οι μπάντες της περιόδου αυτής δεν περιορίστηκαν στο στενό πλαίσιο του Black Metal, αλλά πειραματίστηκαν με ατμοσφαιρικά στοιχεία, παραδοσιακές φόρμες, και πιο σύνθετες δομές, διατηρώντας παράλληλα το στίγμα μιας μοναδικής “ελληνικότητας” στην έκφρασή τους. Το αποτέλεσμα ήταν η εδραίωση ενός ήχου που, ενώ συνομιλούσε με τις διεθνείς τάσεις, διατηρούσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Το χρονικό αυτό διάστημα καθόρισε την ταυτότητα της ελληνικής σκηνής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη μεταγενέστερη άνθιση νέων κυμάτων και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς συγκροτημάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο Μέρος του Αφιερώματος εδώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το 3ο μέρος του αφιερώματος.

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here