Home Μουσική Συνεντεύξεις Το Afternoiz μίλησε με τους PRYSMA για τη νέα τους δουλειά «Closer to...

Το Afternoiz μίλησε με τους PRYSMA για τη νέα τους δουλειά «Closer to Utopia»

128
0

Καλησπέρα παιδιά. Καλώς σας βρήκαμε τους PRYSMA στο Afternoiz και είναι καιρός να μιλήσουμε για τη νέα σας δουλειά με τίτλο «Closer to Utopia».

Είστε οι PRYSMA από την Θεσσαλονίκη και πρόσφατα κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Closer to Utopia». Πόσα κομμάτια περιλαμβάνει και τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος;

Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Ο πρώτος δίσκος μας, «Closer to Utopia», αποτελείται από 6 κομμάτια (Bad Time to Dream? (Pt.I & II) – A Lapse in Space and Time (Pt.III) – Lost in the Sky – Mundo Muerto – Hypnotised – Closer to Utopia), εκ’ των οποίων τα δυο πρώτα αποτελούν συνθετικά και μουσικά ένα τραγούδι, το οποίο χωρίστηκε κατά την έκδοση του άλμπουμ.

Ο τίτλος του άλμπουμ προήλθε από το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το οποίο ήταν χρονικά το τελευταίο τραγούδι που συνθέσαμε για αυτόν. Ο συγκεκριμένος τίτλος εκφράζει την ιστορία που αντιπροσωπεύει για εμάς και που προσπαθεί να εξιστορηθεί ο δίσκος, την οποία θα αναφέρουμε παρακάτω.

Πόσο καιρό προετοιμάζατε αυτή την δουλειά; Από τη συλλογή του υλικού έως την ηχογράφηση και το εξώφυλλο.

Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί δουλειά χρόνων, και η γέννηση των κομματιών χρονολογείται από τις πρώτες μέρες ύπαρξης του συγκροτήματος (Φεβρουάριος 2014) μέχρι και έναν χρόνο πριν την ηχογράφηση του δίσκου. Φυσικά το υλικό υπέστη πολλές τροποποιήσεις και εξελίχθηκε αρκετά, καθ’ όλη την διάρκεια πειραματισμού με τον ήχο μας και τις συνθετικές μας προσεγγίσεις, τις αλλαγές του line up και γενικότερα το ταξίδι προσδιορισμού της ταυτότητας της μπάντας. Με αυτή την έννοια ο δίσκος είναι ταυτόσημος με το όνομα Prysma, γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν και τα δυο παράλληλα και με αναπόσπαστο τρόπο, κάτι που άλλωστε φανταζόμαστε ότι μπορεί να ειπωθεί για κάθε debut album.

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου πραγματοποιήθηκαν το 2018, μεταξύ 18 και 20 Σεπτέμβρη, στα nVelope Studios και συνολικά, η όλη διαδικασία (mix, master, artwork) κράτησε γύρω στους 6 – 7 μήνες.

Στον ήχο σας συναντάμε κάτι διαφορετικό αλλά παράλληλα και κάτι οικείο. Αν θα έπρεπε να του δώσε μια ταυτότητα, ποια θα ήταν αυτή;

Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει να προσδιοριζόμαστε ως ένα progressive rock συγκρότημα. Όχι με την έννοια της περίπλοκής και μελετημένης μουσικής αλλά με την έννοια ότι βρήκαμε στην progressive την δυνατότητα να συνδυάσουμε με σεβασμό τις μουσικές επιρροές και τον χαρακτήρα του κάθε μέλους, προσπαθώντας να δομήσουμε ένα κοινό ύφος και έναν κοινό χαρακτήρα. Μας έδωσε επίσης την δυνατότητα να μην φοβόμαστε να συνθέσουμε κομμάτια που προέρχονται από τελείως διαφορετικά είδη μουσικής και να προσπαθήσουμε να τα αφομοιώσουμε και να τα κάνουμε «δικά μας». Δηλαδή η μουσική μας ήταν και είναι μια προοδευτική και εξελισσόμενη διαδικασία για εμάς και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε κάποια μέρα να την κάνουμε τέτοια και για την τέχνη.


Μιλήστε μας για το νέο δίσκο «Closer to Utopia».

Ο δίσκος, «Closer to Utopia», δεν γράφτηκε στην ολότητα του ως concept album, ωστόσο η ιστορία των κομματιών αντικατοπτρίζει  τη συναισθηματική κατάσταση που βρισκότανε τα μέλη της μπάντας κατά την περίοδο σύνθεσης του κάθε κομματιού. Έτσι προσδώσαμε έναν conceptual χαρακτήρας στο δίσκο .

Ο δίσκος περιλαμβάνει 6 κομμάτια, τα οποία συνθέτουν την ιστορία ενός νεανικού, άπλαστου μυαλού το οποίο αναγκάζει τον εαυτό του να αφήσει πίσω την ασφάλεια του μέχρι τότε γνωστού και να έρθει σε επαφή με την πολυπλοκότητά της κοινωνίας που το περιβάλλει. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βρει την ευτυχία και τον σκοπό της ίδιας του της ύπαρξης σε «υποκατάστατα» και «ουσίες», ξεκινάει μια ισχυρή διαπάλη με τον εγωισμό του και μέσα από μια επίπονη και εξαντλητική διαδικασία καταφέρνει να τον νικήσει. Εκείνη την στιγμή είναι που περνάει μπροστά από τα μάτια του κάθε βίαιη, άδικη, σκληρή και τραγική όψη της δομής που τόσο ήθελε να εξερευνήσει στην αρχή και που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να αντικρίσει μέσα από τον στενό και περιορισμένο καθρέπτη του εγωισμού του, της σύγχρονης κοινωνίας. Ο δίσκος κλείνει την στιγμή που μαζί με αυτή την σκληρή αλλά σχεδόν εξιλεωτική συνειδητοποίηση, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του. Το ταξίδι της μετατροπής της οργής που του προξενεί κάθε σκοτεινή εικόνα που τώρα βλέπει καθαρά, σε μια προσηλωμένη προσπάθεια αναδόμησης αυτής της κολοσσιαίας δομής σε κάτι άλλο. Σε κάτι πιο κοντά στην Ουτοπία…

PRYSMA – album “Closer to utopia”
PRYSMA – album “Closer to utopia”

Έχετε χωρίσει αρμοδιότητες τύπου στίχων, προμο κτλ, ή είναι κάτι που το μοιράζεστε;

Γενικά, μοιραζόμαστε όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, όπως την διοργάνωση των live, την προώθηση του δίσκου, την συνθετική και λυρική δουλειά και συνολικότερα ότι προκύπτει και χρειάζεται να κάνουμε για να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε. Βέβαια, πάντα υπήρξαν περιπτώσεις που ο ένας ή ο άλλος έτυχε να ασχοληθεί με συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μπορούσε να διεκπεραιώσει καλύτερα, όπως η γραφιστική δουλειά, η διοργάνωση live εμφανίσεων σε άλλες πόλεις κλπ.

Θα κάνατε ποτέ κάποια συναυλία ή ένα βίντεο που θα εξυπηρετούσε ΑΜΕΑ;

Φυσικά και θα κάναμε. Γενικότερα θα είμασταν πολύ χαρούμενοι αν μας δινόταν μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη μας για να βοηθήσουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Βέβαια, η απήχηση που έχουμε μέχρι σήμερα δεν νομίζουμε ότι θα ήταν αρκετή για κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα σαν κίνηση θα μας ευχαριστούσε πολύ.

 Ποια είναι μουσική εξέλιξη σας ή δουλειά πριν από αυτή την πρώτη δουλειά;

Όλοι έχουμε περάσει από την φάση των μουσικών σπουδών σε ωδείο, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Επιπλέον, όλοι συμμετείχαμε σε άλλες μπάντες στο παρελθόν (από Thrash Metal μέχρι Έντεχνο και Ελληνικό Ροκ). Αυτά νομίζουμε είναι οι βασικοί σταθμοί που δόμησαν την μουσική μας ταυτότητα σαν άτομα, φυσικά μαζί με τα πρώτα ερεθίσματα που είχαμε από γονείς και φίλους, όταν ακόμη είμασταν φρέσκοι και πρωτοακούγαμε ή πρωτοπαίζαμε μουσική. Τέλος, Θεωρούμε ότι όλοι έχουμε διδαχτεί πολλά και από την μεταξύ μας συνύπαρξη και ανταλλαγή ιδεών εντός της μπάντας.

Είχατε πειραματιστεί και σε άλλο ύφος μουσικά ή είδατε ότι αυτό σας αντιπροσωπεύει;

Σίγουρα για να καταλήξουμε στο ότι αυτό το ύφος είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει έπρεπε να πειραματιστούμε λίγο. Δεν θα λέγαμε ότι πειραματιστήκαμε και υπερβολικά αλλά περάσαμε από φάσεις που συνθέταμε ή τζαμάραμε διαφορετικά είδη μουσικής, από stoner rock, blues, post rock, psychedelic rock, jazz κλπ. Ίσως η φορά που πειραματιστήκαμε περισσότερο ήταν όταν προσπαθήσαμε να γράψουμε κομμάτια με ελληνικό στίχο, κάτι το οποίο θεωρούσαμε ότι θα εξέφραζε καλύτερα τόσο εμάς όσο και τον ακροατή. Πάντως ήταν κάτι που τελικά κρίναμε ότι δεν μας ταιριάζει…


Σας γνωρίσαμε μέσα από το  “Lost in the sky”, ένα από τα τραγούδια που βρίσκονται στο «Closer to Utopia». Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτούς τους στίχους;

Σίγουρα η ιστορία των στίχων αυτών είναι από τα πρώτα μας χρόνια σαν συγκρότημα που νιώθαμε όντως χαμένοι και μπερδεμένοι, παρόλα αυτά δεν μας ενοχλούσε και ιδιαίτερα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν ετοιμάζετε κάτι αυτό το διάστημα και να αφιερώσετε στο κοινό μας ένα στίχο.

Αυτό το διάστημα έχουμε κάποια νέα κομμάτια και σχεδιάζουμε εντός του καλοκαιριού να καταφέρουμε να μαζευτούμε και να συνθέσουμε νέο υλικό. Επιπλέον, τον Σεπτέμβρη θέλουμε να οργανώσουμε ένα τουρ με live εμφανίσεις σε 4 – 5 βασικές πόλεις της Ελλάδας και γενικότερα να προωθήσουμε τον δίσκο έως ότου είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ηχογράφηση και έκδοση του δεύτερου μας άλμπουμ, κάτι το οποίο ευελπιστούμε να γίνει εντός του 2020.

Εμείς ακούσαμε τη δουλειά τους και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.