Home Μουσική Η γνώμη μας Dødsferd: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ “Wrath”

Dødsferd: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ “Wrath”

Dødsferd

Οι Dødsferd είναι παλιά ιστορία, πολύ παλιά για την ακρίβεια. Ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια περίπου και το ντεμπούτο τους “Desecrating the spirit of life” είχε προκαλέσει αίσθηση στον χώρο τότε. Εγώ τους έμαθα στο μεθεπόμενο άλμπουμ τους, το “Cursing your will to live”. Αυτό μαζί με τα “Wastes of life” και “The parasitic survival of the human race” τα θεωρώ τα καλύτερα τους, μιας και λειτουργούν ουσιαστικά ως “κόμβοι” για την δισκογραφία τους. Μια δισκογραφία που μετράει μαζί με το “Wrath”, δώδεκα άλμπουμ. Καλή συγκομιδή για μια μπάντα σχεδόν δυο δεκαετιών, που μέσα σε όλα έχει και τα split και EP της.

Dødsferd: “Wrath”

Κατευθείαν υψηλές ταχύτητες, riffs με ίχνη μελωδίας και φωνητικά γεμάτα οργή.

Σχετικά με το ύφος της μπάντας, παραμένει misanthropic όσο δεν πάει και μουσικά κινείται στην ίδια φάση, δλδ ανόθευτο Black Metal. Το “Wrath” ξεκινάει με το “Restoration of justice” το οποίο θεωρώ το καλύτερο για να ξεκινήσει ο “πόλεμος” εδώ μέσα. Κατευθείαν υψηλές ταχύτητες, riffs με ίχνη μελωδίας και φωνητικά γεμάτα οργή.

Το “Decay of sanity” συνεχίζει με ίδια δυναμική στα παραδοσιακά μονοπάτια του Black Metal. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την κυκλοφορία συμμετέχει ο N.D. των Sørgelig ως guest ντράμερ, ο οποίος έχει παίξει επίσης στα “Suicide and the Rest of Your Kind Will Follow Pt II” και στο EP “Skotos”. Δεν αλλάζει τίποτα λοιπόν σε αυτό το κομμάτι, αλύπητο κοπάνημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Το “Raging lust of creation” είναι από τα αγαπημένα κομμάτια μου, πολεμικό κλίμα, παρανοϊκά riffs και αρκετές αλλαγές στο κομμάτι που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Τα mid tempo σημεία είναι από τις καλύτερες στιγμές του. Κουβαλάει γκρουβίλα που λέμε.

Dødsferd

Το “Spiritual lethargy” εκτός του ότι διαθέτει από τους καλύτερους στίχους που έχω ακούσει τελευταία σε black metal σχήμα, διαθέτει straight forward riffs και λυσσαλέο rhythm section που πραγματικά βγάζει προς τα έξω τον θεματολογικό χαρακτήρα των στίχων. Συνέχεια έχει το “Heaven drops with human filth”, τα μονότονα, με την καλή έννοια, riffs φέρνουν χάος που σε συνδυασμό με το ασταμάτητο rhythm section σε διαλύουν.

Ο ήχος μέχρι τώρα των Dødsferd είναι απίστευτα ποιοτικός και ταιριαστός. Να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Ιεράπετρα, Ηράκλειο και Αθήνα. Το mastering έχει γίνει στα Vu Productions Mastering Studio στην Αθήνα.

Dødsferd

Τελευταίο κομμάτι, “Failure ablaze in your existence”. Όσο το ακούω τόσο πολύ το βάζω δίπλα ακριβώς στο δεκάλεπτο άσμα του “Wrath”. Οργή και μίσος διοχετευμένα μέσα από σαρωτικά riffs και βλάσφημα φωνητικά τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς στο χώρο.

Το “Wrath” των Dødsferd είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς στο χώρο. 

Ναι καλά διαβάσατε, το “Wrath” είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ επιθετικού και βάναυσου Black Metal. Εμπεριέχοντας ελάχιστες μελωδίες μέσα και τα punk στοιχεία να είναι περιορισμένα. Ο Νίκος Σπανάκης μαζί με τον Neptunus για άλλη μια φορά προσφέρουν ένα άλμπουμ που δεν θα ακούσεις μόνο μια φορά και θα το αφήσεις, θα το ακούσεις αρκετές φορές. Θα βουτήξεις μέσα στην άβυσσο των στίχων που έχουν να κάνουν με την σημερινή πραγματικότητα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

“There are no laws that respect human existence anymore, except those that create more privilege and wealth for the few, the leeches of the modern age, raised to live at the expense of the weak. The fear of the unknown is less than that of failing to know yourself.”

“Θαμμένος στη γη του ονείρου”

Μια υπενθύμιση για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Νίκος Σπανάκης είναι και συγγραφέας. Η πρώτη του δουλειά ονομάζεται “Θαμμένος στη γη του ονείρου” και αποτελείται από 60 ποιήματα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Όστρια”.

Νικόλαος Σπανάκης-“Θαμμένος στη γη του ονείρου”

Εν κατακλείδι, μαζί με τo ντεμπούτο των Kvadrat διεκδικούν ή έχουν κατακτήσει ήδη μια θέση στο Top 10 του 2024.

Όπως θα διαπιστώσατε δεν ανέφερα επιρροές. Εμ όχι μετά από τόσα χρόνια και τόσα άλμπουμ να λέμε τέτοια.

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here