Η τελετή έναρξης των 33ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εντυπωσιακή, όπως και δίχασε πολύ κόσμο ανά την υφήλιο. Σε μια τέτοια τελετή σίγουρα δεν θα περιμέναμε συντηρητικούς και υπερσυντηρητικούς ηγέτες. Ο χαρακτήρας της ήταν τέτοιος που μόνο απέχθεια θα έφερνε στα πρόσωπα πολλών ηγετών του κόσμου. Εμείς εδώ δεν θα μιλήσουμε για τον χαρακτήρα αυτό, μιας και το ολυμπιακό ιδεώδες δεν εκπροσωπήθηκε καθόλου. Στην αρχή έφερα τον όρο εντυπωσιακή, ναι μόνο γιατί εμφανίστηκαν οι εκπληκτικοί Gojira. Όλα τα άλλα ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι επικοινωνίας της Γαλλικής κυβέρνησης και τίποτα άλλο. Πραγματικά, σε μια δημοκρατία, όπως αυτή της Γαλλίας είναι αισχρό να χρησιμοποιείς τέτοια μέσα για να καλύψεις τις αποτυχίες σου.
Η Γαλλία αναγκάστηκε να περάσει ένα πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και για το μεταναστευτικό. Η φτώχεια της αγγίζει το 10% και το δημόσιο χρέος αποτελεί “βραχνά” για κάθε πρόεδρο και κυβέρνηση. Συνέχεια για να καλύψει προβλήματα επικαλείται την ενότητα της Ευρώπης και την μάχη που δίνει για αυτή. Μια Γαλλία που ξόδεψε σχεδόν 1.5 δις για “καθαρίσει” τον Σηκουάνα για να υποδεχτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα τα προβλήματα προσπάθησε να τα καλύψει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε και στις πρόσφατες εκλογές και την πανωλεθρία που υπέστη ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος και θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την αριστερά. Προβλέπονται πολλά ζόρια για τον Γάλλο πρόεδρο μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ο συμβολισμός της Γαλλικής Επανάστασης
Η Γαλλική Επανάσταση έθεσε τα θεμέλια για την λειτουργία του Εθνικού κράτους και τις σχέσεις του με τους συγκεντρωμένους γύρω από αυτή πολίτες. Το θεσμικό της δυναμικό στηρίχτηκε γύρω από την προαναφερθείσα ιδέα και τα περισσότερα κράτη σήμερα λειτουργούν και ρυθμίζουν τις σχέσεις με τους πολίτες τους σύμφωνα με τους θεσμούς που εκείνη διαμόρφωσε. Δηλαδή, η Γαλλική Επανάσταση, καθιέρωσε το Σύνταγμα ως υπέρτατο νόμο. Το εκλεγόμενο από το λαό κοινοβούλιο, το κράτος δικαίου, η ελευθερία στο φρόνημα και στην έκφραση. Όλα αυτά δηλαδή που εντάσσονται στον όρο “Αστική Δημοκρατία”. Η αλήθεια είναι ότι όπως εξελίσσεται ο κόσμος αραιά και που αυτά λειτουργούν άνισα και άκομψα πολλές φορές. Όμως αυτές είναι οι κατακτήσεις των λαών, που η τυχών ανατροπή τους συμβολίζουν αυτόματα τον αυταρχισμό και την καταπίεση.
Συμβόλισε μια κοινωνία open minded, με κύρια συστατικά την ελευθερία και την δημοκρατία, ικανή να λάβει προκλήσεις και μετασχηματισμούς. Μια κοινωνία ταξική αλλά και ανταγωνιστική. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Karl Marx αποτελεί σπουδαία πηγή συλλογισμών, συναισθημάτων και ονείρων. Όμως στο πλαίσιο που βρισκόμαστε τα τελευταία πενήντα χρόνια αποτελεί ουτοπία να πιστεύουμε ότι η άμιλλα μπορεί να αντικαταστήσει τον ανταγωνισμό.
Η σημασία της Γαλλικής Επανάστασης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και αυτό φρόντισαν οι Γάλλοι να το φέρουν στο προσκήνιο αλλά με λάθος τρόπο που θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτό. Αποτελεί μέρος της ιστορίας τους η Γαλλική Επανάσταση, κι ας μην αρέσει σε πολλούς της σημερινής πολιτικής σκηνής. Πάντα, μα πάντα, θα κάνουν οτιδήποτε για να την διαστρεβλώνουν την σημασία της προσφοράς της στη σημερινή κοινωνία.
Gojira
Οι Gojira εμφανίστηκαν και ερμήνευσαν μια Metal εκδοχή του “Ah! Ca Ira”, μιας σύνθεσης που ήταν ιδιαίτερη διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες της Γαλλίας διασκεύασε αυτή την σύνθεση σε συνεργασία με τον Victor le Masne και το ερμήνευσε παρέα με την σοπράνο τραγουδίστρια Marina Viotti.
Το show ήταν εντυπωσιακό, η μπάντα είχε τρομερή ενέργεια και δεν έδειξε να έχει καθόλου άγχος. Μα τι άγχος να κουβαλάει μια μπάντα που έχει πραγματοποιήσει παγκόσμιες περιοδείες με ονόματα του χώρου μας, όπως οι Metallica και οι Slipknot μπροστά σε χιλιάδες κόσμος κάθε φορά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχουν κυκλοφορήσει τα “Terra incognita”, “From Mars to Sirius”, “L’enfant sauvage” και “Fortitude” μεταξύ άλλων, δίσκοι που μπορείς να ακούς συνέχεια.
Όμως, τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται
Ας εστιάσουμε όμως στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε η όλη φάση με τον αποκεφαλισμό της Αντουανέτα. Δεν είδαμε πουθενά το τρίπτυχο “Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα” το οποίο και έδωσε το έναυσμα και σε άλλες κοινωνίες να ξεσηκωθούν απέναντι στους αυταρχικούς ηγέτες που τους εξουσίαζαν. Μέσα σε αυτές τις κοινωνίες ήταν και η Ελληνική και η επανάσταση του 1821.
Επίσης, μετά την Αντουανέτα ακολούθησαν και αποκεφαλισμοί σπουδαίων πολιτών όπως οι Γιρονδίνοι οι οποίοι ήταν και πρωτεργάτες της Επανάστασης, όπως ακόμα και τον ίδιο τον Ροβεσπιέρο και τον Λαβουαζιέ. Καρατόμησαν τότε τον ίδιο τον θεμελιωτή της σύγχρονης επιστήμης της χημείας. Ο συμβολισμός για μένα ήταν άστοχος και μόνο για να εντυπωσιάσει την μάζα είχε ως σκοπό. Έπρεπε να πάει πιο φιλοσοφικά το θέμα και όχι απλά να παρουσιάζεται η σπουδαία Γαλλική Επανάσταση όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους εχθρούς της. Το μήνυμα για την σημασία μιας επανάστασης που δημιούργησε ολόκληρα κινήματα σε όλο τον κόσμο δεν έφτασε ποτέ στους αποδέκτες.