Home Μουσική Άρθρα Emperor: Welcome to the Pantheon

Emperor: Welcome to the Pantheon

931
0
Emperor

Οι Νορβηγοί Blacksters Emperor έρχονται στη χώρα μας μετά από 27 ολόκληρα χρόνια. Θα εμφανιστούν στις 6 Απριλίου στο  νεοσύστατο Floyd Live Music Venue της Αθήνας. Την εμφάνιση τους θα την υποστηρίξουν οι δικοί μας Lucifer’s Child, μια μπάντα που έχει κυκλοφορήσει δυο εκπληκτικά άλμπουμ. Προσωπικά, τα “The Wiccan” και “The Order” τα θεωρώ κλασσικά στο είδος. Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή σχετικά με τους Emperor σε δύο αφιερώματα που θα κάνουμε. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για μια μπάντα που μόλις με πέντε άλμπουμ στο ενεργητικό της καθιερώθηκε στην συνειδήσεις όλων που ασχολούνται με αυτό το είδος.

Τα πρώτα σημάδια…

Πριν όμως από όλα αυτά, πριν δηλαδή “ξυπνήσει” η Νορβηγική σκηνή, είχαμε τα πρώτα σημάδια όπως το “Welcome to Hell” και μετέπειτα το άλμπουμ, “νονός”, τους είδους. Πιο μετά ακολούθησαν οι Hellhammer και οι Celtic Frost, προορίζοντας το σκοτάδι σε ένα πιο καλλιτεχνικό ύφος. Στη Σουηδία ο Quorthon στήνει το δικό του “χορό”. Τα πρώτα τρία άλμπουμ των Bathory “Bathory”, “The return” και “Under the sign of black mark” ορίζουν το thrash/black. Αργότερα έρχεται η viking θεματολογία και το “γλυκό δένει” με τα “Hammerhart”, “Blood, fire, death” και “Twilight of the gods”. Αργότερα οι Darkthrone κυκλοφορούν το “A blaze in the northern sky” και επαναπροσδιορίζουν τα πάντα σε σχέση με το black metal.

Emperor photo session 1991

Άνοιξη του 1991

Όλα ξεκίνησαν την Άνοιξη του 1991, όταν ένας νεαρός με το παρατσούκλι Samoth (Tomas Haugen) από το Telemark της Νορβηγίας παίρνει απόφαση να διαλύσει τους Embryonic και μετέπειτα Thou Shall Suffer. Με τους τελευταίους έπαιζε Αμερικάνικο Death Metal και να δημιουργήσει μια μπάντα που να παίζει στο ύφος των Celtic Frost και Possessed. Στη συνέχεια πείθει και μπαίνει στη μπάντα και ο Ihsahn (Vegard Tveiten), δε δυσκολεύονται να βρουν και τρίτο μέλος, το οποίο άκουγε στο όνομα Mortiis (Hevard Ellefsen). Έτσι το line up των Emperor είχε ως εξής τότε: Samoth (Drums/vocals), Ihsahn (Guitar) και Mortiis (Bass).

Emperor: “Wrath of the Tyrant” Cover Art

Η “τριπλέτα” συνθέτει το εξαιρετικό demo “Wrath Of The Tyrant”. Με «πρωτόγονη» παραγωγή και τους Emperor «παραδοσιακούς» αλλά πάραυτα διαφαίνονται οι τολμηροί για την εποχή πειραματισμοί. Οι τελευταίοι ήταν και οι καινοτομίες που τους έκαναν ξεχωριστούς στο τότε underground. Με αυτό το demo, προκαλούν «θόρυβο» στο τότε στενό κύκλο του underground και μπαίνουν στο «στόχαστρο» του τότε δημοφιλή στο underground Euronymous. Ο τελευταίος ήταν ιδιοκτήτης της Deathlike Silence Productions, αλλά από την άλλη είχαν μια πολύ συμφέρουσα προσφορά από την Candlelight Productions. Τότε το συγκρότημα, επιλέγει να υπογράψει στην τελευταία.

Emperor: “Emperor” Cover Art

Στο τέλος της χρονιάς, μπαίνουν ξανά στο studio και ηχογραφούν το split Emperor/Enslaved-“Hordanes land” με το ακόλουθο Line-Up: Samoth (guitar), Ihsahn (Guitar/Vocals) και Bard Faust( Bard G. Eithun, Drums). O Mortiis φεύγει απ’ την μπάντα και τον αντικαθιστούν με τον γνωστό σε όλους μας Tchort (Green Carnation, Carpathian Forest, Blood Red Throne). Η παραπάνω παρέα ταξιδεύει στο Bergen και μπαίνει στα θρυλικά Grieghallen studios. Δουλεύουν την περίοδο ’91-93 πάνω στο επερχόμενο album τους, το μαγευτικό “In The Nightside Eclipse”.

Emperor: “In the nightside eclipse” Cover Art

Μετά το “In the nightside eclipse” των Emperor τίποτα δεν ήταν ίδιο στην Black Metal σκηνή…

Όσον αφορά για αυτό το αριστούργημα, ότι και να πούμε είναι πραγματικά λίγο. Ένα “κόσμημα” βγαλμένο μέσα από τα μυστηριώδη και θεοσκότεινα δάση της Νορβηγίας. Από το εξώφυλλο διακρίνεις την σκοτεινή γοητεία που διέπει αυτό το άλμπουμ. Το εξώφυλλο είναι δουλεία του Necrolord ο όποιος έχει επηρεαστεί φανερά από τους πίνακες του Gustave Dore. Με «οδηγό» τους πίνακες του, φτιάχνει αυτό το τρομερό από καλλιτεχνικής άποψης εξώφυλλο.

Emperor Photo session 1993

Ένα soundtrack της σκοτεινής φύσης της Νορβηγίας, που οι Emperor υπηρετούν…

Όσον αφορά την μουσική, θα σας πω ένα πράγμα, που νομίζετε ότι θα βρισκόταν η μισή Majestic Black Metal σκηνή τα τελευταία 20 χρόνια? Ακόμα θα προσπαθούσαν να βρουν μουσική ταυτότητα. Οι ρυθμοί, εναλλάσσονται από mid tempo σε Blast Beat και ο Faust κάνει ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο. Τα κομμάτια είναι επιλεγμένα ένα προς ένα, μουσικά «διαμάντια» στον παγκόσμιο Black Metal τάπητα που χωρίς αυτά θα ήταν πολύ «φτωχός». Ένα soundtrack της σκοτεινής φύσης της Νορβηγίας, που οι Emperor υπηρετούν, επηρεασμένοι από τον Fredrick Niche και την θεωρία του για την στρατευμένη τέχνη. Την όποια οι Emperor χρησιμοποιούν για να αναβιώσουν την ιστορικές και καλλιτεχνικές Βόρειες Αξίες, μέσα από ένα άλμπουμ σκέτη Σατανική «θύελλα» που εκπροσωπεί την Ιστορική παράδοση της πατρίδας τους.

Οι Emperor κατά την διάρκεια της πρώτης Βρετανικής περιοδείας τους το 1993

Αυτό είναι το Majestic Black Metal όπως το όρισαν οι Emperor.

Μου είναι αδύνατο να ξεχωρίσω κομμάτι σε αυτό το αριστούργημα. Να πούμε για το “Into the infinity of thoughts” που σε σέρνει μέσα στο σκότος από την πρώτη του κιόλας νότα ή για το χαοτικό “Cosmic keys to my creation and times”? Το επικό και ατμοσφαιρικό “Inno a Sathana” ή το ασύλληπτο “The Majesty of the nightsky”? Τα σαρωτικά “The Burning shoadows of silence”, “Beyond the great vast forest” και “Towards the pantheon” που σε πιάνουν από τον λαιμό και δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Όποιος άκουσε τότε πρώτη φορά αυτό το άλμπουμ, απλά του έπεσαν τα σαγόνια κάτω. Επιβλητικό, χαοτικό, σκοτεινό, δυσοίωνο, επικό. Σκοτάδι και χιονισμένα βουνά, παγωμένα ποτάμια και θυελλώδεις άνεμοι μέσα από τα δαιδαλώδη δάση. Αυτό είναι το Majestic Black Metal όπως το όρισαν οι Emperor.

Οι Emperor και οι Cradle of Filth κατά την διάρκεια της Βρετανικής περιοδείας τους το 1993

Η ιστορία φαινόταν από το EP “Emperor” του ’93, ο θρίαμβος είχε προάγγελο. Τα “I am the black wizards” και “Cosmic keys to my creation and times” που βρίσκονταν εκεί έδειχναν τον δρόμο που θα ακολουθούσαν οι “Αυτοκράτορες”.

Grieghallen Studios, ένα κεφάλαιο ολόκληρο για την Νορβηγική σκηνή

Τα Grieghallen studios, όπου και ηχογραφήθηκε το “In the nightside eclipse” βρίσκονται στο Bergen και ιδιοκτήτης τους είναι ο Eirik Hundvin ή κατά κόσμο Pytte. Αυτός ο κύριος κρύβεται πίσω από το Νορβηγικό Black Metal. Αυτός έδειξε τον δρόμο για μπάντες όπως Emperor, Mayhem, Enslaved, Gorgoroth, Immortal, Old Funeral, Taake, Borknagar και Burzum. H Νορβηγική Black Metal σκηνή “χρωστάει” πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο. Τα “In the nightside eclipse” και “Anthems at the welkind at dusk” δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία αν δεν είχαν αυτόν τον τεράστιο παραγωγό.

Ο Pytte και οι Emperor στα Grieghallen Studios τον χειμώνα του 1994 δουλεύοντας επάνω στο “In the nightside eclipse”

Να τονίσουμε επίσης το “In the nightside eclipse” ήρθε σε μια πολύ γόνιμη περίοδο για το Black Metal της Σκανδιναβίας. Κοντά σε εκείνη την χρονιά κυκλοφόρησαν τα “De Mysteriis dom sathanas” των Mayhem, “Pure holocaust” των Immortal” και τα “Under a funeral moon” και  “Transylvania hunger” των Darkthrone. Όλα αυτά γύρω στο ’93 και ’94.

Το “In the nightside eclipse” των Emperor είναι ένα από τα πιο μεγαλειώδη και αριστουργηματικά άλμπουμ της Παγκόσμιας Black Metal σκηνής. Δεν τίθεται αμφισβήτηση περί τούτου.

Πολλά συγκροτήματα ήθελαν να το αντιγράψουν το “In the nightside eclipse”, αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Διότι είναι μοναδικό. Είναι ένα από τα πιο μεγαλειώδη και αριστουργηματικά άλμπουμ της Παγκόσμιας Black Metal σκηνής. Δεν τίθεται αμφισβήτηση περί τούτου. Τέλος ο διθύραμβος των πρώτων κυκλοφοριών, που μετά απ’ αυτό τα πράγματα μέσα στο line-up άλλαξαν ριζικά λόγω των γνωστών γεγονότων που συνέβησαν τότε.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος η συνέχεια.