Οι ΓΚΙΝΤΙΚΙ ετοιμάζονται για τις 6 Μαϊου στο AN club και την παρουσίαση δίσκου “ΑΗΟΥ” (όπου μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και κάνουν μια στάση στο Afternoiz.gr. Μιλούν στον Δημήτρη Τσουκαλά για όλα αυτά που θα έρθουν και όχι μόνο!
“ας τραγουδήσω κι ας χαρώ, του χρόνου ποιος το ξέρει αν θα πεθάνω ή αν θα ζω ή θα μαι σε άλλα μέρη ”
1. Ας ξεκινήσουμε από το όνομα. Τι σημαίνει Γκιντικι και πως το επιλέξατε για όνομα αυτού συγκροτήματος;
Το σχήμα ήταν στις απαρχές του στην Θεσσαλονίκη και ψάχναμε να βρούμε ένα όνομα για τα γλεντάκια που κάναμε. Φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα πάρει αυτή την δημοφιλία και έτσι πάνω στον χαβαλέ επιλέξαμε ένα όνομα κάπως επιπόλαια. Αν και είναι αρκετά περίεργο, πλέον μας αρέσει και σημαίνει πολλά για εμάς. Γκιντίκι είναι ένα μικρό βουναλάκι κοντά στην Λάρισα. Είναι αρκετά ιδιαίτερο και μοιάζει σαν ξαπλωμένος δεινόσαυρος.
2. Ξεκινήσατε από τα ρεμπέτικα αλλά σταδιακά μετακινήθηκατε προς τα παραδοσιακά. Πως προέκυψε αυτή η στροφή;
Η στροφή έγινε αργά και χωρίς να το καταλάβουμε. Ουσιαστικά βάζαμε στο πρόγραμμα όλο και περισσότερα παραδοσιακά μέχρι που τα ρεμπέτικα έφυγαν τελείως. Αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τα παραδοσιακά τραγούδια ένα ένα και μας συνεπήραν!
3. Βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να στρέφονται προς την παραδοσιακή μουσική και κυρίως προς την πιο εναλλακτική “ανάγνωση” και παρουσίαση της. Που πιστεύετε οφείλετε αυτό;
Σε χώρες των βαλκανίων, αλλά και σε άλλες με δυνατή παράδοση, η εξέλιξη αυτή δεν σταμάτησε ποτέ και βλέπουμε ότι η σύγχρονη μουσική τους είναι άμεση συνέχεια της παραδοσιακής του. Νομίζω ότι αυτό γίνεται και στην Ελλάδα σιγά σιγά μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα.
Η νεολαία στα χωριά δεν σταμάτησε ποτέ να ακούει δημοτικά. Στις πόλεις όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Αυτά τα παιδιά ακούγανε άλλες μουσικές πχ ροκ, metal hip hop και άλλα.
Είμαστε λοιπόν σε μια περίοδο που η παραδοσιακή μουσική φτάνει στην πόλη χωρίς ταμπού και τα ηνία αναλαμβάνουν μουσικοί με άλλες επιρροές και η πρόσμιξη είναι αναπόφευκτη.
https://www.youtube.com/watch?v=q_9WaMwbeik
4. Έχει αναπτυχθεί κατά την γνώμη σας μια τέτοια σχετική σκηνή στην Ελλάδα; Ποιους θα συμπεριλαμβάνατε σε αυτήν;
Ναι υπάρχει μια δυνατή σκηνή που ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κατά την άποψή μας. Υπάρχουν πολλά σχήματα. Θα αναφέρω μόνο μερικά.
Θραξ Πανξ, Vic, Baildsa, Καντινέλια, Banda Entopica, Εισβολέας
5. Αν και έχετε σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια σε κάποια μαγαζιά, για την παρουσίαση του δίσκου διαλέξατε έναν πιο rock χώρο. Πως επιλέχθηκε το An και τι να περιμένουμε εκείνο το βράδυ,;
Η εμπειρία μιας συναυλίας είναι πολύ διαφορετική απο τα μαγαζιά. Το κοινό αποκτά παλμό σαν μια οντότητα και παρασέρνει και εμάς. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί κάποιος να χορέψει όπως θέλει, να τραγουδήσει όπως θέλει χωρίς να νιώθει εκτεθειμένος. Ως σχήμα έχουμε μια δυναμική που ταιριάζει περισσότερο σε αυτούς τους χώρους.
6. Γιατί διαλέξατε το ahoy για τίτλο της πρώτης δουλειάς σας και τι περιλαμβάνει αυτός ο πρώτος δίσκος;
Το Ahoy είναι πειρατικός χαιρετισμός. Ταιριάζει με την μουσική μας και έτσι το εντάξαμε!
7. Σκέφτεστε να παρουσιάσετε και δικές σας συνθέσεις κάποια στιγμή ή δεν εντάσσεται κάτι τέτοιο στο concept;
Έχουμε κάποια δικά μας και τα δουλεύουμε αλλά δεν θα πιεστούμε να συνθέσουμε. Αν μας βγει καλώς. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός.
8. Τον Μάιο ξεκινάτε ευρωπαϊκό tour. Ποιες χώρες/πόλεις θα επισκεφτείτε και σε τι χώρους θα παίξετε; Τι περίμενε από αυτό το tour;
Θα κάνουμε 14 εμφανίσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία σε συναυλιακούς χώρους, μαγαζιά, εκκλησίες και συλλόγους. Γερμανία παίζουμε πολύ συχνά και έχουμε αποκτήσει πολλούς φίλους. Νομίζω ήρθε η ώρα να ανοιχτούμε λίγο παραπάνω φέτος με τον δίσκο. Οι εμπειρίες έξω είναι πολύ διαφορετικές και ελπίζουμε να επιστρέψουμε γεμάτοι.
9. Τι εμφανίσεις προγραμματίζετε για το καλοκαίρι;
Έχουμε πολλές στο πρόγραμμα αλλά οι περισσότερες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παίξουμε σε πολλά όμορφα μέρη! Ανυπομονούμε!