Οι Αυστριακοί Ellende κυκλοφόρησαν το έκτο τους άλμπουμ που φέρει το όνομα “Zerfall”. Ο τίτλος σε μετάφραση από Γερμανικά σε Ελληνικά μεταφράζεται ως διάλυση, διάβρωση. Μετά το υπέροχο “Todbringerin” οι Ellende επιστρέφουν με την ίδια δυναμική και όρεξη για εξαιρετικό Post Black Metal που φέρει με μεγαλειώδη ορμή την “σφραγίδα” τους.

Οι Ellende έχουν το χαρακτηριστικό του μεγαλείου
Αναμφίβολα. Όλοι οι δίσκοι τους αποπνέουν δέος Black Metal οργής. Από την έναρξη της καριέρας τους είχαν στοιχεία που τους διαφοροποίησαν επαρκώς από τα κοινότυπα groups που με το στανιό ήθελαν να χαρακτηριστούν ως Post Black Metal. Οι Ellende δεν το έκαναν ποτέ, απλά τους βγήκε. Απλά οι post αναφορές ξεπήδησαν μέσα από τις μελωδίες και τις ατμόσφαιρες του “Todbringer”. Μιας και το ομώνυμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν απλά ένα ατμοσφαιρικό Black Metal album, όμως στο επόμενο έγινε χαμός.

Από που νομίζετε ότι ήρθαν μπάντες όπως οι Gaerea ή οι δικοί μας Aenaon. Αν και οι δεύτεροι τείνουν περισσότερο προς DHG και Arcturus. Ακούγοντας το “Zerfall” σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο γεμάτο μελωδίες αλλά και οργή. Από την εισαγωγή κιόλας καταλαβαίνεις ότι θα ακούσεις πάλι μελωδικό Black Metal με περιορισμένες τις ατμόσφαιρες αυτή την φορά. Τα post metal στοιχεία από το “Wahrheit teil I” δίνουν και παίρνουν. Όπως και με το τρίτο κομμάτι “Wahrheit teil II” που ο Lukas Gosch δεν σου αφήνει περιθώρια για αρνητικά σχόλια. Επίσης να επισημάνουμε ότι τα πολλά blast beats απουσιάζουν. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι mid-tempo φάσεις με ξεσπάσματα.
Αλμπούμ που να το ακούς συνέχεια
Οι περισσότερες δουλειές του Lucas “κολλάνε” στη playlist. Έχει συμβεί με όλες τις δουλειές του μέχρι τώρα. Το ομώνυμο απλά μας υπενθυμίζει πως γνωρίσαμε τους Ellende με την ταχύτητα και τα Νορβηγικά Black Metal riffs που “ξερνάει”. Είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια μέσα στο άλμπουμ. Έχει όλα τα στοιχεία των Ellende μέσα. Εδώ έχουμε “ακροβασίες” μεταξύ οργισμένου Black Metal και depressive. Για αυτό άλλωστε και το project του Lucas το βάζω δίπλα στους Harakiri for the sky και Weltenbrandt. Με τους τελευταίους και τα δυο άλμπουμ που έχουν βγάλει έχω πάθει μεγάλη πλάκα. Απίστευτοι, ψάξτε τους. Με το “Übertritt” με κερδίζουν για τα καλά με το άλμπουμ τους, υπέροχη λυρικότητα και ατμόσφαιρα.
Στο “Ode ans Licht” απλά έχουμε ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι στηριγμένο πάνω στη “ταυτότητα” των Ellende με κάποιες αχνές αναφορές σε Alcest. Στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται και το κατατονικό “Zeitenwende Teil I” με το πιάνο να σε παρασύρει με τις όμορφες μελωδίες του και σιγά σιγά να μπαίνουν τα υπόλοιπα όργανα όπως το βιολί που κάνει “μαγικά” πράγματα εδώ. Μετά οι ταχύτητες ανεβαίνουν και έτσι μπορεί και μετατρέπεται το καλύτερο κομμάτι του δίσκου μαζί με το ομώνυμο. Εξαιρετική και η συνέχεια με το “Zeitenwende Teil IΙ” που σε αντίθεση με το προηγούμενο, έχει mid-tempo φάσεις και πανέμορφες μελωδίες και solos. Ωραία πράγματα λέμε!

Και εκεί που σας έλεγα ότι είχα βρει τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου, φτάνω στο “Reise” και με στέλνει αδιάβαστο. Μεγάλη έμπνευση συνδυάζοντας στοιχεία από όλα τα είδη του Metal μέσα σε επτά λεπτά. Τελειώνει το κομμάτι με συνεχές Blast Beat και οργή. Έτσι έπρεπε να τελειώσει το άλμπουμ.
Οι Ellende για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζουν
Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον Lucas παρα ένα πολύ καλό άλμπουμ για μια ακόμη φορά. Δεν τους βάζω τυχαία δίπλα στους αγαπημένους μου Harakiri for the sky. Δυο μπάντες με περίσσια όρεξη για μεγάλα πράγματα στο χώρο που κινούνται. Εδώ δύο είδη συναντιόνται υπέροχα. Το Post Black Metal με το Depressive και όλα “δένουν” καταλλήλως. Με μπάντες όπως οι Ellende δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά για ένα είδος που ακμάζει συνέχεια και με φρενήρη ρυθμό. Βρίσκονται και σε περιοδεία, τρεχάτε.




